Доживотен затвор за убиеца на легендарния прокурор Джовани Фалконе, но задочно

Доживотен затвор за убиеца на легендарния прокурор Джовани Фалконе, но задочно
Джовани Фалконе, снимка:БГНЕС/архив

Джовани Фалконе, заедно със съпругата му Франческа Морвило и 3 полицаи телохранители, са убити на 23 май 1992 г. на магистралата А29 между град Палермо и международното му летище. Бронираният автомобил Fiat Croma, в който пътува известният магистрат, е взривен от мощна бомба (над 1 тон тротилов еквивалент) с дистанционно управление, заложена под водосточен канал под магистралата.

На името на легендарния магистрат Джованни Фалконе е учредена и награда, която у нас традиционно се връчва в Благоевград. Нейни носители са изтъкнати полицаи, прокурори, следователи и съдии. Сред тях е и настоящият главен прокурор Иван Гешев.

Италиански съд осъди задочно сицилианския мафиотски бос Матео Месина Денаро на доживотен затвор заради ролята му в бомбени нападения, отнели живота двама магистрати през 1992 г., съобщи ДПА.

Съд в сицилианския град Калтанисета осъди късно снощи Денаро във връзка с ролята му в бомбените атаки, при които загинаха двама борещи се с мафията магистрати - Джовани Фалконе и Паоло Борселино, предаде италианската информационна агенция АНСА.

Съдът постанови на семействата на жертвите да бъдат изплатени обезщетения в размер от 10 хиляди до 500 хиляди евро, а на тримата оцелели от бомбените атаки - по 100 хиляди евро.

Месина Денаро, на 58, се укрива от 1993 г. и е смятан за най-влиятелния човек в сицилианската мафия, отбелязва ДПА.

За италианците 23 май 1992 г. е датата, която променя страната. Коза Ностра успява да убие най-прочутия ловец на мафиоти Джовани Фалкове. Смъртта застига известния прокурор на магистрала край Палермо.

Два месеца по-късно на 19 юли 1992 г. съдия-следовател Паоло Борселино се отправя към дома на майка си в Палермо за редовното си неделно посещение. Придружават го петима тежко въоръжени карабинери. Пред дома на майка му е паркиран невзрачен "Фиат 126", в който мафиотският бос Тото Риина, по прякор Звяра, е разпоредил да се сложат мощни експлозиви. Взривът е ужасяващ. Петимата телохранители и съдия-следовател Паоло Борселино загиват на място.

През 1993 г. "босът на босовете" на Коза Ностра Тото Риина бе заловен и осъден на 26 доживотни присъди за убийството на около 40 души и за ролята си в стотици поръчкови убийства, включително атентатите срещу Фалконе и Борселино.

Още по темата

COVID-19 се отрази добре на Йоан Матев

Предишна новина

Полицаите на протест за по-високи заплати

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Па що ли ви отварям.очи.умрете си тъпи | нерегистриран
    2
    -10

    И на всички Гейшевци ша направим.паметник стига да ни отърват от себе си Обещаваме Не е пазарно ориентирано за нищожества да се абът взривни материали Моля ви нека не абим взривни материали.Нема никога да се въздигните до нивото на Фалконе А до Левски и Ботев.до Караджата никога никога колко и да се напиняте да въ гръмнат

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.