Адвокат Людмил Рангелов:

Доживотната присъда без право на замяна ще бъде отменена*

Доживотната присъда без право на замяна ще бъде отменена*
Людмил Рангелов, адвокат

Убийството на малката Кристин брутално, предизвика гнева на всички ни, още повече, че извършителят Мартин Трифонов се призна за виновен, а това автоматически едва ли не означава, че той ще получи по-лека присъда. Някои колеги го нарекоха по схемата "Северин".
 
Възможно е, макар че той това признание трябва до го направи на един по-късен етап, но така или иначе задава се подобен сценарий за решаване на това дело в съдебна фаза. Така е.
 
Каква би била евентуалната присъда за това, което той извърши, при положение, че се признае за виновен?
 
Ако подсъдимият пожелае да признае всички факти и обстоятелства по обвинителния акт и направи самопризнания съответно, съдът няма особен избор при определяне на наказанието. То трябва да бъде в рамките между 20 и 30 години.
 
Кажете ми вие като адвокат, като човек най-вече, според вас това справедливо ли е?
 
Това дали е справедливо, дали е възможно друго развитие на нещата, само при промяна на законодателството.
 
А защо обаче законодателството е допуснало такава вратичка и по този начин да се измъкват наистина брутални престъпници?
 
Вижте, то не е и врата, ние от много преди още България да стане член на ЕС имаме сериозен натиск по отношение размера на тежестта на наказанията и просто няма друг избор нашия законодател, включително и доживотната присъда без право на замяна, колкото и да не ни се иска, дали ще стане след една, две или три години, но тя също ще бъде отменена. Такава е ситуацията. Както се казва, "комуто меда, нему и жилото". По-голяма частно от гражданите, доколкото така се тиражира, желаят България да бъде член на ЕС и същевременно някои желаят да се върне и смъртното наказание. Това не е възможно вече.
 
Това, което казвате, е много плашещо. Да бъде отменен и доживотния затвор. Това на практика означава, че всеки може…
 
До живот без право на замяна, отдавна има такива претенции към нашето наказателно право. Това на практика означава да остане само доживотната присъда и тя от своя страна пък задължително, пак по тези европейски стандарти, трябва да бъде преразгледана след като лицето изтърпи 20 години от присъдата, може да бъде преразгледана тази доживотна присъда и евентуално да бъде и променена. Така стоят нещата. Дали ни харесва или не, това е отделен въпрос, и дали чувството ни за справедливост е накърнено. Да, чувството за справедливост, и моето лично, е тежко накърнено, но ако има нещо, което е повсеместно в нашата държава, е липсата на справедливост. Тя липсва не само в наказателното правораздаване, тя липсва на толкова много други места, че разяжда обществото.
 
Не, аз си мисля, че освен тук, че ще пострада още чувството ни на справедливост, това може да отвори вратата на още по-брутални престъпления. Ето, последните дни наистина ставаме свидетели на нещо, аз просто не знам как да го нарека, става дума и за случая в Негован, за убити хора, разфасовани – неща, които сме виждали само в сюжетите на филмите на ужасите.
 
Така е, но винаги трябва да се има предвид, че принципно не тежестта на наказанието решава въпросът с ограничаване на тежката престъпност и тежката насилническа престъпност.
 
А какво? Това е въпросът, който всички си задаваме.
 
Неизбежността на тези наказания и профилактиката, и възпитателната работа, която не може да се отрече, че такава работа може да се извършва и трябва да се извършва в законите, и след излизането на осъдените лица от затвора. Отделен е въпросът дали това се прави и дали се прави по качествен начин.
 
Очевидно не.
 
Очевидно не, особено що се отнася за работата с осъдените лица след излизането им от местата за лишаване на места, очевидно има много сериозни пропуски там, да.
 
В случая с жестокото убийство на малката Кристин, този човек, въпросният Мартин или там както се казваше, без значение е бил осъждан точно за такива неща.
 
Да. Знаете ли, преди доста време първите хора, с които се срещаше изтърпелият наказанието лишаване на свобода след най-близките си хора беше някой, или оперативният работник по криминална линия, или районния инспектор, които веднага поставя това лице под контрол, под наблюдение, търсеше се работа на такова лице според неговите възможности. Изобщо някакви усилия за неговото социално интегриране неизбежно се полагаха. В противен случай той излиза деквалифициран, без в връзки и контакти от затвора, и единствените възможни приятели са тези, които малко преди него са излезли оттам или малко след него ще излязат, и той търси връзки сред тези хора, и отново повтаря този кръг на престъпление.
 
Той влиза наистина в един неизбежен кръг. Очевидно е, че нищо не е направено, но някъде връзката се къса, някой не си е свършил работата. Изобщо превенцията я няма.
 
Това е задължение наистина на държавните органи. Много сериозно задължение, което се подценява според мен, и резултатите говорят, че наистина се подценява. Особено към тези престъпници, при които самата характеристика на престъплението говори, че този човек има някакъв друг дефект, характеропатия или социопатия някаква, и за него, за този род хора е много вероятно да повторят извършване на престъпление от същия вид.
 
Тоест, можем да си представим, че ако този човек излезе след 20-30 години, въпросният Мартин. Той ще бъде тогава на около 50, какво може отново да направи.
 
Това и аз го преживявам и от доста време го твърдя – повторната трагедия за близките ще бъде тази, когато срещнат на свобода, ако така се развият нещата, срещнат свободен убиецът на детето. И тогава вече това чувство за справедливост, което сега е толкова тежко накърнено, тогава отново със същата болка усещането на тези хора ще се възстановят.
 
И ние нищо не можем да направим, нито да променим законодателството, защото, както казахте, сме зависими от изискванията на ЕС.
 
Има такива, да, такива зависимости, неизбежно. Да не отиваме назад във времето, но един човек в една западна страна уби 75 или 80 души и получи 25 години лишаване от свобода. Значи, ние се стремим към европейските стандарти, дали е добро, дали е лошо, аз не се наемам да го кажа това специално в това отношение, но по такъв път вървим и до такива санкции трябва да стигнем.
 
В същото време обаче аз се досещам, че наскоро имаше отново дискусия в САЩ, където се канят отново да върнат смъртното наказание. То и сега го има в някои от щатите. Явно са достигнали до извода, че няма друг начин…
 
Че, да, има личности, които са непоправими. Ами, ако това е, то е интересно всъщност, в над 60% от населението в света живее под такъв правен режим, който позволява смъртно наказание, включително в четирите най-големи държави е това – това са Китай, Индия, САЩ и Индонезия. Отделно и други страни. Тоест по-голямата част от населението на Земята, смъртното наказание е предвидено в техните наказателни системи.
 
Да, а у нас засега нещата стоят така. Не говорим за смъртно наказание, а за по-строго законодателство.
 
Не говорим, защото там няма и как да се говори. Това е изключено, няма смисъл да се говори. Ние сме подписали Лисабонския договор, към него е присъединена Хартата за правата и свободите на ЕС, и там изрично е написано в чл. Втори, че никой не може да бъде осъден на смърт и екзекутиран, и това е категорично. То е вече част от законодателството ни.
 
*Евелина Бранимирова, Агенция "Фокус". Заглавието е на "Правен свят".
 

46% от българите винят държавата за проблемите си

Предишна новина

Ръководителката на Специалната прокуратура в Македония остава в ареста за 30 дни

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Davos | нерегистриран
  4
  0

  снимката кърти!! трябва да го вземат в киното, няма такова излъчване

  ролята на военен или ченге ще му пасне зверски!!

 2. 3
  От къдя накъдя, ва | нерегистриран
  7
  -7

  От кога "адвокатите" започнаха да пледират за по-тежки наказания? Тоз що не аплайва за прокурор, та да си дойдат нещата на мястото!

 3. 2
  | нерегистриран
  20
  -1

  Проф. Филчев има една стара студия, където много ясно и професионално обяснява защо е толкова важно "неотвратимостта на наказанието", пък дори и да не е възможно най-тежкото. Не вярвам, че при предвидено дори и смъртно наказание би възпряло такива типове от толкова жестоки убийства и постъпки. По-скоро се питам какво се случи последните 20-30г., че да се формират такива чудовища без никакви задръжки и ценностни спирачки и колко ли още подобни на тоя и другия при случая в Русе бродят из страната.

 4. 1
  | нерегистриран
  14
  -4

  Да, тъй като ще бъде върнато смъртното наказание!!! По аналогия с примера за демократична държава САЩ!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.