Доказах произхода на доходите си пред КПКОНПИ

Доказах произхода на доходите си пред КПКОНПИ
Трайчо Трайков, снимка:БГНЕС

Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков твърди, че е доказал "до стотинка" произхода на доходите си пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и не разбира методологията, по която работи антикорупционният орган. "Аз твърдя, че комисията разполага с категорични доказателства за произхода на всяка стотинка от моето имущество, но обратна връзка от тях нямам и не съм имал. Всичко до стотинка съм им написал от 2007 до 2017 г. разходите и приходите ми. Каква е основата за изводите и интерпретациите им, не мога да ви кажа, защото те не кават по каква методология смятат и си правят изводи. Четете и не ви става ясно. Методология няма. Според мен за всяка стотинка от това, което Комисията констатира, или те са си набавили документи по служебен път от данъчни декларации, от имотни декларации, от регистри, от всички достъпни публични източници, ми се стори, че не са намерили информация за доходите ми в чужбина и се постарах да им набавя тази допълнителна информация", заяви Трайков пред bTV и се оплака, че е научил от медиите за това, че Софийски градски съд (СГС) е уважил иска на антикорупционния орган за запор на голяма част от имуществото му.

Миналата седмица обаче стана ясно, че КПКОНПИ не е приела голяма част от обясненията, които Трайков даде относно доходите си, което доведе до внасянето на иск от страна на антирокупционната комисия за отнемане на негово имущество на стойност 2 400 000 лева. Делото вече е разпределено на 4-ти състав - Гражданско отделение и предстои да се разгледа от съдия Калина Анастасова.

Според бившия енергиен министър поводът Комисията да започне проверка срещу него е "изфабрикуваното дело за продажбата на миноритарните дялове от ЕВН, което е смехотворно". "Там обвинението срещу мен е, че като министър, въпреки че не осъществявам аз продажбата, не съм я спрял, въпреки че тя е в изпълнение на Министерския съвет като мерки за подкрепа на фиска", смята Трайков.

След проверка, започнала в началото на 2017 г., КПКОНПИ откри несъответстие между доходите и имуществото на Трайчо Трайков за 2,4 млн.лв. В резултат на уважения от СГС иска, към момента на бившия енергиен министър са запорирани 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити на политика.

Още по темата

Ден на Отворените врати в Административен съд – Варна

Предишна новина

Проф. Борис Велчев – Дискретният юрист*

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Суверена | нерегистриран
  0
  0

  Действал по решение на МС.Но ББ отсъствал.ББ,т.е.мин.предс. не спрял това решение и то било изпълнено.Трябва да бъдат привлечени всички от МС,за да дадат обяснение.А иначе ТТ има следния ход.Нека отиде на почивка на Малдивите и изчаха без да се ядосва.По искане на ББ най после ще се въведе медиацията в РБ преди всеки съдебен спор.И ще се споразумяваме на всички нива.Ще станем един общ Суверен,където не ще се преследваме един друг.Така и трябва.И РБ ще тръгне напред...

 2. 3
  | нерегистриран
  1
  0

  "откри несъответстие между доходите и имуществото на Трайчо Трайков за 2,4 млн.лв"  При положение, че само несъответствието е в размер на милиони, голямо пестене от закуски ще да е паднало! Говорим за държава, в която заплатите са 500лева, а 70% от населението взима пенсия от 200лева!  Я сметнете примерно някой съдебен служител парите за дрехи за колко години трябва да спести, за да стигне до тази разлика.

 3. 2
  | нерегистриран
  3
  0

  Щом е доказал, да спи спокойно, какво е тръгнал по студията да обяснява колко е невинен!

 4. 1
  Марко | нерегистриран
  4
  0

  Ще видим дали е така или е голословни твърдение.

  За 1-2 години от нищо 2,4милки трудно се правят и трудно се доказват,но имаше и "джакпоти"...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.