Докладите за Механизма за сътрудничество и проверка за България на ЕК са положителни

Докладите за Механизма за сътрудничество и проверка за България на ЕК са положителни

Съветът на ЕС одобри заключенията на Европейската комисия от докладите по Механизма за сътрудничество и проверка за Румъния и България и подчерта отново привързаността си към ценностите и принципите на ЕС, включително тези за правова държава и независимост на съдебната система, пише днес румънският вестник "Гъндул" за двудневната среща на лидерите на страните от ЕС в Брюксел.

Съветът припомня, че е необходимо постигнатият напредък в рамките на механизма да бъде необратим, така че Румъния и България да изпълнят по задоволителен начин поставените цели. "В този смисъл съществуването на убедителни проверени резултати, ефективното прилагане и широката и постоянна, несъмнена политическа подкрепа за реформите, продължават да бъдат от особена важност", посочва Съветът, цитиран от "Гъндул

Съветът подчертава, че Румъния трябва отново да установи позитивен темп на реформите и да действа бързо, особено по отношение на допълнителните ключови препоръки, отправени от Комисията за независимостта на съдебната система и съдебната реформа, борбата с корупцията на всички нива, както и по други въпроси на почтеността, подчертани в доклада.

В този контекст Съветът отново подчертава важността на "недвусмисления постоянен и всеобхватен политически ангажимент" за изпълнение на поставените от механизма цели, включително за политически консенсус за уважаване на независимостта на съдебната система в съответствие с ключовите препоръки, отправени от Комисията.

В този контекст Съветът подчертава също важността на Националната дирекция за борба с корупцията, пише "Гъндул" и публикува целия документ на Съвета на ЕС. В него се посочва, че България е изпълнила три от поставените шест цели и че ако положителната тенденция по отношение на България продължи, Механизмът за сътрудничество и проверка ще бъде завършен.

Съветът на ЕС посочва, че засега Механизмът за сътрудничество и проверка остава в сила и че очаква с интерес следващите доклади по него от Европейската комисия. Предвижда се те да бъдат публикувани през втората половина на 2019 г.

Парламентът обезсили спорното Тълкувателно решение на ВКС за гражданската конфискация

Предишна новина

Съдийската колегия даде Лозан Панов на Инспектората

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.