Документиран е втори случай, при който Методи Лалов заплашвал служителка с уволнение

Документиран е втори случай, при който Методи Лалов заплашвал служителка с уволнение
Срещу Методи Лалов има дисциплинарно производство с искане за неговото уволнение, мотивирано от грубото отношение към служителка на СРС. Документираните казуси вече са два, като предстои произнасяне на Съдийската колегия на ВСС. 

След като "Правен свят" разкри, че Софийският районен съд (СРС) е осъден, засега на първа инстанция, заради бившия си председател Методи Лалов, който половин година преди да подаде оставка си е позволил грубо отношение към служителка от администрацията на съда, напълно очаквано съдията се опита да представи казуса като "медийна атака". В типичния си стил Лалов дори не намери повод да използва случая и поне задочно да поднесе извинения към Татяна Тотева-Попинска, която на 13 юли 2016 г демонстративно е унижил пред двайсетина нейни колеги, като я заплашил с дисциплинарно уволнение. На фона на твърденията на Попинска, че заради заплахата и от предизвикания стрес, тя е получила инсулт, Лалов предпочете да отправи нападки по адрес на потърпевшата, нейни близки и разбира се към настоящото ръководство на СРС, както и да се обяви за "боец" срещу "уродливото статукво и политическите му марионетки".

Проблемът на съдия Методи Лалов е, че разправата му с Татяна Попинска не е изолиран случай, защото точно година по-късно, макар и вече да не е бил административен ръководител на Районен съд – София, той прави същото с втора служителка от администрацията.

На 5 юли 2017 г. инж. Ганка Иванова, която работи като специалист "Съдебно имущество" при СРС, разговаря пред сградата на съда на бул. "Цар Борис III" №54 с двама служители на фирмата – изпълнител на ремонта, когато към тях се приближил Методи Лалов. Той се разкрещял на Иванова и с назидателен тон я упрекнал, че не изпълнява служебните си задължения, защото тревните площи не били добре окосени. "Ще искам да се усмихнеш в неокосената трева и да те снимам", крещял Лалов на съдебната служителка. Пред двамата служители на строителната фирма, както и пред нейни колеги от администрацията, Лалов я заплашил, че "ще я уволни от по-висока инстанция". По-късно инж. Иванова изготвя докладна, в която посочва, че е възприела поведението на Лалов като "брутално и арогантно поведение на бивш административен ръководител към служител на съда".

Освен, че случаят показва повтаряемост в грубото отношение на Лалов спрямо работещите в администрацията, впечатление прави странното желание на съдията "да снима" служителките. И, ако в случая с инж. Ганка Иванова Лалов само я е заплашил, че ще я заснеме, то при арогантното му поведение към служителката от архива на съда Татяна Попинска директно го е направил, защото жената е поставила баджа с името си на дясната страна, а не на лявата. Промяната в местоположението Попинска направила заради сърдечни проблеми.

За разлика от инцидента през юли 2016 г., който в продължение на години остава скрит, вероятно и защото по това време Лалов е председател на съда, при втория - от юли 2017 г., той вече е редови съдия, което дава възможност на временния ръководител на СРС да сезира Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) с искане за образуване на дисциплинарно производство. Предложението, отправено към съдебните кадровици, е за налагането на най-тежкото наказание – "дисциплинарно уволнение", тъй като Лалов вече има едно наказание "забележка" по друга дисциплинарка и още едно неприключило дисциплинарно производство. Две години по-късно още се очаква произнасянето на Съдийската колегия, която вече обедини двете дисциплинарни производства срещу магистрата.

Двата отдалечени с цяла година случая, при които Лалов демонстрира недопустимо поведение на съдия спрямо съдебен служител, са в грубо нарушение на "принципите за вежливост и толерантност", залегнали в Кодекса за етично поведение на българските магистрати:

4.1 Поведението на магистрата в обществото трябва да се основава на добри обноски и добро държание, а в обществените и служебни контакти той трябва да бъде учтив и любезен;

4.2. Магистратът трябва да бъде честен, коректен и учтив, както в работата си, така и в личния си живот и да се отнася с уважение към хората като съблюдава техните права и свободи;

4.4. Колегиалните отношения между магистратите и служителите в съдебната система, независимо от мястото на служебната йерархия, трябва да се основават на взаимно уважение и толерантност чрез въздържане от всякакво поведение, което вреди на репутацията на органите на съдебната власт.

Нарушен е също така и принципът за "почтеност и благоприличие", който е задължителен за съдиите, поне според т. 5.6 от Етичния кодекс: "Магистратът следва да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото".

Ситуациите, при които Лалов демонстративно и на висок тон отправя заплахи, че ще уволни Попинска, а година по-късно и Иванова, като и в двата случая това става пред множество служители на съдебната система и дори пред външни лица, подигравателното поведение на съдията, изразяващо се в думите, че ще снима в тревата една от жените, а спрямо другата нарушава личното й достойнство, като против волята й я заснема с личния си телефон, може да се тълкуват като действия, с които е накърнен престижът на съдебната власт – чл.308, ал.3, т.2. С оглед на повтаряемостта на случаите, би следвало те да се санкционират с най-тежкото възможно наказание, а именно "дисциплинарно уволнение".

Разбира се, за да се стигне до това логично наказание, следва да има произнасяне на Съдийската колегия на ВСС, председателствана от Лозан Панов, с когото Лалов в последните година-две неотлъчно участва във всевъзможни "хибридни" мероприятия, организирани от лица, свързани с подсъдими и бегълци от правосъдието. Общото между Панов и Лалов е и това, че вместо да дават обяснения за действията си, двамата се представят за "жертви", разчитайки, че така може да избегнат търсенето на отговорност. На предстоящия дебат в ресорната колегия на ВСС по дисциплинарното производство срещу районния съдия, ще е интересно да се разбере и дали Методи Лалов не е визирал именно контактите си с Лозан Панов, когато е заплашвал служителката от "Съдебно имущество" при СРС, че "ще я уволни от по-висока инстанция".

Още по темата

Българските паспорти ще са с валидност 10 години

Предишна новина

Изпращаме Валери Тарандов в неделя

Следваща новина

Коментари

23 Коментара

 1. 24
  гост | нерегистриран
  6
  0
  До коментар #22 от "деловодителка с къса поличка | нерегистриран":
  Нищо вярно в написаното.по негово време за малко да се напише на входа на СРС "Пази боже сляпо да прогледа!" Надявам се да разбирате смисъла на тези думи!

  Всичко от написаното е вярно,защото е написано от човек от съда!Работягите никога не са били на мода в нашата родина! Особено сега,само послушковци,ченгета или и двете,е най-добре за властта!Продължават назначенията на Красьо Черния, белия или какъвто е там!Нито деловодител,нито призовкар може да станеш без връзки! И няма как да ме обориш,защото ЗНАМ за какво говоря!

 2. 23
  Ха | нерегистриран
  11
  0

  Стана шут на “своите хора”. Дано осъзнава, че каквото и да прави, повече никога няма да е ръководител на каквото и да е. Человека си помисли, че прецаква хората, които го подкрепиха, но всъщност се изложи много.

 3. 22
  деловодителка с къса поличка | нерегистриран
  5
  -1
  До коментар #20 от "гост | нерегистриран":
  Да, изтървавал си е нервите, факт е! Обаче е факт и, че нито преди него, нито след него, председателят на СРС е работил толкова здраво и всеотдайно за съда! Искаше да сложи ред сред разпищолените служители на съда и сред съдиите, които висяха по кръчмите!Държеше много всичко да е наред и това му изяде главата! Ако си беше траял като всички останали преди и след него, ако се беше крил в кабинета си, щеше да е на пиедестал!Всички знаем, че само мижитурките нямат неприятности!

  Нищо вярно в написаното.по негово време за малко да се напише на входа на СРС "Пази боже сляпо да прогледа!" Надявам се да разбирате смисъла на тези думи!

 4. 21
  чупакабра | нерегистриран
  10
  -1

  Ето ,диагнозата- Юридически факултет на УНСС , протеже на семейната приятелка на Цв.Цв , вече осъдената Владимира Янова и не на последно място ,болезнен кариеризъм , водещ до самообожествяване !

 5. 20
  гост | нерегистриран
  3
  -7
  До коментар #15 от " | нерегистриран":
  момчето се опита да хвърли камък в блатото,и бе погълнат от тинята,това е просто и логично.симпатичен ми е,да е жив и здрав!

  Да, изтървавал си е нервите, факт е! Обаче е факт и, че нито преди него, нито след него, председателят на СРС е работил толкова здраво и всеотдайно за съда! Искаше да сложи ред сред разпищолените служители на съда и сред съдиите, които висяха по кръчмите!Държеше много всичко да е наред и това му изяде главата! Ако си беше траял като всички останали преди и след него, ако се беше крил в кабинета си, щеше да е на пиедестал!Всички знаем, че само мижитурките нямат неприятности!

 6. 19
  Адвокат | нерегистриран
  9
  -3

  Това,че не е удобен на служители,адвокати и граждани не го прави такъв на някои определени кръгове.Има си чадър и протекции човека,за това се е разпищолил така !

 7. 18
  x | нерегистриран
  26
  -2

  ТОЯ ЛАЛОВ МИ ИДВА В ПОВЕЧЕ!ВЕЧЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ НИ ЗАНИМАВАТЕ С ТОЯ ИНДИВИД И Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА ПРЕСТАНЕТЕ.ВСС АКО ЩЕ НАКАЗВА ДА НАКАЗВА И ТОЛКОЗ,ДЯВОЛ ДА ГО ВЗЕМЕ.ВРЕМЕ Е ДА МИНЕ В ЗАБВЕНИЕ ТАЗИ ПЕРСОНА!!!

 8. 17
  Big sister | нерегистриран
  12
  -15

  Лалов е бледо копие на императорите от ПРС И ПОС ,там за какво отношение става въпрос им е бедна фантазията на ВСС !

  Там при СЕВРНОКОРЕЙЦИТЕ !!!

 9. 16
  Уточнение | нерегистриран
  8
  -9

  Два пъти едно и също нещо е повторност.Какъв рецидив ви бие по кратуните?

 10. 15
  | нерегистриран
  8
  -26

  момчето се опита да хвърли камък в блатото,и бе погълнат от тинята,това е просто и логично.симпатичен ми е,да е жив и здрав!

 11. 13
  111 | нерегистриран
  29
  -6
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  Всички в съда ги знаят тези неща, но какво от това, като на човека всичко му се разминава без проблем, а той си продължава с тези постъпки.  Размина се всичко и на заместниците му, които не падаха по-долу от него с лошо отношение и неблагодарност към служители и колеги!

 12. 12
  гост | нерегистриран
  41
  -5

  Всеки, който работи в СРП и СРС е наясно с личността на Лалов. Проблемът е, че той се изживява напоследък като морален съдник и е "компетентен" по всички възможни теми - днес е взел отношение и относно завода на Фолксваген. Човекът се готви за политик. Това е проблемът. Утре ще го последват хора, които не го познават.

 13. 11
  | нерегистриран
  37
  -2

  Мен пък по ми е интересно какво е обещавал и правил след срещата с лошите! Методи, кажи си, що те траят още?

 14. 10
  КЪДЕ ТЕ ЧУКАТ КЪДЕ СЕ ПУКАШ ДРАГИ! | нерегистриран
  5
  -11
  До коментар #7 от "Овощар от Караджови трънки | нерегистриран":
  Лалов е като милосърдна сестра пред пловдивските султани на ПРС И ПОС ,но ИВСС е непричьом ,а ония двамата султани там . Те не заплашват само ,а ти скрояват номера и анонимки ,а шпионирането с камерите за охрана е патент на Калибацев.за награда ще го преизберат .....

  СПРИ ДА ЗАВИЖДАШ И ДА ПРАВИШ ИНТРИГИ!МОЖЕ БИ ДА СИ САМИЯ ТРЪН-ДЕМЕК ЛАЛОВ!

  ЛЕЛОВ Е ИДВАЛ В ПЛОВДИВ САМО ПО ПАРТИЙНИ ДЕЛА...НИКОЙ В ПЛОВДИВ НЕ МУ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ И Е ИЗВЪН ВСЯКАКВИ КЛАСАЦИИ И ПЛАНОВЕ!

  ЕТО ЗАЩО ,ПРЕДИ ДА ПИШЕШ МИСЛИ ,АМА ТИ СИ АГРОНОМ....МОЖЕ БИ НА ЛАЛОВИТЕ ТРЪНКИ..

 15. 9
  големия | нерегистриран
  12
  -5

  Щом винаги му се разминава , може пък , както си върви , да му падне саксия на главата от някой балкон ...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.