Дончев не знаел за източването на НДК


Вицепремиерът Томислав Дончев е бил разпитан по разследването за НДК още завчера. Това съобщи вчера говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова. Дончев бе принципал на Двореца в предишното правителство на ГЕРБ."Ако се установи, че за извършени нередности принципалът е сигнализиран и не е предприел нищо, естествено е, че той би носил отговорност", каза по-късно самият Цацаров преди заседанието на Прокурорската колегия. Първоначалното работно обвинение на Боршош, на което няколко пъти наблегнаха от прокуратурата, е за период от август 2016 г. до края на януари 2017 г., когато принципал на НДК е бил именно Дончев като вицепремиер във втория кабинет на Бойко Борисов.

Не съм знаел за нередности в разходваните от Мирослав Боршош средства, отпуснати за председателството на България на Европейския съюз, отговори Дончев. Той коментира, че до него е достигал само един сигнал за нередности, който веднага е предал до Агенция "Държавна финансова инспекция" към Министерството на финансите, която е извършила проверка. По особена ирония глобеният бил подателят на сигнала, заяви вицепремиерът. Той бе категоричен, че други сигнали до него не са постъпвали.

"Изпълнението на функциите на принципал на НДК и защитата на интересите на държавата са правени по начин, който рядко се извършва за едно търговско дружество. Това е видимо от кореспонденцията между мен и ръководството на дружеството, особено когато коментираме финансовото му състояние", коментира пред журналисти вчера Дончев. Той посочи, че не му е ставало ясно целевите средства за европредседателството да са харчени за нещо друго. "Категорично не", отговори Дончев на въпроса дали е знаел, че парите се харчат не по предназначение. Според него, ако се докаже, че е имало средства, отпуснати изрично за председателството, които са харчени за нещо друго, това е не само нередно, но и този, който го е причинил, трябва да си понесе последствието. Вицепремиерът посочи още, че годишни финансови отчети на НДК са били повод за коментар предвид факта, че дружеството трупа загуби. В началото поне сме коментирали темата, а после основно започнахме да си кореспондираме по нея, като аз настоявах за бизнес план или план за редуциране на загубата, отбеляза Дончев.

В отговор на въпроса защо е държал Мирослав Боршош година и половина въпреки загубите, той обясни, че ако след края на досъдебното производство има съдебен процес и Боршош бъде осъден за нещо, е склонен да поеме политическата отговорност защо е направил подобна грешка.Вицепремиерът припомни, че разходването на отпуснатите за председателството средства е започнало в края на мандата на предишното правителство, но е продължило и през управлението на служебния кабинет, с което не искал да размива отговорността. Дончев разказа, че завчера е бил около час на разпит и е съдействал на компетентните органи. Декларирах, че съм на разположение, ако има нужда от каквато и да било допълнителна информация, каза той и коментира, че не знае дали биха му повдигнали обвинения като принципал на НДК. Не съм по природа притеснителен, каза Томислав Дончев и допълни, че човек не трябва да си позволява действията и мислите му да се пленяват от притеснения.

Италиански даскал бил пет години в болнични, ама заработвал като адвокат

Предишна новина

Цецка Цачева: Анонимните сигнали няма да са част от новия антикорупционен закон

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.