Прокурорската колегия бламира Иван Гешев за избора на районен прокурор на Стара Загора

Прокурорската колегия бламира Иван Гешев за избора на районен прокурор на Стара Загора
Гриша Мавров, снимка:БНР/архив

Прокурорската колегия бламира Иван Гешев за избора на районен прокурор на Стара Загора. Досегашният административен ръководител на Районната прокуратура в града за малко се размина с втори мандат начело на обвинението, като Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не му гласува нужното доверие. Гласуването показа, че не винаги това, което смята обвинител №1, трябва задължително да се приеме от кадровиците. По този начин бе опровергано внушението, че Прокурорската колегия и прокуратурата като цяло са длъжни да приемат волята на главния прокурор.

Концепцията си прокурор Гриша Мавров представи доста набързо, макар и обичайното настояване от страна на кадровиците за по-сбито резюме.

Гергана Мутафова постави на преден план неизбежния въпрос за реформата на съдебната карта на прокурорите и какъв е бил ефектът от преминалото от 1 януари т.г. окрупняване на Районните прокуратури в Раднево и Гълъбово и разкриването на териториално отделение на тяхно място към РП-Стара Загора.

„Промяната в окрупняването  е изключително положителна. Решиха се проблеми с натовареността, съществуващи с десетилетия още от първия ден. Работата на администрацията е оптимална. Към настоящия момент е около 2,33. Не сме имали никакви проблеми. Дребните текущи проблеми в самото начало бяха избегнати максимално бързо, а към момента работата върви гладко. Положителни ефекти имаше и за структурите Гълъбово и Раднево, които бяха обединени. Унифицираха се и моделите на работа. Окрупняването доведе до това прокуратурите в района да действат като добре смазан механизъм“, каза прокурор Мавров.

Огнян Дамянов обърна внимание на един особен феномен в района, а именно – 20% увеличение на магистратите в обвинението, но същевременно – със същия процент по-малко внесени обвинителни актове. Прокурор Мавров обясни тази тенденция с демографската криза и промени в криминогенната обстановка. „Бройката на магистратите няма как да влияе пряко на делата. Това зависи от характера на престъпленията“, отговори кандидатът.

Георги Кузманов пък обърна внимание на заявката на кандидата, че би „въздействал“ на магистратите да пишат по-качествени актове. „Това е правено. Най-добрите практика е тази на ежемесечните заседания, по време на които да се тълкуват причините за евентуалното връщане на дадено дело. Установихме досега, че над 50% на върнатите дела се дължат на пропуски в работата на прокурорите. Усилията, които ще се полагат, ще се насочат към анализ на причините и на взаимна подкрепа и разговор. Всички се познаваме много добре и имаме доверие помежду си. Постигнахме консенсус, че с прокурорите, които имат проблем, ще се работи, но подчертавам – не при взимането на крайни решения. Това ще е форма на взаимопомощ“, каза кандидатът.

Евгени Диков повдигна и въпроса за капацитета на следователите и доколко той се използва. „Не разполагам с конкретни цифри, но през последните три години ресурсът на следователите се използва много активно. Със следователите в района колегите работят от дълги години и отношенията ни са много оперативни. Все по-голям дял от делата, поверени на следовател, влизат директно в съда“, отговори прокурор Мавров.

Главният прокурор пък зададе на кандидата въпрос относно отношенията му с колегите му от горестоящите обвинения. „Бих казал много добри. Откровено мога да кажа, че от колегите в Окръжна прокуратура дори съм се учил. С голяма част от колегите там отношенията ни са дори и приятелски. С колегите от Апелативна прокуратурата никога не съм имал проблеми, а комуникацията и действията ни са били съобразени с тях и винаги в духа на колегиалност“, отговори той.  Иван Гешев остана доволен от отговора, а и от цялостното представяне на Мавров. Той подчерта, че е харесал акцентите в концепцията му и не вижда нужда от промени.

Йордан Стоев не се съгласи. „Концепцията на кандидата е схематична и липсва каквато и да било иновативност. Не виждам как колегата би се справил с проблемите, които стоят пред обвинението и пред цялата прокуратура“, каза той и посочи, че няма как да подкрепи подобен кандидат.

Накрая с 3 гласа „за“, в това число и този на главния прокурор, и 5 гласа „против“ досегашният районен прокурор на Стара Загора не беше избран за втори мандат.

Подкрепа за резолюцията на ЕП за България ще бъде едно от най-големите национални предателства

Предишна новина

В Правна комисия: И ДПС видя в новия Изборен кодекс лишаване от възможност за гласуване на милиони български граждани

Следваща новина

Коментари

37 Коментара

 1. 37
  До 33 | нерегистриран
  7
  0

  Е, за някой от тези наречени от теб "бабаити", не вървяха ли слухове,че се тъкми да става ГЛАВЕН ПРОКУРОР ? Всеки, който е запознат с истинското лице на този прокурор, въобще не трябва да се изненадва! А е и важно - кои са неговите благодетели?!

 2. 36
  | нерегистриран
  8
  0
  До коментар #25 от "До 24 | нерегистриран":
  Да не е от Гълъбово? То и без това старозагорските съдилища и прокуратури дали се управляват от кореняци старозагорци? Или от придошли от някъде? Е, които са станали "Старозагорци в повече", като "Столичани в повече"!

  Най - колоритен беше Константин Тачев. Уникален избор. Първият път всички бяха "за" , но при втория опит - всички бяха "против" . Значи цял мандат нищо не е направил, така по грешка поне един глас да бяха му дали.

 3. 35
  Фен | нерегистриран
  2
  -5
  До коментар #29 от " | нерегистриран":
  Минчо Николов е прекрасен колега и принципен мъж.Що се касае до баща му погледнете вашите бащи и тогава коментирайте.

  Те в прокуратурата всички са такива - прекрасни и принципни!

 4. 34
  Ха | нерегистриран
  10
  -1

  Толкова нагласено гласуване, че повече няма накъде!

 5. 33
  Карлсон | нерегистриран
  10
  0

  Стара Загора ще се справи някак си. По важното е, че част от прокурорската колегия помислиха, че са станали големи "бабаити" като гласуваха против предложението на Гешев относно избирането на Мавров за втори мандат. Ако ще се прави промяна, тя трябва да започне отгоре - от шапката или каскета на Прокуратурата, без значение как ще го наречем. Едва по - късно идват подчинените им прокуратури и техните ръководители.

 6. 32
  | нерегистриран
  1
  -10
  До коментар #31 от " | нерегистриран":
  Страшно готин човек и юрист е Мавров. Работила съм с него докато беше в Ямбол. Не вярвам да се е променил много. Жалко!

  Н.З. .... в скоро време и на главния прокурор ще му стане ясно, че продължавате да работите с Мавров "комбинативно" и в услуга на БСП !!!

 7. 31
  | нерегистриран
  10
  -1

  Страшно готин човек и юрист е Мавров. Работила съм с него докато беше в Ямбол. Не вярвам да се е променил много. Жалко!

 8. 30
  | нерегистриран
  10
  -3

  Принципите му вече са ясни!

 9. 29
  | нерегистриран
  4
  -11

  Минчо Николов е прекрасен колега и принципен мъж.Що се касае до баща му погледнете вашите бащи и тогава коментирайте.

 10. 28
  | нерегистриран
  11
  -1

  А стига бе! Тоя го наградиха по предложение на Мавров!!! Е, бившо ченге няма!

 11. 27
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 26
  | нерегистриран
  10
  0

  Не го знам от къде е, но в момента е заместник!

 13. 25
  До 24 | нерегистриран
  9
  -4

  Да не е от Гълъбово? То и без това старозагорските съдилища и прокуратури дали се управляват от кореняци старозагорци? Или от придошли от някъде? Е, които са станали "Старозагорци в повече", като "Столичани в повече"!

 14. 24
  | нерегистриран
  16
  -3

  Следващият кандидат ще е бивш полицай - служител в ареста. Един генерал го направи прокурор. Мавров го направи заместник и той сега му се отблагодари!

 15. 23
  Езоп | нерегистриран
  15
  -1

  Обещали му, след което го употребили и го захвърлили.Този прийом ни е известен от другия, комуто искат оставката. Прах в очите на слепите! Останала е само една пушилка с цвят на каскет...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.