Дотам стигнахме, че френските колеги да ни кажат какво е положението у нас

Дотам стигнахме, че френските колеги да ни кажат какво е положението у нас
Правосъдният минисътр Данаил Кирилов

"Дотам стигнахме, че френските колеги да ни кажат какво е положението у нас". Така правосъдният министър Данаил Кирилов коментира пред журналисти в Народното събрание грандиозния скандал, който се разви около българския съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) Йонко Грозев, след като двама френски учени публикуваха доклад за това, че най-малко 22 от 100 съдии се намират в конфликт на интереси. Сред имената в изследването бяха пососчени и тези на Грозев и бившия български съдия в ЕСПЧ Здравка Калайджиева.

"Запознат съм отдавна с фактите, които се разкриват в този доклад. Като министър на правосъдието и за мен е важно да осигуря максимално безпристрастно представителство на България в Европейския съд за правата на човека. По отношение на конфликта на интереси, самата конвенция изисква съдиите, които бъдат номинирани и препоръчани от съответната държава, да имат освен високи професионални качества, и много високи морални и нравствени качества" допълни Кирилов, като уточни, че България няма правомощия да отзове съдия в ЕСПЧ, когото вече е номинирала и е бил избран.

"Мен лично ме смущава, че по някои от делата, които са особено съществени за страната, имам предвид делото "Колеви срещу България", имаме участие и то в качеството на адвокати на такива кандидати", коментира още правосъдният министър.

След като близо 9500 европейци са се включили в онлайн петиция с искане за отзоваване на съдиите от ЕСПЧ, за които е установен конфликт на интереси, в това число и на Йонко Грозев, министър Кирилов бе попитан и за това дали българската страна може да реагира на разкритията на френските учени. "Само съдиите в Европейския съд в Страсбург могат да прекратят правомощията на колегите си, които в доклад на френски учени бяха посочени, че са в конфликт на интереси. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Данаил Кирилов. "Това е възможно да стане с квалифицирано мнозинство от 2/3 от целия състав на съда", посочи Кирилов."Чисто математически би могло да се квалифицира такова мнозинство от съдиите, които, тук условно казвам, нямат такъв конфликт на интереси", уточни той.

Правосъдният министър припомни още, че по времето, когато номинациите за съдии в ЕСПЧ от българска страна са били правени, не той е бил министър на правосъдието, а Христо Иванов.

"Аз лично като бивш член на Правната комисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа съм участвал в няколко процедури, с които е попълван състава на Съда по правата на човека. В комисиите там има също задълбочен дебат на качествата на кандидатурите. Не съм участвал навремето в тази процедура, която е касаела сегашния съдия, а преди това адвокат по правата на човека г-н Йонко Грозев", уточни още министърът.

Попитан може ли да се помисли за промяна за номинацията и избора на членовете в Европейския съд по правата на човека, Кирилов заяви, че тази процедура е добре развита. "По-скоро трябва да я прилагаме стриктно. Не искам да коментирам осъществената процедура през 2015 г., но виждате, че сега стигаме до коментар по отношение на този резултат. Аз разчитам всички подкрепени от България представители в международни институции да бъдат обективни и безпристрастни. Освен в правосъдието, което осъществяват, когато се върнат в България да не дават интервюта в едни или други медии с мнения, които пряко касаят дела, в които те са участвали", каза още Кирилов, като уточни, че конкретно визира становището на Йонко Грозев в български сайт относно препоръките на Венецианската комисия към България, свързнаи с делото "Колеви срещу България", което е било публикувано два дни преди изобщо минстърът да ги обяви в конкретика.

България е поискала екстрадицията и на мажоритарния акционер в "Левски"

 

Българската държава е поискала екстрадицията и на мажоритарния акционер във ФК  "Левски" Георги Попов, съобщи пред журналисти правосъдният министър Данаил Кирилов.

 

Той вече получил информация от дипломатическата ни мисия в Абу Даби, че документите за екстрадицията на Попов и Васил  Божков са постъпили в тяхното правосъдно министерство. 

 

Мажоритарният акционер във ФК "Левски" и собственикът на "Нове холдинг" бяха задържани заедно в Абу Даби.  

 

„Изпратени са всички документи и очакваме реакция от властите в ОАЕ“, каза министър Кирилов.

Още по темата

ВАП разпореди на двама министри проверки за опазването на околната среда в минната индустрия

Предишна новина

Прокуратурата внесе втори обвинителен акт по аферата с къщи за гости без гости

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 8
  | нерегистриран
  1
  0

  Малко по фактите:  Мнението на Венецианската комисия беше предизвестено в изразени по принцип и "в конкретика" становища преди неуспешния законопроект на Данаил Кирилов.  Той беше заявил оставката си, ако CVM не бъде вдигнат преди изтичането на мандата на Европейската комисия, председателствана от г-н Юнкер, който изтече преди няколко месеца.  Христо Иванов не беше министър през юли 2014 година, когато Калайджиева заяви, че напуска Съда поради изтичане на първоначалния й шестгодишен мандат.  Има и още, но е време за сън.

 2. 7
  | нерегистриран
  8
  -7

  А Вие, господине, кога и кой ще номиниране !?!

  Некой като Вас, вероятно !

  И тогава на франсетата акъла ще им се вземе !

  Ха сега, трийте, да видим как се трие, да не кажа как се трици, че ми писна от абсурди и дитирамби !

  Ха, пък да видим как ще се събере квалифицирано мнозинство.

 3. 5
  | нерегистриран
  14
  -6

  Христо Иванов е избрал Йонко Грозев. Някой да е изненадан?

  Ама нагли сте, наистина.

 4. 4
  Защо | нерегистриран
  23
  -7

  Защо изтрихте въпроса къде е оставката на Кирилов, след като пети месец след октомври миналата година Мониторингът още не е отменен?

 5. 3
  112 | нерегистриран
  24
  -9

  "Дотам стигнахме, че френските колеги да ни кажат какво е положението у нас". А дали е удобно да ги попитаме и дали има идиоти в Министерство на правосъдието, бленуващи бели хакеи? Току-виж ни отворили очите и по този въпрос...

 6. 1
  | нерегистриран
  8
  -9

  Ама не каза така за Миталов

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.