ДПС: Всички, освен тримата първи в държавата, да си плащат за охраната от НСО


Народни представители, членове на семействата на лицата по чл.20, ал.1,  (на президента, на премиера и на председателя на парламента), както и други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката, да заплащат охраната си по тарифа, утвърдена от Министъра на финансите, по предложение на Началника на Националната служба за охрана. Това предвижда промяна на Закона за НСО, внесена днес от ПГ на ДПС чрез народните представители Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.
 
Законодателната инициатива е "в съответствие с поетия от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ ангажимент, относно охраната на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и депутата от ПГ на ДПС г-н Делян Пеевски", пишат вносителите. През декември Мустафа Карадайъ поясни, че ДПС предоставя коли и техника на НСО за Доган и за Пеевски. Държавата плащала единствено заплатите на гардовете. Тогава премиерът Бойко Борисов обяви, че е правилно политиците сами да плащат за охраната си от държавната служба. Промени в закона поиска и шефът на НСО ген. Красимир Станчев. 
 
Текстовете, внесени от ДПС, ще засегнат съпругата на президента Румен Радев - Десислава, която в момента има охрана, кола и шофьор от НСО, Повод за дебата стана катастрофата с дете на кола на НСО, която е карала преди това секретаря на президента по външна политика. Коли на НСО ползват повечето служители на администрацията на президента, а също така министри, шефовете на КСК, на ВАС, ВКС и др. 
 
"Целта е охраната на тези лица да не е за сметка на бюджета на Националната служба за охрана, като по този начин ще се постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване на разходите за охрана без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице", се посочва в мотивите на законопроекта. 
 
Потенциалните икономии, които се очаква да бъдат направени по този начин, биха могли да послужат за инвестиции в съвременно техническо оборудване и допълнителна квалификация на служителите на НСО, дават пример още вносителите на предложението. В момента НСО разполага с бюджет от 44 млн. лева и се грижа за охраната на около 50 лица.
 
По сега действащия закон, променен последно през лятото на 2015 г., държавна охрана трябва да ползват държавният глава, премиерът, председателят на Народното събрание, както и други висши ръководни длъжности в държавата. При нужда НСО пази и семействата им, народни представители и "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката"
 
По закон охраната се предоставя при "конкретна застрашеност" с решение на комисия, в която влизат шефът на НСО, главният секретар на МВР и председателят на ДАНС.
 

Новата ЕК положи клетва пред Съда на ЕС

Предишна новина

Един от обвинените за убийството на словашкия журналист Ян Куциак се призна за виновен

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.