Драмата с ЕИСС не спира – отлагат отлагането на пълното внедряване

Драмата с ЕИСС не спира – отлагат отлагането на пълното внедряване
снимка:БГНЕС

Драмите с въвеждането на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) продължават и няма особени изгледи скоро да приключат. На 10 декември изтече окончателно срокът, който Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) бе дал за доработка на системата от 17 ноември до днес. Междувременно бе създадена и изрична работна група, в която влязоха представители на кадровия орган, магистрати от апелативните райони и служители, които заедно с фирмата разработчик - Информационно обслужване, трябваше да изглади проблемите и трудности, които бяха констатирани от съдии в цялата страна.

Оказва се обаче, че отново не всички са доволни от свършеното, най-вече председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който още от септември е сред водачите на нарочно организираната кампания срещу внедряването на ЕИСС изобщо. В кадровия орган са постъпили и няколко становища от съдилища в страната, с които се изразява мнение, че програмата  още не е готова напълно, но очаквано най-острото сред тях е това на представителите на ВКС в работната група, излъчени от самия Панов. „Оставаме с разбирането, че при недостатъци, неточности, пропуски и дефекти и други несъответствия, които препятстват изпълнението на задачите, отговорността следва да бъде поета от договорените страни по проекта – възложител и изпълнител. Същевременно работната група на ВКС многократно отправя покани към представителите на „Информационно обслужване“ за посещение на техни експерти на място в съда, но всички покани бяха отклонени. С оглед настъпилата епидемична обстановка и при така съществуващите обстоятелства при стартиране на ЕИСС оставаме без реално присъствено съдействие на място от тяхна страна при действителното пускане на ЕИСС в реална експлоатация. Работната група от представители на ВКС изразява становище, че новата ЕИСС следва да заработи във ВКС в тестова среда, паралелно с ползваната деловодна система АСУД, за да проверим за други неоткрити по момента проблеми при нейното функциониране“, пишат от ВКС. 

А междувременно в Пленума Драгомир Кояджиков представи и кратък доклад за свършеното в периода 17 ноември – 10 декември от работната група. По време на периода на спиране са проведени 11 работни срещи с Информационно обслужване заедно с работната група за доработката на системата. А от периода на спирането й са реализирани над 160 новости, 24 нови версии и 128 отстранявания на констатираните несъответствия. След свършената работа, от фирмата разработчик вече са сигурни, че системата би могла безпроблемно да се внедри във всички предвидени съдилища, отчете Кояджиков.

Идеите за решение

От своя страна председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков сподели до известна степен тезата на ВКС, че програмата не е докрай доработена и предложи официалният й старт да бъде даден от 1 януари 2021 г., но тя да работи в тестов режим до юни, паралелно с другите програми в съдилищата. „За да бъдат реализирани бързо и ефективно тези необходими доработки на системата, е необходимо да бъде увеличен броят на съдилищата, които ежедневно въвеждат и обработват дела в ЕИСС. В тази връзка разширяването на кръга съдилища, използващи системата, е ключово както за работата на „Информационно обслужване“ АД, така и за самите съдилища, които ще имат възможност в реална среда да възприемат функционирането на системата. С оглед на гореизложените обстоятелство намирам, че считано от 1 януари 2021 г. въвеждането на нови дела в ЕИСС следва да бъде възобновено във всички съдилища с изключение на Върховния административен съд и административните съдилища, които изначално не са предвидени за ползватели на ЕИСС. Отчитайки спецификата в работата на отделните съдилища, следва да бъде предвидено обстоятелството, че работата с ЕИСС може да затрудни функционирането на определени съдилища, поради което следва да бъде оставена възможност тези съдилища, които желаят, за периода 01.01.2021 год. – 30.06.2021 год. да използват едновременно ЕИСС и старите си деловодни програми, като последните ще имат ролята на основна система за периода, а ЕИСС ще работи в тестова среда“, предлага в изрично писмо, изпратено до ВСС в четвъртък сутринта, председателят на ВАС Георги Чолаков.

„При работа в тестова среда, ЕИСС ще се осакати. Така съдилищата, използващи едновременно и двете системи, ще трябва да въвеждат ръчно делата в ЕИСС, което безспорно ще доведе до множество затруднения. При тестова среда статистическият модул и интеграционните системи ще станат неизползваеми“, коментира Кояджиков предложението на Чолаков. Председателят на ВАС отговори: „Към момента ЕИСС не е готова за цялостно внедряване и за основна програма. Но един вариант е всеки, който иска да продължи да работи с нея. Да, ще има затруднения, но е много по-важно да имаме добре работеща система и ние трябва да имаме това време да я доработим“.

„Отдавна е минал периодът на тестване и системата е готова за продуктивност. Убеден съм, че следващите месеци и години ще има и допълнителни подобрения“, заяви и представителят на Информационно обслужване по темата.

 „Ние тук нямаме спор, че ЕИСС ще е системата. Няма смисъл да обсъждане дали ще се внедрява, а как да процедираме в случая с отстраняването на недостатъците. В омагьосан кръг сме, но колегите изразиха пред мен мнение, че те няма как да разберат дали доработките са достатъчно, докато системата не заработи“, посочи от своя страна и Даниела Марчева.

Боряна Димитрова пък предложи по-лек и балансиран вариант – поетапно внедряване в съдилищата, като се направи график за регистриране на делата по материи в съдилищата по нива, докато не се стигне накрая и до ВКС. Паралелно – да работят и другите системи в съдилищата и макар и при воденето на двойна статистика и вкарването едновременно на дела в две системи, да се проведе едно своеобразно напасване на ЕИСС в нормален режим на работа. „Да, наистина ще е малко по-трудно, статистиката ще се изготви накрая на другата година една идея по-времеемко, но така ще реализираме през 2021 г. напасване и това не се прави за първи път“, обясни Димитрова. Олга Керелска моментално се противопостави на тази идея, в синхрон с мнението на Лозан Панов, че внедряването на ЕИСС изобщо трябва да бъде отменено. А Боян Магдалинчев и Боян Новански го забелязаха, като заявиха, че явно се правят опити за саботаж за решаването на проблема и тоталното блокиране на възможността програмата да заработи някога.

Искаме ли наистина да стигнем до някакво решение или просто размиваме нещата. Нека гласуваме предложенията на Боряна Димитрова и Георги Чолаков и приемаме за сведение доклада на работната група за свършеното“, предложи накрая Огнян Дамянов, след повече от 2 часа дебат без никакви конкретни нови решения. В резултат на това, докладът на работната група, заедно със забележките на съдиите, беше приет за сведение от Пленума.  

Информационно обслужване: ВКС не комуникират с нас

След това последва дълго изслушване на представителите на Информационно обслужване, при което експертите отговориха на въпросите относно ЕИСС, на които вече над 10 пъти вече са отговаряли при предишни техни участия в Пленума по темата. Като потвърдиха – системата работи отлично, продължават доработките по сигнали и препоръки на магистрати, включително и на тези от работната група, а опцията за тестови период е неприемлива, тъй като ще се обърка не само цялата статистика, но и програмата няма да отчете реални резултати от работата на магистратите, защото много от модулите й няма да работят. От изказването на представителите на Информационно обслужване стана ясно още, че най-пасивни в комуникацията си с тях са именно най-недоволните - магистратите от ВКС. Нещо повече – върховните съдии се оказват и тези, които са регистрирали най-малко дела в системата – тоест тествали са я за най-кратко по собствена инициатива - като за сметка на това най-рядко дават конкретни препоръки към разработчика.

„От изложеното от Информационно обслужване става ясно, че във ВКС или няма работа, или няма желание да се работи с ЕИСС. А по-скоро е второто“, коментира Боян Новански и призова най-после да се пристъпи към гласуване на предложенията за различните методи на поетапно започване на работата на съдилищата с програмата, тъй като, освен ВКС, всъщност има десетки други съдилища, които са изразили желание да продължат да работят с ЕИСС, при това още от 11 декември.

Съдиите си искат ЕИСС

Докато кадровиците дебатираха въпроса какво ще се прави генерално с ЕИСС, в съвета са постъпили няколко писма – от ОС-Монтана, РС-Павлекени, както и от района на Разград, откъдето РС- Исперих и РС-Кубрат – които са изявили желание да продължат да работят с програмата още от утрешния ден. Председателят на ВАС обаче изрази мнение, че е най-целесъобразно просто бъде удължен срокът, в който програмата е спряна до края на декември, а от началото на януари, това да започне тестово – за всички магистрати и по всички дела.

Макар че в един момент решенията по въпроса изглеждаха мираж, в крайна сметка Пленумът успя да гласува за едно от нещата, че – удължава срока на спиране на въвеждането на нови дела на ЕИСС до 31 декември, включително, с изключение на съдилищата, които са заявили изрично желание да продължат да работят с нея. След което кадровиците отново блокираха в скандали дали изобщо да решават какво да се случи от 1 януари натам – да се въвеждат всички дела или работата да започне поетапно. И не излязоха от блокажа, а просто отложиха въпроса –  за другия Пленум.

Още по темата

Синът на Джо Байдън разследван за данъци и пране на пари

Предишна новина

ВАС потвърди: Цените на топлинната и електрическа енергия - незаконни

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.