Драстични санкции за изнасилвачи и педофили обсъждат в Румъния

Драстични санкции за изнасилвачи и педофили обсъждат в Румъния
Румънците протестираха в памет на убитите от педофил две момичета

Румънското правителство планира промени в Наказателния кодекс, които предвиждат по-строги присъди за изнасилвачи и педофили, включително доживотен затвор, съобщават румънските издания, цитирани от Дир.Бг. Инициативата идва на фона на продължаващо разследване в южния град Каракал, където 66-годишен мъж призна, че е отвлякъл и убил 15-годишната Александра и друго момиче на 18 години. Впоследствие изгорил телата им. Фрапиращото в случая е, че изчезналата Александра успява да се обади три пъти в полицията и да съобщи, че е похитена, но органите на реда не успяват да я спасят на време. 
 
Премиерът Виорика Дънчила заяви, че през последната седмица на август правителството ще представи серия от извънредни постановления в тази насока. "Казах, че искам драстични санкции за престъпниците, изнасилвачите и педофилите. Ще издам извънредно постановление за въвеждане на присъда доживотен затвор и съответно за увеличаване на наказанията за подобни деяния. Нямам никаква толерантност към липсата на човечност и липсата на уважение спрямо гражданите", подчерта Дънчила.
 
В-к "Адевърул" цитира експерти по право, които твърдят, че подобни мерки няма да окажат съществен ефект за намаляване на престъпленията от този род. Според Лаура Щефан, антикорупционен експерт, това е популистка мярка на управляващата Социалдемократическа партия, която през последните две години постоянно се е опитвала да намалява различни присъди. Според нея проблемът не е в размера на наказанието, а в това, че "определени престъпни групировки са защитавани от държавните институции", както и че в съдебната система все още има неразбиране на сериозността на тези престъпления.
 
Вестниците се спират и на случая от изминалия уикенд в окръг Бузъу, където 38-годишен мъж, настанен в психиатрична болница в състояние на алкохолна абстиненция, нападна с инфузионна стойка няколко други пациенти. В-к "Гъндул" съобщава, че броят на убитите в резултат на нападението е достигнал петима души, а други осем са ранени. Всички пострадали са прехвърлени за лечение в болници в Букурещ. По искане на съда нападателят е поставен под психиатрично наблюдение, за да бъде установено дали е вменяем, посочва изданието. Министърът на здравеопазването Сорина Пинтя съобщи, че управителят на нервно-психиатричната болница в град Сапока, където се случи инцидентът, е подал оставка. Пинтя заяви също, че ще отиде в здравното заведение, за да координира вътрешното разследване на обстоятелствата около инцидента. "Това е един трагичен случай, който налага строгост и спешни мерки. Винаги съм казвала, че сигурността и здравето на пациентите са основната цел на цялата здравна система, а всяка процедурна грешка трябва да бъде коригирана бързо, за да бъдат предотвратени подобни драми", написа във Фейсбук здравният министър.

Протестът срещу Гешев - политическа и социална шизофрения*

Предишна новина

Задържаха полицейски инспектор за подкуп в София

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.