Дуото Гебрев-Василев с нов опит да отмъкне "Дунарит"


Пореден опит да бъде задигнат под носа на държавата оръжейният завод "Дунарит" пробва престъпният тандем на банкера беглец Цветан Василев и вярната му пионка Емилиян Гебрев. В опитите си пък са подпомагани от окръжни съдии от Русе.
 
За целта е задействан старият сценарий за увеличаване на капитала на оръжейния завод и по този начин да се изместят наложените от държавата запори върху дружеството. Още преди няколко години дуото беше решило да задигне завода, като увеличи капитала от 8 млн. лв. на 68 млн. лв. с цел запорираните от държавата акции да загубят значение и по този начин фирмата на Гебрев - "Емко", на практика да влезе във владение на завода.
 
Тази сделка обаче засега не се осъществяваше именно заради възбраните върху дружеството. Акциите на "Дунарит" са запорирани още преди 5 години по искане на КПКОНПИ и НАП и това възпира засега опитите на бившия агент на Държавна сигурност и укриващия се в Сърбия финансов фараон да откраднат завода и да ощетят държавата с милиони. "Дунарит" дължи над 100 милиона лева на КТБ, като синдиците на банката водят множество дела в опит да ги съберат. Същевременно акциите на предприятието са предмет и на мегаделото за отнемане в полза на държавата на над 2 милиарда лева незаконно имущество на Цветан Василев.
 
Съществена подробност в целия случай обаче е обстоятелството, че Комисията за защита на конкуренцията изрично забрани през 2019 г. това увеличение, а според документите в Търговския регистър нейното разрешение е задължително условие. Сега се оказва, че Гебрев тихомълком и вероятно в съучастие със съдии от Окръжен съд – Русе, прави пореден опит да "избомби" дружеството и да впише увеличението на капитала.
 
Видно от Търговския регистър в началото на 2020 година неизвестен съдия от Русенския окръжен съд е изпратил съобщение до Агенцията по вписванията с приложени две решения на софийски съдилища, с което на практика е поискал длъжностното лице по регистрацията да погази закона и да впише увеличението.
 
Веднага обаче в съда са внесени възражения. Оглавяваната от Сотир Цацаров КПКОНПИ веднага е възразила, като е посочила, че срещу замесените лица са повдигнати наказателни обвинения, а ако увеличението бъде вписано, държавата ще бъде ощетена. Синдиците на КТБ също остро са възразили и са наблегнали на обстоятелството, че Комисията за защита на конкуренцията изрично е забранила подобно действие.
 
Прилагайки закона, Търговският регистър е отказал вписването, като така отново е порязал мераците на Гебрев и Василев и е защитил интереса на държавата. Аферата обаче не приключва дотук, защото само няколко дни след това, на 15 януари, е пусната жалба против този отказ до Окръжния съд в Русе. А предвид обстоятелството, че новата процедура тръгва всъщност от съдия именно от този съд, вероятно целта на цялата операция е да се напише съдебно решение, с което отказът да бъде отменен, а увеличението да стане факт - въпреки забраната на Комисията за защита на конкуренцията и въпреки наложените от държавата запори върху акциите.
 

Образувано е досъдебно производство за нерегламентирано горене на опасни боклуци в ТЕЦ Бобов дол

Предишна новина

В Полша отхвърлиха законопроект, позволяващ на политиците да уволняват съдии

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Краси | нерегистриран
  0
  0

  Не е ли време измамникът Василев да бъде арестуван?

 2. 1
  Петър | нерегистриран
  0
  0

  Василев продължава с грабежа на активите на КТБ вече 5 години, това определено е за Гинес.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.