Двама именити юристи разгадаха в собствена книга правния ребус на защитата на личните данни

Двама именити юристи разгадаха в собствена книга правния ребус на защитата на личните данни
Адвокат Йордан Йорданов, председател на УС на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“, откри представянето на книгата „Защита на личните данни“, снимка: "Правен свят"

Двама именити юристи – главният секретар на Комисията за защита на личните данни Десислава Тошкова-Николова и зам.-председателят на Стратегическия съвет при президента Невин Фети - разгадаха в собствена книга правния ребус на защитата на личните данни.

Двете дами представиха своя труд, именуван "Защита на личните данни", в четвъртък в Център за обучение на адвокати "Кръстю Цончев". Сред гостите на събитието бяха председателят на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) Ралица Негенцова, проф. д-р Дончо Хрусанов, известните адвокати Даниела Доковска и Валя Гигова, както и бившият конституционен съдия и настоящ секретар по правните въпроси към държавния глава проф. Емилия Друмева.

Новата книга на Десислава Тошкова-Николова и Невин Фети представлява актуален преглед, анализ и коментар на ключови въпроси от правната уредба за защитата на личните данни и на най-новите развития в тази област в европейски и национален план. Като концепция и структура книгата представлява съвкупност от информационно-образователно и академично-теоретично съдържание, съчетано с практически примери, указания и образци на документи и тематично структуриран нормативен текст. Книгата е насочена към администраторите и обработващите лични данни и техните служители, длъжностните лица по защита на данните, субектите на данни и всички лица, чиято дейност налага обработване на лични данни или предоставяне на консултантски услуги в областта на защитата на личните данни.

Трудът на двете дами съдържа пет глави. Първата представя детайлно историческото развитие на правната уредба на защитата на личните данни, прави подробен анализ на приложното поле на Регламент (ЕС) 2016/679 и изключенията от неговия материален обхват, анализира аспектите на регламента, които изискват или допускат доразвитие в държавите-членки и представя теоретично водещите понятия в областта на защитата на личните данни, заедно и практическото им онагледяване. Втората глава от книгата е посветена на принципи и условия за допустимост на обработването на лични данни. Тази част от труда съдържа и оказване на методологична помощ на администраторите за извършване на правилна преценка доколко е допустимо обработването на лични данни да се основава на легитимен или обществен интерес. Третата глава подробно представя целия спектър от права на субектите на данни, както и на условията за тяхното упражняване. Четвъртата глава е посветена на задълженията на администраторите на лични данни, а петата отразява правния режим на административнонаказателната, гражданската, дисциплинарната и наказателната отговорност в случаите на нарушаване на правилата за защита на личните данни. Авторите вярват, че труда им ще обогати съществуващото експертно знание и практика по темата в България.

По време на представянето на книгата, което бе отркито от адвокат Йордан Йорданов, председател на УС на Центъра за обучение на адвокати "Кръстю Цончев", двете авторки изказаха сърдечни благодарности на издателството ИК "Труд и право", както и на читателите за "търпението, което са проявили към труда им". "Идеята за тази книга не се роди спонтанно и написването й не беше спонтанно. Благодаря за търпението на издателството и на читателите, тъй като този труд нямаше как да бъде написан без да стане ясно накъде отива правната уредба по отношение на личните данни у нас. Не знаехме какво ще се случи, как ще се справим, но основното предизвикателство бе да напишем нещо, което е полезно за всички", заяви Невин Фети.

"Книгата ни е естествен резултат от едно дългогодишно лично и професионално сътрудничество. Вярваме, че нашият труд, който е авторов прочит на закона, ще допринесе в областта на защитата на личните данни", заяви от своя страна Десислава Тошкова-Николова.

Председателят на ВАдвС Ралица Негенцова поздрави авторите за енергията и търпението и определи книгата като "интересна, полезна и приятна".

"Книгата е ценна, защото е опознавателна, важна е за тези, които работят с лични данни, а и за нас – субектите на лични данни. Тази книга е ценна и със своето съдържание и е едно високо постижение. Представлява съчетание от висока научна академичност, без междувременно да ни представя дълго изложение. Тя представлява и една грижа на правната наука за тези, които ще прилагат тази правна уредба, както и за обществото. Защитата на личните данни е компонент от личното право на гражданите, личната им сфера. Това е сфера, в която държавата не бива да се намесва. Правото на защита на личните данни е едно изискване, една поръчка към държавата да създаде подходящи условия  за тяхната защита и правата на гражданите. Тази книга прави чест на нашата академична, научна общност", заяви и проф. Емилия Друмева.

Кандидатите за нов главен прокурор ще са ясни до 29 юли

Предишна новина

По-важно от това да бъдеш добър юрист е да бъдеш добър човек

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    "именити юристи" ? | нерегистриран
    5
    -3

    В публичното пространство излизат доста добри правни книги, но никой не споменава за тях. А вашият сайт дава трибуна на две книжки на двама, както сте ги нарекли "именити юристи". Бре, бре ,бре, бре.... А какво да кажат професорите Близнашки, Мони Тасев и други, които написаха значителни трудове по право, но никой не им обърна внимание ? Горните ,споменати от сайта "автори", са просто казионни хора, длъжностни лица, чиновници от средно ниво, но никой не е чувал да са учени, преподаватели, изследователи, академични хора или автори ? Докога ще се дава трибуна на казионността за сметка на същинския интелектуален труд ?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.