Двама съдии и прокурор вече са зам.-министри на правосъдието, ще има и четвърти

Двама съдии и прокурор вече са зам.-министри на правосъдието, ще има и четвърти

Съдиите Вергиния Мичева-Русева и Петко Петков и прокурорът Андрей Янкулов бяха назначени за заместници на министъра на правосъдието Христо Иванов.

Премиерът Бойко Борисов е подписал заповедите за тримата, съобщиха от министерството.

От екипа на Иванов единствено Мичева не е била в изпълнителната власт. Петков беше зам.-министър на правосъдието и по времето на служебния кабинет, а Янкулов беше зам.-министър на вътрешните работи.

От две години Вергиния Мичева е съдия в Софийски градски съд, където е командирована от Разградския окръжен съд. Преди това в продължение на четири години - от 21 септември 2008 г. до 11 октомври 2012 г. е била международен граждански съдия на ниво Окръжен съд в Мисията на ЕС в Косово (EULEX).Преди да поеме поста в Косово е правораздавала в  Районния и в Окръжния съд в Разград.

От 2007 г. Петко Петков е съдия в Софийския районен съд.  Бил е председател на Комисията по професионална етика в съда. Той е хоноруван преподавател по Наказателно право и процес в Националния институт на правосъдието.

Андрей Янкулов е районен прокурор от 2007 г. и е член е на Комисията за професионална етика към Софийската районна прокуратура. От 2013 г. Янкулов е член на Националната прокурорска мрежа за международно правно сътрудничество.

И тримата заместници на Христо Иванов са възпитаници на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Предстои Висшият съдебен съвет да ги освободи от магистратските им длъжности. 

Ресорите в министерството още не са разпределени между тримата. Засега е ясно, че Янкулов ще отговаря за затворите и Съдебната охрана. 

От Министерството на правосъдието обявиха, че ще има и четвърти заместник. За целта трябва да бъде променен устройственият правилник на ведомството. Мотивът за разкриването на четвъртото зам.-министерско място е: "Постигане на по-добра ефективно стпри разработването на проекти на нормативни актове и дейността по приоритетите за съдебна реформа". 

Още по темата

За почерковите експертизи и за подводните камъни

Предишна новина

Министерството на правосъдието с информационен ден за програмите на Европейската комисия

Следваща новина

Коментари

49 Коментара

 1. 49
  до безмълвния неграмотник №43 | нерегистриран
  1
  0

  До коментар [#43] от "безмълвен":

  Хайде в махалата първо да научите, че "колега" е от мъжки род, преди да раздавате акъли, а?

 2. 48
  | нерегистриран
  2
  -1

  Вергиния Мичева се спаси като избяга от многото работа в СГС. Чува се, че имала дела за решаване още от лятото. Сега като изчезна яко дим/явно за отмъщение на всичко в СГС и в СРС, не само на Ръководството, около което постоянно се въртеше и подпазваше, но явно я отрязаха за каквото иска тя/делата й, които е трябвало да реши в срок, вече тотално просрочени ще се разпределят между всички, частните й жалби между всички, а делата от Първо гражданско между колегите й в това отделение, че и без това си нямат друга работа. Мичева не можа де се примири с факта, че не се класира за съдия в СГС, а я изпревариха доста колеги в класирането, въпреки, че на нея никак не й липсва самочувствие и едва ли ще прости на колегите й от СРС и СГС, които постоянно я коментираха като селянката от Разград.Както се казва добре нареди колегите си, браво на нея!Така се прави, сега да ви видя "драги"колеги от СГС, оправяйте се, както и ръководството, щом не ми изпълнявате желанието, а тя и те си знаят за какво иде реч!

 3. 47
  | нерегистриран
  3
  -1

  Правата и задълженията на запретените са като тези на децата по нашето право. За това ми се струва, че следва да сте изключително внимателни в тази област. От друга страна явно е дошъл моментът да се разграничи чрез необходимостта от лечение и социализиране.

 4. 46
  | нерегистриран
  1
  0

  Ако ще ги вадите от домовете, в този им показан вид, добре. Наподобява подхода към децата с увреждания. Там не свърши ли прокуратурата работата? Ако ще ги социализирате също добре, но тук стои въпросът - пари осигурили ли сте ? С грешни изводи и неправилно приложен закон - подходът ни е добре известен, въпрос на сигурност. Както се казва не всеки добър съдия е добър ръководител, а тук става въпрос за ръководна длъжност, т.е. защо толкова отдавате значение на решението? Нито е първото, нито последното в рамките на системата, а освен това е разбунило духовете. Не смесвайте института на запрещението, с настаняването в специализирана институция. Наистина стои въпросът за отговорността на настойници и попечители, но тук имаме тясна връзка с общините и с доходите на тези хора и контрола върху тях.

 5. 45
  До коментар [#23] от "до 16 ": | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#23] от "до 16 ":  http://bnt.bg/predavanyia/v-kadur/ochakvajte-v-kada-r-7-yuli-2014-pod-zapreshtenie

 6. 44
  1 | нерегистриран
  4
  0

  Как пък нито един не написа досега защо е изтълкувала грешно Конвенцията! И ако на коментиращите тук Конвенцията е била известна, считат ли че българското законодателство е в съответствие с нея. Това ми се ще да разбера. И за да не ме обвините в пристрастност - нямам никакъв контакт с колегата Мичева; нямам особено приятно впечатление от поведението й, защото не проявява елементарна вежливост да отвърне на поздрав, без значение доколко се познаваме, но пък категорично не мога да приема необосновани нападки срещу човек, който отстоява своето решение с името си. Наистина ми се ще някой да изложи юридически аргументи, тълкувайки конвенцията и българския закон, а не непроверяеми обобщения. Със същия успех всеки от нас, коментиращите тук, би могъл да каже за другия, че е страшно тъп.

  Последно, до № 42, да, влезли са някои в психиатрията, това без съмнение се налага понякога, но поставянето под пълно или ограничено запрещение е друг въпрос. Има връзка с психиатрията, но нито го изчерпва, нито се идентифицира с него. Моят досег с материята е на плоскостта на принудителното лечение, защото съм пеналист. Там е не по-малко страшно, но аз го отбелязвам, защото искам да кажа, че проблемът не ми е никак чужд, но нямам самочувствие да го обсъждам задълбочено в гражданскоправния му аспект. Затова като има една теза, мотивирана, очаквам онези, които изразяват несъгласие с нея, също да я мотивират. Само така може да се получи дискусия, подходящо за правен форум. А сега се получава обмен на реплики, прилични за долна селска кръчма

 7. 43
  безмълвен | нерегистриран
  6
  -3

  Ако нивото на българските съдии е демонстрираното в този форум се потрисам от отвращение. Вместо задълбочена дискусия, провинциални и злобни подмятания по адрес на "съдийката" , която се била позовала на конвенция на ООН. Дори и да не я е разбрала както трябва, както твърдят някой без да обяснят защо, коментиращите тук на една йота не се доближават до смелостта и да не приложи национален закон, който противоречи на междуранороден акт от по-висок ранг (който е такъв по силата на българската конституция). И между другото думата съдия не следва да се ползва в женски род, но след като така наречените съдии се притесняват повече за "мекия акцент" на колегата, написала решението, отколкото за правата на хората, чиито съдби държат в ръцеге си, претенцията за правилно използване на някой думи сигурно е прекалена.....

 8. 42
  | нерегистриран
  0
  -3

  До коментар [#41] от "1":  Напълно съгласен съм, но нали хората преди да излязат от психиатрия, първо са влезли там. Съгласен съм, че има какво да се мисли относно поставянето под запрещение, но не това е мислил съдията, изтълкувал напълно погрешно Конвенцията, която със закъснение му станала известна.

 9. 41
  1 | нерегистриран
  3
  -5

  Кое му е грешното на разбирането?

  Има и други начини за предотвратяване на неизгодни сделки, извършвани от хора с психически увреждания. И двамата, които показаха, са напълно пригодни да си живеят самостоятелно и извън институция. Понеже наистина се потрисам от нивото, което се проявява във форума, препоръчвам горещо следната художествена литература: "Птичи танц" и "Кръвни братя" (авторът е Ингвар Амбьорнсен). Колкото и да е художествена, достоверна е по отношение на грижите и мерките, които се полагат за интегрирането и пълното социализиране на хората с психически страдания в Норвегия. Всеобщата цел на това нормално и човеколюбиво, а не човеконенавистно общество, е болните да излязат час по-скоро от психиатриите, а не да бъдат държани да вегитират там до гроб. Съдията трябва да чете в крайна сметка. Няма полза само да седи и да си мисли колко е умен без да го е грижа, че е такъв само...в собствените си очи.

 10. 40
  | нерегистриран
  4
  -4

  До коментар [#37] от "1":  а фактът, че въпросния съдия "се притеснява" за човечеца или както там го нарича, като в същото време дължи безпристрастно разглеждане на делото (кой се притеснява за другата страна и за всички останали засегнати?) (знаете ли какво значи съдията да е безпристрастен???), а фактът, че се коментира дело, което й е възложено има и още, но ще го оставя на разбирачите; отделно от това, че разбирането й е съвсем грешно, но това не е тема за форум.

 11. 39
  Моето момче | нерегистриран
  5
  -3

  До коментар [#37] от "1":  Ти никаго не си ми бил "колега" - ТИ СИ МОШЕНИК, КОЙТО ПИШЕ ЗА ПАРИ В ТОЗИ ФОРУМ!

 12. 38
  Потресен! | нерегистриран
  3
  -2

  http://bnt.bg/predavanyia/v-kadur/ochakvajte-v-kada-r-7-yuli-2014-pod-zapreshtenie  Но не от тази с мекия акцент т.нар. "съдия" от N-тия ПУЦ - Вергиния Мичева е съдия в Софийски градски съд, където е командирована от Разградския окръжен съд, а от т.нар. Омбудсман, който бил завърши "по онова време", но уредбата по ЗЛС била забележете комунистическа и фашистка, т.е. недемократична и достатъчно либерална лудите да си продават жилищата като напълно дееспособни!  Потрес - Пенчев си е за затвора, и по нищо не се отличава от милиционера Георги Колев - като интелект и достойноство!

 13. 37
  1 | нерегистриран
  4
  -5

  http://bnt.bg/predavanyia/v-kadur/ochakvajte-v-kada-r-7-yuli-2014-pod-zapreshtenie  Видях въпросното участие на колегата Мичева в репортажа. И съвсем не мога да разбера какво точно ви дразни в него и защо такава злоба се излива върху жената?! Чак пък и за Етичната комисия им се привижда на някои. Кое от казаното от нея е неетично или пък невярно? Изказването й беше сдържано и в насока на това, че трябва да се предприемат изменения в закона. Обясни своето решение, призна, че и самата тя не е забелязала съвсем навреме Конвенцията. Изобщо не виждам какво толкова. А и е факт, че благодарение на нейното откритие в СГС се събраха съдиите, за да обсъдят тоя въпрос. Т.е има принос към правораздавателната дейност.

  Повече се потресох от това, че някой, видял този репортаж, вместо да се загрижи за сериозния проблем със запрещенията, се насъсква срещу колегата. За пореден път ме е срам от това, че повечето от коментиращите тук са съдии.

 14. 36
  нерегистриран | нерегистриран
  3
  -1

  До коментар [#1] от "":То понеже при предишния крадлив дпс мандат се случи нещо хубаво - източиха се доста пари, оядоха се доста хора.... Хайде вие си стойте в помията, докато не са я изчистили! 15. 35
  999 | нерегистриран
  6
  -2

  Разградският окръжен съд и целият регион, само може да се гордее с такова постижение!Голяма реклама за магистратите от този район.След като по БНТ си е позволила да се прави на жертва, отритната от съдийската гилдия, представете си какво оплакване и реване е било пред други, за да се стигне до тук. Само като си представя какво оплюване беше върху някои от колегите от СГС, брачно отделение/в което се говори, че според Мичева, никой не искал да работи, и затова я сложили там в началото, вместо още тогава в Първо гражданско, където тя искала, въпреки, че след като след време Богдана все пак я измести в Първо гражданско на мястото на съдията Петър Петров/също предпочитан от Желявска/, тя продължи да недоволства от многото работа и там. Вижте какво, жената е със самочувствие, порадено от това, че е била съдия в Косово, дори по семинари/говорят там присъставащи/, че същата не е казвала, че е от град Разград, и, че е командирована от този съд в СГС, а, че е съдия в СГС. Това говори за наличие на комплекси, и то човек ако се срамува от родното си място,за какво да говорим по нататък!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.