Двама тайни затворници на ЦРУ осъдиха Полша в Страсбург

Двама тайни затворници на ЦРУ осъдиха Полша в Страсбург

Полша е нарушила Европейската конвенция по правата на човека, позволявайки на ЦРУ тайно да прехвърли, задържи и разпита на нейна територия двама души, заподозрени като членове на "Ал Кайда". Това реши Европейския съд по правата на човека по две жалби - Ал Нашири срещу Полша (жалба №. 28761/11) и Хусейн (Абу Зубайда) срещу Полша (№ 7511/13).

Първият от двамата Абд ал Рахин ал Нашири (р. 1965) е саудитски гражданин с йеменски произход, вторият - Абу Зубайда е роден през 1971 г. в Саудитска Арабия палестинец без гражданство. Двамата твърдят, че със самолет са били тайно отведени в Полша, в таен затвор, управляван от ЦРУ, и са били малтретирани и измъчвани. В момента и двамата ищци са в затвора в Гуантанамо.

Според съда в Страсбург Полша е нарушила няколко члена на конвенцията - член 3 (забрана на изтезания и нечовешко или унизително отношение); чл. 5 (право на свобода и сигурност); чл. 8 (право на зачитане на личния и семейния живот); чл. 13 (право на ефективни правни средства за защита); чл. 6 § 1 (право на справедлив съдебен процес). Спрямо Ал Нашири съдът приема, че е налице нарушение на чл. 2 (право на живот) и чл. 3 от Конвенцията във връзка с чл. 1 от Протокол № 6 (премахване на смъртното включително за забрана на мъченията и за правото на свобода). Според Съда, твърдения на двамата жалбоподатели, че са били задържани в Полша, са били достатъчно убедителни, установено е, че Полша е оказала съдействие на ЦРУ при подготовката и изпълнението на тайното прехвърляне на своя територия след задържането им, съответно в Дубай и Пакистан, при задържането и разпит на нейна територия. Полската държава е тя е трябвало да знае, че като позволи това на своя територия, тя излага жалбоподателите на сериозен риск от отношение, нарушаващо права по Конвенцията. Освен това полската държава не е провела ефективно разследване на твърденията на жалбоподателите, заключава съдът. Изтезанията включвали мними екзекуции, държане на колене на пода и наведен назад, заплахи, че ще бъде доведено и изтезавано семейството на жалбоподателя пред него и др.
Полша е осъдена да плати на Ал Нашири 100 000 евро обезщетение за неимуществени вреди, а на Зубайда – 130 000 евро.
До момента полските власти отричаха на територията на страната де се намира таен затвор на ЦРУ. Решението на Европейския съд по правата на човека поставя Полша в деликатна позция, тъй като страната има близки отношения със САЩ в сферата на сигурността, съобщава Ройтерс. То може да се отрази и на други европейски държави, за които се предполага, че имат тайни затвори на ЦРУ. Дела са заведени вече срещу Румъния и Литва.

Аз съм лобист на българските граждани, лобирам за тях и техните права

Предишна новина

Русия: Известни опозиционери получиха 4,5 г. затвор

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.