Двама вече са обвинени за убийството на Немцов


Петимата заловени за убийството на опозиционния руски лидер Борис Немцов остават в ареста до 28 април, постанови съдът в район Басмани в Москва. Двама от тях вече са обвинени за покушението, а останалите трима са западозрени в съпричастност към разстрела на Немцов, който стана на метри от Кремъл в нощта на 27 февруари.

Двамата обвинени са Заур Дадаев и Анзор Губашев. Те бяха доведени в съда под строга охрана, а мерките за задържането им бяха гледани поотделно.Според съда Дадаев, който е роден в Ингушетия, е признал участието си в убийството на Немцов пред разследващите. За това сочели и събраните доказателства от разследващите.

Единствените думи на Дадаев по време на заседанието бяха, че очаква законът да бъде спазен. Дадаев обясни, че живее в Ингушетия и в момента няма постоянна работа и не е семеен. Десет години е служил в чеченските правоохранителни органи.

Според съдията Анзор Губашев е отрекъл пред разследващите участие в убийството на Немцов. Обвиняемият криеше лицето си с лист хартия по време на заседанието, предаде "Ройтерс".

Останалите трима задържани за убийството на Немцов са Хамзад Бахаев (45 г.), Тамерлан Ескерханов (34 г.) и братът на Анзор Губашев – Шагид (31 г.). Те са заподозрени за съучастие в убийството и за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси. По време на заседанието за задържането на тримата за постоянно стана ясно, че Бахаев и Ескерханов са арестувани в неделя в Поодмосковието. Шагид Губашев е задържан заедно с брат си Анзор в Ингушетия ден по-рано.

По информация на властите в Ингушетия преди десетина години призналият участие в убийството на Немцов Заур Дадаев е бил боец от чеченските правоохранителни органи. Това обаче не е потвърдено досега от чеченските власти. Дадаев е служил в батальон "Север", който днес е част от структурите на МВР на Чечения. Правозащитници твърдят, че подобно и на други подразделения, батальонът е участвал в незаконно задържане и разпити на хора, които с нещо не са допаднали на ръководството на Чечения. Много от случаите на безследно изчезнали хора започват именно от такива "задържания".

По информация на агенция "Интерфакс" още един мъж, издирван за убийството на Немцов, е бил убит в чеченската столица Грозни при опит да бъде задържан. Според агенцията той се е самовзривил с граната.

Това е поредният случай, в който за политическо убийство в Русия се обвиняват чеченци. По подобен начин завърши разследването за убийството на журналистката Анна Политковская през 2006 г., като така властите така и не стигнаха до поръчителя на атентата.

Сподвижници на Немцов, който беше един от основните критици на руския президент Владимир Путин, заявиха, че ще бъдат удовлетворени само ако разследването стигне до хората, поръчали убийството на опозиционера.

Лазаров и Писанчев олицетворяват модел, от който не съм бил част и в най-зловещите си сънища

Предишна новина

Златистия забелязан да се движи в черен джип, докато е в отпуск от затвора

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.