Дванайсетокласници от Немската гимназия в Бургас на гости в Окръжния съд в града

Дванайсетокласници от Немската гимназия в Бургас на гости в Окръжния съд в града
Учениците присъстваха на открито заседание в Окръжен съд-Бургас, снимка:ОС-Бургас

Дело в Окръжен съд – Бургас за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нанесена телесна повреда, предизвика интереса на 32-ма ученици от 12-ти клас в Немската езикова гимназия "Гьоте" в града. Посещението е част от Образователната програма "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", по която съдии и прокурори от Окръжен и Районен съд и прокуратури изнасят лекции и учениците посещават реални съдебни процеси, съобщиха от съда в морския град.

Учениците са присъствали на открито заседание по изслушване на съдебни прения и последна дума на подсъдимия. Пренията на страните представляват цялостна равносметка на резултатите от проведеното съдебно следствие, която се прави от гледна точка на обвинението и на защитата. За учениците е бил любопитен фактът, че произнасянето на съдебните речи устно е едно от направленията на принципа на "устността", което е условие за валидността им.

В крайна сметка Окръжен съд – Бургас е постановил оправдателна присъда и е признал подсъдимия за невинен. Съдията – докладчик по делото е провел и дискусия с учениците и е отговорил на всички техни въпроси, след произнасянето на съдебното решение. "Презумпцията за невинност е основен правен принцип. В наказателния процес той е гаранция за правото на защита, каквато получи подсъдимия по гледаното дело", коментира съдията.

"Според чл. 31, ал. 3 от Конституцията на България "обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда". Принципът е залегнал и в чл. 6, ал. 2 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, по която Република България е страна от 1992 г. Също и в чл. 11 на Всеобщата декларация за правата на човека и в английската Велика харта на свободите от 13 век", обяснил е още магистратът на учениците.

Надзирателите честваха 140 години от учредяването на затворите у нас навръх професионалния си празник

Предишна новина

Ботьо Ботев: Отвличането на Стайко Стайков е скалъпена история

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.