Двете колегии на ВСС да бъдат запълнени с нови членове, избрани по новите правила

Двете колегии на ВСС да бъдат запълнени с нови членове, избрани по новите правила

Съставът на двете колегии на Висшия съдебен съвет – съдийската и прокурорската, трябва да бъде запълнен с избрани по новите правила представители на професионалната и парламентарната квоти. Това се налага, защото няма легитимно основание сегашните кадровици, избрани при действието на друга нормативна уредба, да продължат да членуват в колегиите. Още повече, че мнозинството от тях се противопостави на промяната в конституцията и не може да се очаква от тях да работят за нейното осъществяване. Това се казва в обръщение на Съюза на съдиите до всички съдии, прокурори и следователи, защото са убедени, че преобладаващото мнозинство от "редовите" магистрати имат искрено желание да работят в съдебна система, която се ползва с авторитета на хората и към техния труд се подхожда с необходимото уважение.

"Ще работим заедно с всички съдии, независимо дали са наши членове, и ще търсим взаимодействие с прокурорите и следователите, за да настояваме след структурирането на новите две колегии на ВСС, съставът им да бъде попълнен с избрани по новите правила представители и на професионалните, и на парламентарните квоти", се казва в обръщението.

От организацията са категорични, че ще продължат с активните действия за отстояване на авторитета, доброто управление и независимостта на българските магистрати. Макар да са дълбоко скептични, че парламентарното мнозинство има воля за действителна съдебна реформа, професионалната организация ще настоява за бързо приемане на измененията в Закона за съдебната власт, които да осигурят приложението на конституционната промяна, като същевременно създадат механизми за прозрачно кадрово развитие на магистратите, съдийско самоуправление и реформиране на структурата на прокуратурата. "Ще реагираме при предприемане на законодателни промени, които не осигуряват действителна промяна. Ще продължим действията си за диалог с гражданите, за да разясняваме същността на проблемите за утвърждаването на България като правова държава, като ще обърнем особено внимание на младите хора", казват още от ССБ (виж пълния текст на обръщението в прикачения файл – б.а.).

Главният прокурор поиска полицията да не може да прибира в домове скитници и просяци

Предишна новина

Цацаров атакува в КС отпадането на давността за престъпления на комунизма

Следваща новина

Коментари

26 Коментара

 1. 26
  гост | нерегистриран
  2
  0

  До N20-не се тревожете ще Ви гласуват така както и се класирахте.Останалите простосмьртни,които за 15мин не заслужиха оценка до5,98 въпреки ранг висок и убедителен над 18 години стаж ще чакат другите конкурси...по новите правила на променения ВСС,но местата се заеха на окръжните нива ...Някой ако е на друго мнение нека сподели?

 2. 25
  пешеходец по " Витошка" | нерегистриран
  2
  0

  Те нито ВСС, нито ССБ са стока, ама ние си ги избрахме сами и няма на кого да се сърдим. Иначе, всички са за един шут в гъ....ете и да ги няма. ВСС е напълно компрометиран и всичките му членове страдат от явна липса на морал. А пък тия каскети от ССБ не ги знам какви са и какво искат. А бе, да са живи и здрави. Идва "Коледа" и "Нова година" и за тях.

 3. 24
  Абе | нерегистриран
  5
  -4

  Съюза на съдиите да си харчи пачките с долари и да не се меси в държавните дела, че когато някой негов член започне да се месси в политиката обикновено се о...Ира

 4. 23
  съдия | нерегистриран
  6
  -3

  А някой ще каже ли какви са новите правила по които трябва да се изберат новите членове на съвета? Или първо бутаме съвета, а псоле измисляме правила? А през това време освен конкурсите, няма кой и пари за заплатите да отпусне.

 5. 22
  | нерегистриран
  2
  -3

  NE ZAPALNENI , IZPALNENEI S IZCYALO NOVI CHLENOVE ! STATITE FLIGORNI ZA NISHTO NE STAVAT ,SAMO ZA OBSLUJVASHT PERSONAL NA GLAVNIA ,DANO IMA MESTA ZA CHISTACHI .....!

 6. 21
  | нерегистриран
  9
  -5

  8, 8, дори да приемем, че ти - определящ се като "обикновен магистрат", бързаш да бъдеш гласуван за повишение,без значение от кой ВСС, защото си "спечелил" конкурс, считам че си единствения. Останалите 25, гласували за мнението ти положително, са или членовете на ВСС, или останалите спечелили, които не са "обикновени магистрати", а са подходящите магистрати - приятели по съюзна, масонска, политическа и пр. закваска, любими, приплоди и пр..

  Не ви вярвам, но то не е и нужно - все-пак сме в Бг.реалност, а и вие достатъчно и предостатъчно си вярвате, вкл. навирайки ни в лицата легитимиращите или "измиващи" арогантната ви некомпетентност конкурси !

  Самодоволни и самодостатъчни, не само аз, а и 92 % от населението на тази територия не ви вярва !

  ВСС, идете си с мир, защото омерзението от вас - разни-празни Я.Тодорововци, М. Итови и сие - твърдо мнозинство, е пълно !!! Потвърдихте истината, че дъно не е това, което беше вчера, защото днес то се оказа още по - дълбоко, или както казваше един колега, цитирам: На най - лошото, най-хубавото му е, че по - лошо не може да бъде. А вие доказахте, че може, произвеждайки скандал след скандал, в който най - скандалното сте самите вие - същност и практики !

 7. 20
  Жертвата | нерегистриран
  6
  -8
  До коментар #18 от " | нерегистриран":


  Е, айде няма чак такава нужда от кариеризъм. Голямо бързане, голяма работа. Заради едното бързане за конкурсите да си ги държим тези. Няма да се забави с кой знае колко  Въбоще не съм съгласен да се наричат кариеристи, хората, които чинно си се явяват на конкурси, класират се и търсят по-добро бъдеще за семействата си!!!

  Искам да бъде взето от ВСС решение по конкурсите В РАЗУМЕН СРОК, а не в рамките на две-три години, и то само,за да се решават вътрешни кастови, интересчийски или родниниски конфликти в този ВСС, ССБ и останалите абревиатури. Нито познавам дебелия Пеевски, нито ме интересуват изказванията на Позан, дори и не гласувам на избори -от отвращение към всички.

  Искам заслужена справедливост и не приемам такива призиви от радикал-революционери за моя сметка. Една революция вече направихме през 90-те години, та видяхте, къде отидохме...

  Призовавам за здрав разум и повече зачитане интересите на всички магистрати!

 8. 19
  болшевик | нерегистриран
  10
  -8
  До коментар #6 от "съдия, който не е от ССБ | нерегистриран":
  Изцяло съм съгласен с тезите в писмото.Нормалните хора в системата вече не могат да търпят този фалирал професионално и морално състав на ВСС.  Писна ми от болшевишки призиви. Който не е с нас е против нас и т.н.

 9. 18
  | нерегистриран
  7
  -8
  До коментар #13 от "---- | нерегистриран":
  Погледни колко време мина, докато настоящият ВСС, започна назначенията и конкурсите в системата и ще ти стане ясно какъв е проблема! Проблема е, че ще мине време докато се избере нов ВСС, после гласуване на комисийки, подкомисийки, правила за работа и т.н., съдебна ваканция и тя годината минала. това е проблема.  Е, айде няма чак такава нужда от кариеризъм. Голямо бързане, голяма работа. Заради едното бързане за конкурсите да си ги държим тези. Няма да се забави с кой знае колко

 10. 17
  111 | нерегистриран
  8
  -5

  Оставка на министъра на здравеопазването!!! Не са диспансеризирани и не си пият хапчетата, а няма и КОЙ да ги прегледа! УЖАС!

 11. 16
  | нерегистриран
  14
  -8

  Ееее,пак нагли тия от ССБ. Откъде накъде ше дават "директиви"какво да се случи с прокурорската квота. Искахте разделяне,получихте го. Айде сега се занимавайте само със съдийската колегия. Прокурорите сами ще се оправят.

 12. 15
  Вуйчо Ваньо | нерегистриран
  7
  -3
  До коментар #1 от "мистик | нерегистриран":
  Ето нещо ,което не е лошо на пръв поглед и от страна на ССБ.  Ала за да се случат нещата следва да се извърши нещо изключително простичко, едновременната оставка на цялата съдебна квота ще задейства "разпускането " на сегашния ВСС и ще бъде предпоставка за предсрочни избори през 2016г. на изцяло нов ВСС съгласно новите структури и изм. КРБ1991г.  Тук на ход е съдебната квота от ВСС...  Нека да не се бърза! Първо да приемат измененията в ЗСВ па тогава да се помисли, защото може да има изненади.

 13. 14
  aliooooo | нерегистриран
  6
  -4

  ami kvo she pravi iaskata i na tupan peevski tusta vasko petrov . dogan novo miasto she im tursi ,no te sa dialani kamuni i v kenefa da gi metnesh vse tam im e mestoto

 14. 13
  ---- | нерегистриран
  16
  -6
  До коментар #12 от " | нерегистриран":


  Какъв е проблемът? Новите няма да могат да гласуват ли, що ли?

  Погледни колко време мина, докато настоящият ВСС, започна назначенията и конкурсите в системата и ще ти стане ясно какъв е проблема! Проблема е, че ще мине време докато се избере нов ВСС, после гласуване на комисийки, подкомисийки, правила за работа и т.н., съдебна ваканция и тя годината минала. това е проблема.

 15. 12
  | нерегистриран
  13
  -9
  До коментар #8 от "Глиган | нерегистриран":


  А на людете, които от една година са спечелили конкурси и чакат търпеливо назначенията си какво ще обясни "съдийската" квота - че ще отпаднат конкурсите и класиранията, ще се наложат нови кандидати или в най-добрият случай ще се чака още една година? Не отивате ли твърде далеч с този реформаторски радикализъм и то за сметка на обикновените магистрати?  Какъв е проблемът? Новите няма да могат да гласуват ли, що ли?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.