Държавата плаща 2 500 евро на осъден за лека телесна повреда по дело пред ЕСПЧ

Държавата плаща 2 500 евро на осъден за лека телесна повреда по дело пред ЕСПЧ

Министерският съвет прие Решение за сключване на приятелско споразумение по делото "Вучев срещу България" (жалба № 34798/11) пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) за изплащане на обезщетение от 2 500 евро, съобщиха от правителствената пресслужба.

В началото на 2010 г. срещу жалбоподателя Вучев е подадена тъжба за лека телесна повреда от трето лице. Първоначално той отказва да получи призовката за образуваното дело, а впоследствие заминава за чужбина. Делото е разгледано по реда на чл. 269 от НПК (в отсъствието на подсъдимия) и той е осъден. Присъдата не е обжалвана и влиза в сила.

Няколко месеца по-късно жалбоподателят узнава за нея и иска от Върховния касационен съд (ВКС) възобновяване на наказателното производство. Съдът обявява искането за недопустимо. Жалбоподателят сезира прокуратурата, която препраща искането до ВКС, тъй като счита, че то е по реда на чл. 423 от НПК (възобновяване на задочно проведено производство) и осъденият може директно да направи такова искане до съда. ВКС го връща със становище, че искане по това дело може да бъде направено само от Главния прокурор. Върховна касационна прокуратура решава да не иска възобновяване.

Настоящият случай е изолиран и не изисква предприемане на общи законодателни или други мерки. Жалбоподателят не е понесъл имуществени вреди, тъй като не е заплатил наложената му глоба, както и сумата по уважения срещу него граждански иск и присъдените на тъжителя разноски по делото.

В светлината на константната си практика на Европейския съд по правата на човека съдейства на страните да постигнат приятелско споразумение, ако българското правителство се съгласи да заплати на жалбоподателя обезщетение в размер на 2 500 евро.

Атанас Чобанов от Биволъ бил сред първите получатели на хакнатите данни от НАП

Предишна новина

Номинираната за посланик на САЩ у нас: Корупцията е проблем пред България

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.