Държавата плаща нови 183 хил. лв. за обезщетения

Държавата плаща нови 183 хил. лв. за обезщетения

Правителството прие решение за изплащане на общо 183 030 лв. обезщетения в изпълнение на пет решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Решенията по делата срещу България са постановени в периода 31 януари 2019 г. - 16 май 2019 г. Присъдените суми по всяко от делата са в размер между 1000 и 28 500 евро. 
 
С друго свое решение, Министерският съвет прие да внесе в Народното събрание на Шестия годишен доклад за изпълнението на решенията на Съда в Страсбург.
 
Темите на доклада са обособени в три части. В първата част е представена актуална информация за броя на осъдителните решения за изминалата година, броя на висящите жалби пред ЕСПЧ, както и, в резюме, някои решения на ЕСПЧ срещу България, постановени през годината. Във втората част докладът съдържа информация за решенията на ЕСПЧ срещу България във фазата на изпълнение, като се посочват решенията, които са били изпълнени през годината и се маркират позитивните промени в законодателството и практиката в резултат на осъдителни решения на Съда. В третата част докладът засяга основни проблеми, произтичащи от решенията на ЕСПЧ, по които се налага да бъдат взети допълнителни мерки. Тя е изготвена на базата на решения, резолюции и други документи на Комитета на министрите и Отдела за изпълнение на решенията на ЕСПЧ. В нея се посочват мерките, които законодателната, изпълнителната и съдебната власт следва да предприемат за успешното изпълнение на решенията и предотвратяване на бъдещи нарушения на Конвенцията и нови осъдителни решения срещу България, уточняват от правителствената информационна служба.
 

Правителството отпусна 2 млн. лв. за бонуси в специализираното правосъдие

Предишна новина

Има колеги, които са загубили мотивация да търсят решение на проблемите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.