Държавата се изправи срещу нарушенията на правата на интелектуалната собственост

Държавата се изправи срещу нарушенията на правата на интелектуалната собственост
Кадри от акцията на прокуратурата и МВР срещу нерегламентираното разпространение на  телевизионни програми, снимки: ПРБ

Държавните органи и институции се обединиха и се изправиха съвместно срещу нарушенията на правата на интелектуалната собственост.

Под ръководството на Върховна касационна прокуратура (ВКП) и съответните окръжни и районни прокуратури са осъществени акции в София, Варна и област Бургас съвместно с експерти от Министерство на културата, на Комисия за регулиране на съобщенията и НАП, съобщиха от държавното обвинение. Служители от специализиран отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП, експерти от Министерство на културата и на Комисия за регулиране на съобщенията, служители на НАП и Дирекция "Жандармерия" при ГД "Национална полиция" извършиха проверки на дейността на шест дружества, опериращи на територията на София, Варна и в област Бургас. Предмет на проверките е установеното нерегламентирано разпространение на редица телевизионни програми без необходимото по закон съгласие на правоносителите. 

Операцията е подпомагана от специално командировани в България експерти с мобилни офиси на координационния център на Европол за противодействие на престъпления срещу обекти на интелектуалната собственост – (IPC3 – Europol).

По случая са образувани шест досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 172А, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до 5 години. Дружествата са с множество актове и предупредителни протоколи, а задълженията към държавата само на едно от тях са в размер на 1 700 000 лв.

В хода на проверката е констатирано разминаване между брой абонати и сключени договори с крайни потребители, като над 30 000 е броят на клиентите на всички проверявани дружества, които са получавали пиратирания сигнал. От 17 адреса в цялата страна (София, Варна, Бургас, Айтос) са иззети множество документи и компютърно-информационни данни, свързани с дейността на дружествата по отношение на предоставяне на телевизионни програми и с финансовата им дейност. "Операторите" не са декларирали, съгласно изискванията на закона, предоставянето на услугата – разпространение на радио и телевизионни програми и брой абонати, както и наличието на договори за притежавани права върху телевизионното съдържание. Дружествата са изграждали компютърната инфраструктура за разпространение на телевизионните програми, която не е фигурирала като техен актив (абонатни станции, мрежи и др.), с цел прикриване и конфиденциалност при насрещни проверки от компетентни органи. Констативни протоколи са били съставени и от присъстващите на проверката НАП, КРС и Министерство на културата.

Проведените операции са част от стратегията на държавата за засилено противодействие на нарушенията на правата върху обекти на интелектуалната собственост и извеждане на дружествата, опериращи в сферата на предоставянето на телевизионни програми до краен потребител от т.нар. "сив" сектор, с което се нанасят огромни финансови щети не само на правоносителите, но и на бюджета на страната.

През последните две години страната ни бе извадена от негативния наблюдателен списък "Специален 301" на Департамента по търговия на САЩ като резултат от координираните съвместните действия между МВР и прокуратурата за противодействие на този вид престъпна дейност.

Прокуратурата и МВР влязоха в офиси на фирми, свързани с Христо Ковачки

Предишна новина

България ще стане известна, че налага доживотен затвор на децата си, ако се приемат промените в НК

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.