Държавата започва подготовката за гласуване по интернет


През пролетта на 2019 г. в България трябва да може да се гласува дистанционно по електронен път - това изискване е записано в Изборния кодекс, а до седмици Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) ще задвижи процеса по изграждане на софтуерната система зад този процес. Това става ясно от обявления на сайтовете на ДАЕУ и Централната избирателна комисия. Двете институции са получили финансиране от общо 1.5 млн. лв. по оперативна програма "Добро управление", с които ще бъде изградена пилотната система.

Проектът е разделен на няколко части и ще започне с анализ на добрите практики за дистанционен електронен вот по света. Бъдещият изпълнител ще трябва да изследва всички реализирани до момента електронни избори в света, включително "в Естония, Нов Южен Уелс (Австралия), кантона Женева (Швейцария), Франция и др., както и експерименталните в Норвегия, Гуджарат (Индия) и др." Ще трябва да бъдат изследвани рисковете за сигурността, оперирането на системата, възможните корупционни и недемократични практики и достъпността на потребителския интерфейс.

За първия аналитичен етап е определен бюджет от 40 хил. лв. Документацията е в процес на съгласуване в двете институции и обществената поръчка трябва да бъде обявена до няколко седмици, обясниха пред "Капитал Daily" от ДАЕУ. След избора на изпълнител той ще има четири месеца, за да подготви изследването.

Изискванията към новата система

След първоначалния анализ ще бъдат уточнени и техническите параметри на бъдещата софтуерна система. Тя ще трябва да бъде интегрирана със системата за електронна идентификация. Преди две седмици Министерството на вътрешните работи обяви поръчка за изграждане на системата за т.нар. електронен ЕГН, която трябва да е готова не по-късно от ноември 2018 г. и ще струва 13.2 млн. лв. Другите основни изисквания към бъдещата платформа за електронно гласуване са тя да "гарантира тайната на вота, да бъде осигурена срещу манипулиране и максимално защитена от намеса на вируси и друг зловреден софтуер".

Платформата за електронен вот ще трябва да бъде с "отворен код". Според описанието на проекта "изходният код на системата ще бъде отворен, като това ще бъде извършено на три етапа: предоставяне на изследователи в областта на компютърните науки; отразяване на получената обратна връзка; публикуване на изходния код в националното публично хранилище за изходен код".

Целият проект за платформа за интернет гласуване е със срок на изпълнение от 21 месеца, т.е. дори и да няма обжалване и забавяне на процедурите, софтуерът трябва да е готов през пролетта на 2019 г. Според закона обаче първоначалните симулации на електронен вот трябва да започнат още през 2017 г., първите реални експерименти да бъдат проведени през 2018 г., а системата да бъде приложена на практика на изборите за евродепутати през 2019 г. От ДАЕУ планират сроковете да бъдат компенсирани с добра комуникация с фирмите изпълнители.

Повече публичност за електронното управление

Преди седмица ДАЕУ обяви и обществена поръчка за информация и публичност на четири проекта. От агенцията търсят фирма, която срещу 46 хил. лв. да рекламира проектите за платформа за електронен вот, за създаването на електронни услуги в Адресния регистър, за създаването на "информационна система за контрол и публичност на електронното управление" и за проекта за инвентаризация на създадената до момента инфраструктура на електронното управление. Нито един от тези търгове все още не е обявен, но проектите са в пътната карта с приоритети на електронното управление.

Прокуратурата влезе в мина и се оказа в Страната на чудесата

Предишна новина

Престъпници печелят от война между съда и прокуратурата*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.