Държавен вестник публикува новите мерки в извънредно положение и актуализацията на бюджета

Държавен вестник публикува новите мерки в извънредно положение и актуализацията на бюджета

В извънреден брой от днес, 9 април 2020 година, "Държавен вестник" обнародва указа на президента Румен Радев за промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и актуализацията на държавния бюджет, приети от Народното събрание (НС) в началото на тази седмица.

До одобрението на новите законови разпоредби в пленарна зала се стигна след ожесточени спорове и дълги дебати в среднощно заседание на 6 април.

Най-сериозен дебат предизвика обхватът на защитата на длъжниците в периода на кризата. Така в закона беше записано, че заради забавени задължения на граждани и юридически лица няма да се начисляват лихви и неустойки, задълженията няма да бъдат обявявани за предсрочно изискуеми, договорите няма да бъдат разваляни, ако не се изпълняват и няма да могат да бъдат изземвани вещи. В закона беше внесено и уточнение, че мярката ще важи само за длъжници по договори за кредит и други форми на финансиране, предоставени от банки и финансови институции по Закона за кредитните институции, и по договори за лизинг.

В промените се посочва, че държавата ще поеме и осигуровките на работодателя по схемата 60/40, а трудовите договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа ще могат да се сключват за повече от един ден, но без това време да се признава за трудов стаж.

В дебатите беше обсъдена и редукция на глобата за нарушение на мерките срещу пандемията, като от 5000 лв. сумата беше намалена на от 300 до 1000 лв., а при рецидив – от 1000 до 2000 лв.

Имуществената санкция от 15 000 лв. се орязва – от 500 до 2000 лв. при първо нарушение, а при второ – от 2000 до 5000 лв.

Парламенът одобри и да няма принудително изпълнение върху доходи на длъжник в общ размер до минималната работна заплата месечно – или 610 лв.

Относно туроператорите, които трябваше да обезщетят свои клиенти за неосъществено заради кризата пътуване – същите ще могат да получат ваучер за заплатената сума. В случай обаче, че клиентът откаже - туроператорът ще трябва да възстанови получената сума до един месец от отмяната на извънредното положение.

Народното събрание прие и списък с производства, по които ще продължат да текат сроковете в периода на извънредното положение. Така отпадна първоначалното предложение да се позволи на колегиите на Висшия съдебен съвет (ВСС) да определят кои ще бъдат тези производства.

За периода на извънредното положение се спира изплащането на държавни субсидии на политическите партии. Отменен беше и съдебната ваканция - периодът от 15 юли до 1 септември.

В извънредния брой на "Държавен вестник" е обнародвана и актуализацията на държавния бюджет. След дебати и спорове в пленарната зала депутатите гласуваха и приеха лимитът на държавния дълг, който може да бъде поет през тази година, да бъде завишен от 2.2 млрд. на 10 млрд. лева.

Още по темата

Поставянето под карантина - по нов ред

Предишна новина

Служител на ВКС дал достъп на фирмата, градила компрометираната система за случайно разпределение на дела и до новата Единна информационна система?

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  RRR | нерегистриран
  4
  0

  Започва волната програма, всяка коза със свой крак, казват едни мъдри хора.

 2. 1
  СЪДИЯ КЪМ ВСС | нерегистриран
  5
  -2

  УВАЖАЕМИ КОРИФЕИ НА ПРАВОТО СЕГА ОТ ТУК НАСЕТНЕ ВАШИТЕ РЕШЕНИЯ ОТ 07.04. ПРОТИВОРЕЧАТ НА ЗАКОНА ЗА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ - КАКВО ЩЕ ПРАВИМ И НАЙ ВЕЧЕ КАКВИ УКАЗАНИЯ ЩЕ ДАДЕТЕ ОЩЕ НА КОЛЕГИТЕ - ДО 13.05. СЕ ГЛЕДАТ ДЕЛА ОТ СПИСЪКА - ВСИЧКО ДРУГО СЕ ОТЛАГА ЗА СЛЕД ТОВА ,ПОНЕ ЗА СЕГА . ВИЕ СТЕ СРАМ ЗА СИСТЕМАТА !!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.