Държавното обвинение има нови доказателства срещу Иван Тодоров

Държавното обвинение има нови доказателства срещу Иван Тодоров
Хакерът Кристиян Бойков е на свобода срещу гаранция от 20 000 лв., а Иван Тодоров - срещу 100 000 лв. Свидетелствал ли е Бойков срещу Тодоров? Отговорът - в четвъртък.

Държавното обвинение има нови доказателства срещу собственика на фирмата "ТАД Груп" Иван Тодоров. Това се разбира от искане на Николай Найденов, и.д. административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура до съда, който в четвъртък ще гледа делото по определяне на мярката за неотклонение на Тодоров.
 
Специализираният наказателен съд в края на миналата седмица освободи от ареста уличения за подбудител на хакерската атака срещу НАП срещу парична гаранция в размер на 100 000 лв. Защитата на Тодоров настоява за по-лека мярка, а обвинителите за постоянен арест. 
 
До момента разследването установи с категоричност, че след като е източил данни от сървърите на НАП - служителят на "ТАД Груп" Кристиян Бойков, първо е изпратил информацията на автора в сайта "Биволъ" Атанас Чобанов. Това се потвърди и от публикуваните в края на миналата седмица доказателствени материали от прокуратурата, според които целта на незаконния достъп до информация е било всяването на паника и смут сред населението, дестабилизация на страната и сваляне на правителството. Началникът на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) Ивайло Спиридонов съобщи, че властите са установили и самите поръчители на хакерската атака. По-късно в-к "24 часа" съобщи, че един от тях е активист на партия "Да, България" на проваления правосъден министър Христо Иванов, но той отрече. Прокуратурата поиска от френските власти разпит на Атанас Чобанов, тъй като живее във Франция. Обвиняеми по делото засега са трима - Тодоров, Бойков и Георги Янков, търговски директор на компанията, която твърдеше, че се занимава с информационна сигурност. Спиридонов не изключи възможността Кристиян Бойков да склони и да свидетелства срещу началниците си в "ТАД Груп". Дали това се е случило ще се разбере в четвъртък.
 
Тогава на вниманието на въззивния съдебен състав ще бъдат представени нови доказателства срещу Иван Тодоров, които включват "допълнителни разпити на лица в качеството им на свидетели, изготвени етапни експертни справки, документи и същевременно данни, които касаят множество търговски дружества и различни държавни институции". 
 
В тази връзка прокурор Найденов иска от съдебния състав да вземе решение и заседанието по мярката за неотклонение на Тодоров да се проведе при закрити врата, тъй като информацията, която ще бъде огласена се отнася до "съществуващи взаимоотношения на клиенти със застрахователни и банкови дружества; на данъчно задължени лица и органите на приходите; междуфирмени търговски отношения, свързани с прякото развитие на икономика на страна както и защитата на личните данни на физически лица, намиращи се на територията на Република България"
 
"Не би било редно и правилно по отношение на тази информация, отнасяща се до физически и юридически лица и осъществяващи разнородна дейност подчинена на законовите изисквания в страна, да бъде изложена на показ и достояние на лица присъстващи в съдебната зала, защото те биха били застрашени по един или друг начин /икономически или психически/, както и със свои противоправни действия да застрашат националната сигурност на страната. Напротив, намирам за правилно това, че следва да бъде защитен общественият ред, интерес и спокойствие на българските граждани и успоредно с това, органите на държавна власт и местно самоуправление и техните администрации да имат необходимия комфорт с оглед полагане и осъществяване на необходимите действия за своевременното и качествено обслужване на населението и подобряване на техните комуникационни и информационни системи", пише още в искането на и.д. ръководител на Апелативната спецпрокуратура.
 
Държавното обвинение поиска мярката за неотклонение на Тодоров и пред първоинстанциония съдебен състав да се гледа при закрити врата, но искането не бе уважено. 
 

Още по темата

Кадровиците предупреждават за опити за нарушаване на законоустановената процедура по избор на главен прокурор

Предишна новина

За кривото огледало на обществената дискусия

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 8
  | нерегистриран
  5
  -9

  Я да ги видим какви са тия нови доказателства?

  Или имаме статия политическа и поръчкова и заглавие, което няма много общо с нея.

  А старите доказателства какви са?

  Хайде, нали постоянно пишете за тия хора, освен обвинения, до тук за сега нищо друго няма. От голи обвинения няма смисъл. С тях се ходи след време в Страсбург.

 2. 7
  | нерегистриран
  5
  -9

  Нито стари, нито нови доказателства има до тук срещу този човек.

  Но то е нормално напоследък това.

  Този поръчков сайт прави само пиар на прокуратурата и нищо друго. Понеже са си верни хора.

 3. 6
  ************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 3
  АМИ СЕГА ?! КАКВО ЩЕ ПРАВИ БТВ В СУТРЛЕШНИЯ БЛОК И КАКВО ЩЕ ПИШАТ В БИВОЛЪ...??!! | нерегистриран
  23
  -26

  Браво Гешев!!!Наблюдавам нахалството на БТВ и някои други медии да се опитват да правораздават от екрана най-вече в сутрешните блокове ,за да привличат бройка зрители.Спомнете си делото на Иванчева пред СпНС!Подсъдимите обиколиха студията.Генерал Гном също.Христо Иванов -първа писта също правораздаваше от екрана.Да не говорим за Лозан панов колко пристрастно защитаваше двете подсъдими.видни активисти на ССБ също пускаха мъдри мисли от екрана.

  Дълго време печеливши адвокати изкарваха безсрамно по медиите на показ цялата следствена тайна.Ето сега държавното обвинение предоставя на 4 милиона българи с открадната лични данни доказателствата.нека се коментират публично.

  Чакам сутрешния блокна БТВ то...

 6. 2
  | нерегистриран
  15
  -23

  Целта на публичността е да защити страните от тайно правораздаване без

  обществен надзор и съдебен произвол.Така се поддържа доверие в съдебните институции. Нали за това настоява прокуратурата- за доверие, нали за това огласи доказателствени източници- да опровергае неистинни внушения.Публичният характер на заседанията плюс решение в о.с.з.гарантира доверие в правораздавателния процес.Няма пречка за опр.док.източници публичността да се ограничи.След насочването на медийни фокус към самата себе си и обвинителните си доказателства, сега прокуратурата иска изцяло закрити врата, за да им опази личните данни на гражданите.Като влезеш веднъж в Биг брадър, само публиката май може да те изгони:), няма тайни епизоди/ с уговорката, че не следя регламента на това предаване/. Изискването "органите на държавна власт и местно самоуправление и техните администрации да имат необходимия комфорт " го няма никъде.Тези органи следва да обезпечат комфорта на гражданите, а не обратно май.Ако трябва и не може, публичността може да се огр.частично.

 7. 1
  Любознателните | нерегистриран
  31
  -16

  Уха ! Давайте ги.Публикувани "от-до".Искаме да ги знаем в детайли.Явно това разследване се води по медиите.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.