Държавното обвинение иска нов състав на САС да разгледа делото срещу оправдания от Калпакчиев бивш депутат

Държавното обвинение иска нов състав на САС да разгледа делото срещу оправдания от Калпакчиев бивш депутат
Бившият депутат от Реформаторския блок и стоматолог Валентин Павлов

Апелативна прокуратура – София протестира оправдателната присъда, с която състав на Софийски апелативен съд с председател ръководителя на Съюза на съдиите в България (ССБ) Калин Калпакчиев оневини бившия депутат от Реформаторския блок Валентин Павлов за смъртта на 14-годишно момче, съобщиха от държавното обвинение.

Стоматологът д-р Павлов е подсъдим заедно със съпругата му Венета Павлова и д-р Йонна Филипова от клиника "ЕО ДЕНТ" за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Държавното обвинение протестира и изменените присъди спрямо другите подсъдими, които съставът на Калпакчиев намали от 3 години условно на 1 година.

От прокуратурата припомнят, че на 14 юни 2016 г., в дентален център "ЕО ДЕНТ"  подсъдимият  Павлов осъществил хирургично лечение в устната кухина на починалия Алекс Иванов, като по негово решение вместо локална анестезия и/или венозна седация, била приложена обща интубационна анестезия с анестетичен препарат "Севоран". В резултат на това било предизвикано състояние "малигнена хипертермия" у пациента, което не било третирано своевременно, поради липса на единствения възможен антидот – лекарствен препарат "Дантролен". Същият следвало да бъде приложен в максимално кратък период с цел избягване на летален изход. Вместо това пациентът бил транспортиран в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", където по-късно била констатирана смъртта му.

Деянието е било извършено в условията на независимо съпричиняване с д-р Филипова (лекар-анестезиолог) и д-р Павлова (управител на денталния център).

Първоинстанционният съд осъди бившия депутат на три години "лишаване от свобода" с петгодишен изпитателен срок и наложил наказание "лишаване от право" да упражнява професия "стоматолог" за срок от пет години. Същите наказания бяга определени и на другите подсъдими по делото.

Съставът на САС обаче е отменил присъдата на Софийски градски съд (СГС), като оправда Павлов изцяло по обвинението за извършено престъпление по чл. 123 от НК и намали наложените наказания на другите две подсъдими. Изцяло са отменени и наложените наказания лишаване от право да извършва дейност по управление, ръководство и контрол на лечебните заведения на съпругата на стоматолога и упражняване на професия "лекар-анестезиолог" за д-р Филипова.

С протеста Софийска апелативна прокуратура предлага делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на съда, като той ще бъде допълнен след изготвяне на мотивите към присъдата на Апелативен съд – София.

Още по темата

Христо Христов поема ръководството на Окръжната прокуратура-Велико Търново

Предишна новина

Цветан Василев окова Темида в лъжи

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Не | нерегистриран
  1
  0

  На всичко отгоре не Калпакчиев е докладчик по делото, но.....

 2. 2
  Браво! | нерегистриран
  19
  -8

  Дано най-сетне има справедливост за почернените родители. Дано някай ЧЕСТЕН И НЕПОДКУПЕН съдия вникне в това проточило се дело и разбере, че Павлов е гнила личност, лъжец, нагъл мошеник, който изпозваше/използва политическите си връзки, за да прави пари, дори когато заради него е загинало дете. Дано това стане повод да се разровят източниците му на финансиране, усвоените пари по еврофондове докато е депутат, "сътрудничеството" му с Петър Москов, наглостта да прикрива 3 месеца смъртта на детето. И всички, които участваха в това прикриване и с писане на глупави експертизи, които не казват нищо! Дано всеки по веригата на Павлов си получи заслуженото! И този нов съзия да не се оставя Доковска да го успива! Да чуе добре какво казват родителите - след смъртта на детето им има още 2 случая на косъм спасени в Пирогов! Колко още деца трябва да загинат от Павлов, който нарича себе си "д-р"![[_83320_]]

 3. 1
  Неграмотници | нерегистриран
  24
  -13

  Щом като Калпакчиев е оправдал подсъдимия, значи останалите са били на особено мнение. Но нали Калпакчиев е от ССБ, той има повече от два гласа от тричленния състав. И още нещо за правните неграмотници - винаги когато се иска отмяна на присъда, се иска и връщане на делото на друг състав, не само по "делото на Калпакчиев"

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.