Държавното обвинение иззе документация от офис на Иво Прокопиев

Държавното обвинение иззе документация от офис на Иво Прокопиев
Иво Прокопиев, издател и подсъдим, снимки: архив

Спецпрокурори иззеха документи от офис в бизнес-център на столичния булевард "Цар Освободител", където се помещава фирма, свързана с бизнесмена и издател Иво Прокопиев, съобщи бТВ. Пред журналисти и. ф. ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров обясни, че акцията в "Алфа Финанс Консултинг" е част от разследване, свързано с "всички транзакции" и акциите на предприятието "Каолин", приватизирано с участието на Прокопиев. Обискът е извършен след разрешение от Специализирания наказателен съд (СНС).
 
"Миналата седмица, в края, г-н Прокопиев и още няколко лица бяха привлечени като обвиняеми по дело, което се наблюдава от специализираната прокуратура. Днес получихме разрешение за претърсване. Целта на това претърсване са документи, които считаме, че са необходими за разследването. Тези документи са свързани с покупко-продажбата и въобще трансакциите, свързани с акциите на предприятието "Каолин", разясни Петров. Той подчерта, че действията на държавното обвинение не са свързани с издателския бизнес на Прокопиев. Бизнесменът многократно е коментирал, че публикации в медиите му са причината за интереса на прокуратурата към другите му начинания.
 
По-късно Прокопиев излезе с писмено изявление до медиите. "Оценявам показното събиране на документи, които могат да бъдат поискани с писмо и повечето от които са вече предоставяни, като чист цирк с пропагандни цели. Лично аз и фирмите, които ръководя, ще продължим да спазваме закона и да съдействаме на властите. С подобни поръчкови акции обаче, ръководството на прокуратурата все повече затвърждава представата на обществото, че действа основно като бухалка за натиск върху неудобните на властта хора и свободни медии. Репресията срещу мен продължава вече с години, затова водя дело срещу държавата в съда в Страсбург", посочва в своя защита Иво Прокопиев.
 
Акцията се провежда с разрешение за претърсване от Специализирания съд заради ново обвинение за престъпен сговор, повдигнато миналата седмица срещу няколко души, включително Иво Прокопиев. Разследването започна преди няколко месеца първо в Софийската градска прокуратура и тогава на Прокопиев и ръководството на "Алфа финанс" бяха повдигнати обвинения за пране на пари.
 
Делото е прехвърлено на Специализираната прокуратура след като са събрани доказателства, че обвиняемите са действали координирано, като са регистрирали и офшорни компании, чрез които да прехвърлят финансовите потоци, коментираха източници от разследването, цитирани от БНТ. В края на 2017-та Антикорупционната комисия наложи запор на имущество, акции и сметки на бизнесмена за 200 милиона лева.
 
През 2001 година Прокопиев бе разследван за приватизацията на завода "Каолин" чрез РМД и бонове от масовата приватизация. През 2003-та обаче е оправдан от съда. 
 
Срещу бизсмена в момента се води и друго дело - заради продажбата на остатъчния дял от ЕВН, където посредник бе друга негова фирма - "Булброкърс". По това дело подсъдими са още бившите министри от кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков и Трайчо Трайков.
 
 
 

В-к “Политика”, 2010 г.: Сделката за “Каолин” -  кон за кокошка

 

Eдинственото на Балканите предприятие за добив на каолин е обявено за приватизация през 1997 г. Кандидат за него е белгийската фирма "Сибелко". Тя предлага добра цена - 20 млн. щатски долара за 60% участие в съвместно дружество с държавата. Разговорите със "Сибелко" се водят в кабинета на тогавашния председател на икономическата комисия в парламента Никола Николов, известен с прякора "Агнешката главичка", пише вестник "Политика" през 2010 г. Изготвени са правни анализи за цялостното състояние на използваните находища, сключени са концесионни договори, които трябва да влязат в сила след приватизационната сделка.

 

До преговори за създаване на съвместно дружество не се стига. Явно плановете са били други - сделка под масата с РМД. Така и става. Подробностите са уточнени през лятото на 1999 г. на среща в София, организирана от Никола Николов. На нея присъстват шефът на "Каолин" Филип Калоянов и представителите на "Булброкърс" Иво Прокопиев и Константин Ненов, пише още изданието. 

 

Месец преди учредяването на РМД-то в предприятието са назначени две интересни лица - Александър Прокопиев, брат на Иво, и Даниела Шишкова, съпруга на шефа на "Алфа финанс". До юни 1998 г. Александър Прокопиев работи в РДВР - Разград. В "Каолин" е назначен за инженер по добива. Нищо не разбира от тази работа, но той не я и върши. Даже не е ходил да си взема заплатата, а са му я носили вкъщи. На Шишкова пък - чак в София, твърди вестникът.

 

Целта е ясна - водят се на работа, за да могат да запишат акции в РМД-то. Законът дава такова право след 2-годишен стаж в предприятието. Но приватизацията не може да чака, законът е потъпкан и в крайна сметка 64% от акциите са записани от Прокопиеви и компания.

 

На 10 януари 2000 г. те стават собственици на 75% от капитала на "Каолин". Цената на сделката е 7,2 млн. лв. Платени в брой са едва 10%. Остатъкът е платен с компенсаторки. Няма данни за произхода на парите, с които те са купени. 

 

Следват няколко действия по увеличаване на капитала и "Каолин" пада изцяло в ръцете на Иво Прокопиев. В края на годината "Алфа финанс холдинг" притежава 83,33% от капитала, нелегитимното РМД - 12,5%, а държавата - 14,7%. При сключването на приватизационната сделка цената на една акция е 16,925 лв. На тази база РМД "Каолин-98" придобива 75% от капитала срещу 7,2 млн. лв. А "Алфа финанс холдинг" взема 83,33% за 2,8 млн. лв. Как става този номер и това ли е истинската цена на сделката?

 

Освен грубите нарушения на закона не липсват и уреждането на чисто битови въпроси, като осигуряването на апартаменти за роднини и приятели. С нотариален акт от 9 ноември 2001 г. Александър Прокопиев, който от инженер по добива вече се е издигнал до изпълнителен директор на "Каолин", продава на майка си Венета два апартамента за 22 хил. лв. по данъчна оценка. На същата дата са сключени още 3 такива сделки.

 

За скандалната приватизация на "Каолин" е образувано наказателно производство срещу Прокопиеви и компания. През 2002 г. виновните са изправени пред съда от прокурорката Еленка Хаджидимитрова. В заключителната си пледоария прокурорката изненадваща опровергава собственото си обвинение и процесът завършва с оправдателни присъди, посочва изданието.

Още по темата

Затворници ще коват желязо

Предишна новина

Вписването в имотния регистър - по идентификатор на имота

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 6
  Ферарио | нерегистриран
  6
  -6

  Този олигарх би трябвало да е в затвора, но съдии на хранилка като Л. Панов прикриват далаверите.

 2. 5
  бау бау | нерегистриран
  5
  -2
  До коментар #4 от "Адвокатът с ватенката | нерегистриран":
  А нещо там, за дупката в центъра на Варна и 43-те милиона, които уж бяха за Гергов, а се дадоха на Пеевски? Няма ли да има акция на прокуратурата!

  споко, няма да има, ще има само изтриване на коментара ти, както и моя...

 3. 4
  Адвокатът с ватенката | нерегистриран
  6
  -3

  А нещо там, за дупката в центъра на Варна и 43-те милиона, които уж бяха за Гергов, а се дадоха на Пеевски? Няма ли да има акция на прокуратурата!

 4. 3
  Павлов | нерегистриран
  6
  -3

  Още един крупен аферист и бандит с бяла якичка е отстрелян от Спец. прокуратурата /засега/. БОЙ ПО ОЛИГАРХИЯТА!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.