Един загинал при пожара на "Норман Атлантик"


Един човек загина и осем са ранени при инцидента с ферибота "Норман Атлантик", на чийто борд избухна пожар, докато съдът плава в Йонийско море. "221 души са спасени, 257 все още остават на борда", се посочва в съобщение на италианския военноморски флот на страницата му в Twitter.

Четирима българи са спасени от горящия ферибот.

Двете спасени наши сънароднички - Р.Тодорова и С.Божилова и другите двамата спасени български граждани, са били евакуирани на борда на малтийски кораб и след това са закарани в Бриндизи, Бари и Лече. Това заяви по телефона пред Нова телевизия Бетина Жотева, говорител на МВнР. На борда на бедстващия ферибот "Норман Атлантик" остават петима наши сънародници.
В същото време стана ясно, че спасените са 222-ма души. 257 остават на борда, между които и 5-та наши сънародници. Спасителните операции са изключително и само по въздух. Към мястото на инцидента се приближават няколко самолетоносача, които да улеснят спасителните операции. Причината за огнената стихия, лумнала на ферибота, е повече от банална. Гръцки тир, който е превозвал олио, е разлял товара си. При силното вълнение тировете са се удряли в покрива. Олиото се е разляло и се е възпламенило.
Хората, които са на борда, са в капан. Но властите са успели не само да спасят половината от пътниците, но и да спуснат медицински персонал.

За потушаването на пожара се използват специални охладители. По последна информация няма нови огнища.
"Норман Атлантик" пламна в неделя сутринта, изпълнявайки рейс от гръцкото пристанище Патра за италианския град Анкона с 411 пътници и 56-членен екипаж. Огънят е тръгнал от гаражното отделение и бързо се разпространил. Един човек загина, няколко са ранени. Двама български граждани - Галин Хайтов и Красимир Естов, вече са били спасени от горящия ферибот "Норман Атлантик" и са на сигурно място в областта Пулия, Италия, съобщиха от МвнР.
Вълнението в морето в района на спасителната операция е 5 бала. Силата на вятъра е 5-40 възела. Все още няма възможност да се използват спасителните салове заради силния вятър и високите вълни, които ведняага ги преобръщат. Височината им достига 6 метра.
По думите на очевидци, пожарът все още не е изгасен. Огънят гори във вътрешните каюти. Вижда се, че от прозорците излиза гъст дим. На горната палуба се намират около 300 души. Известно е за един загинал. Той е гражданин на Гърция. Осем души са ранени.
Операцията се усложнява от лошото време. В Йонийско море в момента бушува силна буря.

Бисер Петното с разтърсваща изповед: Чудят се как да ме убият

Предишна новина

Родителите на прегазения Паоло искат по-тежка присъда за убиеца му

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.