Единадесет членове на стария ВСС, избрал Лозан Панов за председател на ВКС, искат оставката му

Единадесет членове на стария ВСС, избрал Лозан Панов за председател на ВКС, искат оставката му
Лозан Панов, снимка:БГНЕС/архив

Единадесет от членовете на предходния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), избрали Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС), поискаха оставката му.

Галя Георгиева, Димитър Узунов, Георги Колев, Михаил Кожарев, д-р Незабравка Стоева, Даниела Костова, Ясен Тодоров, Мария Кузманова, Румен Боев и Розалин Трендафилов са изпратили официално такова искане до Пленума на ВСС, през представляващия кадровия орган Боян Магдалинчев, с което „Правен свят“ разполага. По-късно и Юлиана Колева се присъединява към призива на колегите й с отделно писмо до ВСС.

В искането си бившите кадровици ясно посочват, че съжаляват за този избор и заявяват, че с гласовете си в подкрепа на Панов са допуснали „тежка грешка“. Те обосновават искането си и с последния огромен скандал, който председателят на ВКС допусна със заснемането на клипа в Съдебната палата с голите момиче и въоръжените гангстери.

„Не имало в историята на Третата българска държава председател на ВКС, който да допусне подобна гавра със символа на съдебната власт в страната. Оттук нататък за нас остава само моралният акт да поискаме оставката на Лозан Панов. Отправяме призив към г-н Лозан Панов да прояви воля, смелост, мъжество и да се реши на този личен акт“, пишат бившите членове на ВСС до Пленума.

Тогавашният кадровик Юлиана Колева е изпратила и допълнително писмо до настоящия ВСС, с което изказва подкрепа към искането на останалите десет нейни колеги. "Почти съм сигурна, че г-н Панов ще отмине и тази покана като пореден опит за насочване на внимание с отрицателен знак към личността му. Но все пак го моля да си отговори на няколко въпроса, преди да отхвърли априори идеята за оставка. След няколкото години на поста председател на ВКС ползва ли се с подкрепата на съдиите от ВКС, какъв е неговият авторитет сред тях? В каква степен е изпълнил и изпълнява ангажиментите, поети в развитата пред ВСС концепция при избора? Какъв е приносът му за общото укрепване на съдилищата и в частност на ВКС? Вярвам, че подаването на оставка, като акт на свободна воля е пряко свързан с пълната откровеност пред самия себе си по тези и други подобни въпроси, т.е. с откровена равносметка на досегашния му мандат", пише Колева в допълнение към писмото на останалите десет членове на ВСС, избрал Панов.

Ето и пълния текст на писмото на членовете на предходния кадрови орган:

Уважаеми дами и господа, членове на ВСС, преди малко повече от пет години част от долуподписаните членове на предходния състав на ВСС предложихме и избрахме за председател на Върховния касационен съд г-н Лозан Панов.

Направихме го с желанието и надеждата, че сме избрали най - подходящия човек и юрист, който да обедини съдиите от цялата страна, да работи активно за издигане авторитета на ВКС и на съдебната власт. Ние искахме ВКС да бъде ръководен от умен, силен, смел и достоен председател, от независим човек и магистрат. Вярвахме, че с действията си избраният от нас председател на ВКС ще бъде гарант за независимостта на съдебната власт и ще допринесе за вярата на хората в правосъдието.

Времето, изминало оттогава, обаче показа, че сме допуснали тежка грешка. Г-н Лозан Панов предпочиташе да се занимава с политиканстване и всяване на интриги и раздори в съдебната система, отколкото да изпълнява задълженията си като председател на ВКС, от които той фактически е абдикирал.

Уважаеми членове на ВСС, ние съзнаваме цялата отговорност, която носим пред магистратите и обществото, заради избора на Лозан Панов за председател на ВКС. Последният публично известен скандал в съдебната система отново е плод на действията на нашия избраник. Той е свързан с начина на управление на Съдебната палата в гр. София. Председателят на ВКС е допуснал заснемането на клип в храма на Темида с участието на полуголи момичета и въоръжени мъже, отправящ послания, които са абсолютно несъвместими с правораздавателната дейност, осъществявана в тази сграда.

Не имало в историята на Третата българска държава председател на ВКС, който да допусне подобна гавра със символа на съдебната власт в страната. Оттук нататък за нас остава само моралният акт да поискаме оставката на Лозан Панов.            

Отправяме призив към г-н Лозан Панов да прояви воля, смелост, мъжество и да се реши на този личен акт - ОСТАВКА! Само така може да докаже, че е български съдия, един от тримата най - висши магистрати в държавата, способен да носи отговорност. Когато си избран на най – високия съдийски пост, твоята отговорност е най - голяма и най - тежка!

Като хора, участвали в избора на този председател, ние не желаем да споделяме повече отговорността за непремерените му действия, компрометиращи толкова тежко авторитета на съдебната власт и уронващи престижа и пред цялото българско общество. Длъжни сме да направим опит да спрем разрушителните му действия, като поискаме от него да си подаде оставката.

Молим да прочетете настоящия призив до г-н Лозан Панов на първото възможно заседание на пленума на ВСС! Само така ще сме сигурни, че председателят на ВКС е узнал надлежно за отправеното към него послание от страна на хората, които са го подкрепили и избрали на този висок пост през 2015 г., а към настоящия момент напълно са оттеглили доверието си от него!

Последващите му действия ще покажат на обществеността дали той е човек с достойнство, който е способен да носи отговорност за действията си, или високопарните му фрази и речи са просто празни думи без никакво покритие.

Екатерина Захариева опроверга медийни интерпретации: Отпада мониторингът върху България

Предишна новина

ДАНС ще може да проверява лични документи

Следваща новина

Коментари

16 Коментара

 1. 22
  | нерегистриран
  0
  -5
  До коментар #10 от "Alexander the Great | нерегистриран":
  Аз като бъдещ член на ВСС на кой мога да искам оставката , щом бивши членове искали някаква оставка ? Изобщо за какви оставки, за какви членове става дума ?

  Ако ми кажете как като бъдещ член ще имате съпричастност към избора на някой преди 5 години ще дам отговор на шизофреничния Ви въпрос. Аз лично също морално бих се разграничила от действията си, които да довели до такова недоразумение като Лозан Панов. Актът е МОРАЛЕН, но това може да бъде разбрано от хора, мислещи и работещи в такива категории.

 2. 21
  ! | нерегистриран
  10
  -1

  Който е гласувал и счита това за погрешно решение - да поеме отговорност чрез подаване на оставка или напускане на топлото място (магистрат, началник и т. н.). Но всички се правят на ощипани моми и не споменават коя бе алтернативната. И сега реват, за да си оправдаят верноподаническата служба.

 3. 20
  | нерегистриран
  4
  -4
  До коментар #5 от "max | нерегистриран":
  Е може ли в Съдебната власт да се разкайват публично за нещо, което сами са решили? И какъв атестат е това за интегритета на цялата система

  Следкато Панов се провали-може.

 4. 18
  | нерегистриран
  11
  -2

  Розалин Трендафилов влезна във ВСС на 04.02.2017 год.и беше член на този съвет точно 8 месеца. Изборът на Лозан Панов е 2 години по-рано.Нямам представа как е участвал в този избор. Но със сигурност и Трендафилов не знае дали е участвал!Каквото му се даде това се подписва.Без въпроси,без питания!

 5. 14
  масонската сбирщина в съдебната система е сериозен проблем | нерегистриран
  21
  0

  Масонските ложи са една сбирщина от действащи магистрати, "бизнесмени", свободни професии, адвокати, полицаи, държавни служители, кръчмари, всякакви, стига да са по-високо в йерархията или да имат пари , а интелектуалният им багаж да е тип -- сбъркан , напорист малоумен негодник. Масонските ложи трябва да се забранят със закон. В тях членуващите полагат клетва да спазват и изпълняват масонските правила, а не правилата на държавата. Затова се наричат помежду си "братя". Правят си взаимни услуги, заговорничат, организират сбирки, на които разпределят постове, уреждат сделки, търговия с влияние, гешефти, разпростират влиянието си върху всички сфери на държавния апарат, бизнеса, предприемачеството, съдебната власт и пр. Тази сбирщина от нищожества ,разлага,корумпира,деморализира и криминализира съдебната система. Този тумор е факт и сатанинският клип сниман в съдебната палата не е случайно събитие. Не е случайно и искането за оставка на председателя на ВКС !

 6. 12
  защо ревете за Панова | нерегистриран
  13
  -4

  Поредната Панова, която се оказва най-подходяща за всички постове. Бърза и шеметна кариера, най- подходящата за всички постове, като Мая Манолова и Йотова, Лозан Панов и т.н. и т.н. Кариеристка от листата , просто поиска да я подкрепи Калин Калпакчиев и пропищя всецелия свят, че не я избраха/имам предвид състезанието й с Таня Райковска/. Дайте пресконференциите редом до коляното на Калин Калпакчиев. Сега да не се окаже, че след оставката на Лозан Панов ще трябва да се избира Павлина Панова. Е, стига . Ако имаше сдостийнство тази жена с 20 години под кариерата на Таня Райковска, щеше да се смири. Но не, тя ще се изкара жертва. Не, тя не беше избора нито на ВКС, нито на ВСС. И без главни букви и удивителни, надявам се поне съдиите от ВКС си спомнят. АЙДЕ СТИГА МАНИПУЛАЦИИ.

 7. 10
  Alexander the Great | нерегистриран
  20
  -2

  Аз като бъдещ член на ВСС на кой мога да искам оставката , щом бивши членове искали някаква оставка ? Изобщо за какви оставки, за какви членове става дума ?

 8. 9
  софия | нерегистриран
  18
  -1

  има доста магистрати които са искали, искат и т.н. оставки на членове на ВСС
  от предишните и сегашните там, но никой не ги чува
  макар и простолюдните магистрати са им гласували на избори

 9. 8
  | нерегистриран
  18
  -2
  До коментар #6 от "НОИ | нерегистриран":
  Сетиха се след години,когато половината вече не подлежат на атестиране или са пенсионери!Какво лицемерие само!

  Подлежат на избиране в ИВСС някои.

 10. 7
  | нерегистриран
  9
  -15
  До коментар #4 от "до 1 | нерегистриран":
  Защото изборът на ВСС беше не Панова, а Таня Райковска, която не беше избрана заради един мушморок, който се скри с тайното гласуване. Не зная защо се забравя първия избор, в който Панова получи едва 6 гласа и за разлика от Райковска, която се оттегли с достойнство, Панова отново на инат се кандидатира. Не е вярно, че е била избора на съдиите от ВКС. Грешката им беше, че не подкрепиха открито Райковска. Така, че нека не се лъжем. ИЗБОРА НА ВСС БЕШЕ ТАНЯ РАЙКОВСКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕ ПАВЛИНА ПАНОВА!!!!!!!!!!!!!!

  Пийте хапчетата, възбудата личи от писането на CapsLk

 11. 6
  НОИ | нерегистриран
  23
  -2

  Сетиха се след години,когато половината вече не подлежат на атестиране или са пенсионери!Какво лицемерие само!

 12. 5
  max | нерегистриран
  23
  -4

  Е може ли в Съдебната власт да се разкайват публично за нещо, което сами са решили? И какъв атестат е това за интегритета на цялата система

 13. 4
  до 1 | нерегистриран
  20
  -9

  Защото изборът на ВСС беше не Панова, а Таня Райковска, която не беше избрана заради един мушморок, който се скри с тайното гласуване. Не зная защо се забравя първия избор, в който Панова получи едва 6 гласа и за разлика от Райковска, която се оттегли с достойнство, Панова отново на инат се кандидатира. Не е вярно, че е била избора на съдиите от ВКС. Грешката им беше, че не подкрепиха открито Райковска. Така, че нека не се лъжем. ИЗБОРА НА ВСС БЕШЕ ТАНЯ РАЙКОВСКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕ ПАВЛИНА ПАНОВА!!!!!!!!!!!!!!

 14. 3
  ! | нерегистриран
  20
  -1
  До коментар #2 от "Тара | нерегистриран":
  Още едно доказателство,че ВСС е напълно излишен туморен орган,който е съществена пречка за родното правосъдие!

  Така е, не виждам никава разлика - в положителна насока, от времето когат ВСС не беше "постоянно действащ"! За срочността на вземане на решения, изобщо не се налага коментар. Особено по кадровата политика, като там редовното оправдание е в стил "...ами, конкурс..."!

 15. 2
  Тара | нерегистриран
  36
  -4

  Още едно доказателство,че ВСС е напълно излишен туморен орган,който е съществена пречка за родното правосъдие!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.