Единственият съдия в Районен съд – Трън стана негов председател

Единственият съдия в Районен съд – Трън стана негов председател
РС-Трън

Петър Петров, който към момента е и.ф. административен ръководител на Районен съд – Трън и единствен съдия там, стана негов титулярен председател. Това реши единодушно, с 11 гласа "за" Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС).

В представянето си пред съдебните кадровици кандидатът подчерта, че макар и сам, се справя срочно с делата в РС-Трън. "Много малък е броят на делата, които са приключили извън законоустановения срок. Малко са и отменените и изменени актове, преминали на инстанционен контрол", отчете съдия Петров и ангажира с повишаване на квалификацията на съдебните служители.

На въпрос на Красимир Шекерджиев, съдия Петров поясни, че на практика от години щатовете за съдии и служители в съда не са пълниОказа се също така, че като единствен магистрат в РС-Трън, той  изпълнява дейността и на съдия по вписванията, и на съдебен изпълнител "Правил съм си анализ. Бързината идва и от характера на производства. Имаме 80% заповедни производства, които няма спор, че се решават по-бързо. Останалите 20% обаче са разнообразни. Има траен ръст на делата от административен характер и намаляване на наказателните", отчете той.

Според съдия Петров е нужно всеки съдия да има тясна специализация, а не да прескача от материя на материя, какъвто проблем съществува в доста от по-малките съдилища в страната. Той подчерта още, че въпреки, че е сам не се чувства претоварен с работа. "Колегите ме познават, не ме е страх от работа", заяви съдия Петров. Кандидатът за титуляр на РС-Трън заяви още, че според него  прекрояването на съдебната карта трябва да се прави много внимателно, така че да не се окаже, че цели райони се оголват.

В крайна сметка всички присъстващи съдебни кадровици се обединиха, че съдия Петров притежава необходимите професионални и нравствени качества и го назначиха на поста.

Междувременно, също така единодушно, с 9 гласа "за" Колегията избра и Николинка Бузова за втори мандат начело на Районен съд-Сандански. Нейната кандидатура е била подкрепена и от общото събрание на съда с голямо мнозинство. В изказванията си съдебните кадровици се обединиха, че съдия Бузова е опитен административен ръководител, че е подредена, честна и почтена. "Това е един много подреден съд, с прекрасна атмосфера и това се дължи на работата на всички съдии и служители и на колегата Бузова", заяви по адрес на кандидата Красимир Шекерджиев.

Съдебни тревоги на германския бизнес*

Предишна новина

СГС прекрати и върна делото срещу изпълнителния директор на БТА

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    ПП ГРОБ | нерегистриран
    7
    -1

    Да живеят децата без далаци!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.