Едноличните адвокатски дружества минаха безпроблемно на първо четене

Едноличните адвокатски дружества минаха безпроблемно на първо четене
снимка:БГНЕС

С 86 гласа „за“ и нито един „против“ и „въздържал се“ Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за адвокатурата (ЗА), с които бе дадена възможност адвокатите сами да избират дали да упражняват адвокатска професия и да получава доходите си от нея като физически лица, извършващи независима икономическа дейност, или да го правят самостоятелно чрез еднолично адвокатско дружество, като се възползва от данъчния режим за облагане на приходите от дейността си.

По предложение на Христиан Митев от Обединени патриоти бе съкратен и срокът, в който могат да се правят предложения между двете четения, а именно – до 3 дни. Така на практика парламентът ще може да приеме проекта на второ четене още следващата седмица.

Освен възможност за работа на адвокатите в еднолични адвокатски дружества, промените предвиждат и отпадането на забраната адвокат да бъде управител в търговско дружество, както и изпълнителен директор на акционерно дружество, която е остаряла и несъобразена с настоящото развитие на обществените отношения и съществуващата уредба в голяма част от държавите от Европейския съюз. Сега действащата разпоредба на чл. 5, ал. 2, т. 1 ЗА не забранява на адвокат да бъде съдружник или акционер в дружество, съответно член на управителен орган, но му забранява да бъде управител или изпълнителен директор.

„Адвокатите заслужават нов закон за адвокатурата. Това е само първата крачка в тази посока“, коментира Митев.

Още по темата

53 дела срещу България е имало пред ЕСПЧ за 2020 г.

Предишна новина

Съдят трима охранители за убийство на жена след побой в София

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.