Едва 43% от кандидатите за младши съдии изкласиха до устен изпит

Едва 43% от кандидатите за младши съдии изкласиха до устен изпит

Едва 43% от желаещите да станат младши съдии са успели да преминат ситото на писмения изпит и на теста и са допуснати до събеседване. При кандидатите да станат младши прокурори напред в процедурата са допуснати 65 на сто от решавалите казус и тест. Това показват резултатите, огласени днес от Висшия съдебен съвет (ВСС).

По закон до устен избит се допускат само кандидатите, получили оценка не по-ниска от Много добър 4,50 на казуса и теста по право на Европейския съюз и права на човека (Резултати от писмения изпит за младши съдии и младши прокурори)

Отначало желаещите да започнат работа на някое от общо 29 свободни места за младши съдии в окръжните съдилища бяха 755. До писмения изпит бяха допуснати 753, но 106 от тях се отказаха и така казус и тест решаваха 647 юристи.

Само 281 от тях обаче са успели да се справят на нужното ниво и са получили обща оценка от 4,50, която им позволява да продължат напред в процедурата.

А следващата ѝ фаза - устният изпит, ще се състои от 29 май до 6 юни 2017 г. в стаи 411 и 412 в сградата на ул. "Съборна" № 7.

Желаещите да станат младши прокурори отначало бяха повече от тези, които искат да се посветят на съдийската професия - 973. Още преди писмения изпит 152 от тях се отказаха и така в него участваха 821 души. Едва 534 от тях обаче са решили успешно казуса и теста и имат шанс да заемат от едно от общо 31 свободни места за младши прокурори в цялата страна.

От Висшия съдебен съвет съобщиха, че устният изпит за желаещите да станат младши прокурори ще се проведе по график от 15 до 26 май 2017 г. в сградата на Националния институт на правосъдието на ул. "Екзарх Йосиф" № 14.

И напомнят на кандидатите да влязат в системата, че ще имат право да ползват нормативни актове при събеседването.

Освен това от ВСС публикуваха казусите по гражданско и наказателно право, които решаваха желаещите да станат младши съдии, както и този, който се падна на конкурса за младши прокурори. Те са огласени заедно с решенията.

Всеки ще може да се запознае и с теста по право на ЕС и права на човека, който за първи път е компонент от процедурата (за младши съдии и за младши прокурори).  

Американска "вещица" получи доживотна присъда

Предишна новина

И с новата наредба за юридическото образование ще се произвежда брак

Следваща новина

Коментари

15 Коментара

 1. 15
  Staneva | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #10 от "Прокурор | нерегистриран":
  Не знам кои имат шестици и как са се представили пишещите тук, но казусите са толкова елементарни, че е срамота да имаш под 5,50. От собствен опит знам, че мрънкащите по форумите, на които все друг е крив, са кръгла нула или около нулата, но иначе връзкарството им е виновно. Как иначе. Те милите са чисти сълзици и пращят от знания, ама пусто връзкарство ...

  Аз пък от опит знам, че тези конкурси са нагласени за поне 60% от "отличниците". Пълна порнография!

 2. 14
  Я, бе | нерегистриран
  3
  0

  Кои са продавачите на пълните шестици, някой знае ли? Искам и аз да пазарувам.

 3. 13
  колко да е елементарен | нерегистриран
  7
  0

  Не знам колко е елементарен казуса. По въпроса дали когато едно лице преминава границата и пренася хем контрабандно /без надлежно разрешение/, хем акцизни стоки без бандерол, с наложи ВКС да излиза с тълкувателно дали има само 242, или само 234, или и двете.

 4. 12
  Ох | нерегистриран
  8
  0
  До коментар #11 от "коментар | нерегистриран":
  Казуса е елементарен за всеки дознател работил поне 6 месеца

  Такива дела стават рутина след 6- ия месец

  Дознателят постоянно чака прокурорът да му дава указания, останалото е фантазии .... Всеки, който работи в системата и вижда резултатите от изпитите за мл. прокурори и съдии, и знае конкретния дознател с каква компетентност е, няма да се съгласи с вашето твърдение за 6 месеца. Не са достатъчни дори 6 години, когато е пропуснал да чете учебниците ....

 5. 11
  коментар | нерегистриран
  5
  -6

  Казуса е елементарен за всеки дознател работил поне 6 месеца

  Такива дела стават рутина след 6- ия месец

 6. 10
  Прокурор | нерегистриран
  11
  -9

  Не знам кои имат шестици и как са се представили пишещите тук, но казусите са толкова елементарни, че е срамота да имаш под 5,50. От собствен опит знам, че мрънкащите по форумите, на които все друг е крив, са кръгла нула или около нулата, но иначе връзкарството им е виновно. Как иначе. Те милите са чисти сълзици и пращят от знания, ама пусто връзкарство ...

 7. 9
  Марко | нерегистриран
  12
  -3

  То у нас е "приета практиката" да се правят "конкурси" ,а не КОНКУРСИ и както го показа и К.Топалов по отношение на едни "умни и красиви" не винаги резултатите са действително реални...  Аз считам ,че младите юристи не следва и дори да участват за масовка в "конкурси" ,тъй като със своето участие "маскират" безобразието и то се разтваря някак си.  Трябва да се правят фирми,сдружения и да се създаде изцяло нова уредба за "юристконсулти" които да дадат хляб и стартов опит в правното поприще на младите хора.

 8. 8
  Адвокат | нерегистриран
  8
  -3

  До 4 и 5:Кой,бе,кой е интересният???

 9. 7
  | нерегистриран
  4
  0

  Намерих ги. Сега ще ги проуча, че ми стана интересно.

 10. 6
  | нерегистриран
  4
  0

  Къде виждате тези резултати?

 11. 5
  123 | нерегистриран
  16
  -2
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  Интересни лица са получили шестици, интересни.....

  А на прокурорския са още по-интересни лицата с пълните шестици ...

 12. 4
  | нерегистриран
  19
  -2

  Интересни лица са получили шестици, интересни.....

 13. 3
  ? | нерегистриран
  10
  -7

  Може би искате да се върне времето на подаване на молбичка, за да станеш съдия-където сто процента от предварително уредените назначения получаваха мястото?! При системата на подаване на молба от 90-те години няма лице предварително да не си е подсигурило назначението. Случаен, без връзки да си върви по улицата, и решава инцидентно да се пробва, и подава молба да стане съдия няма.  43 процента е много висок процент успеваемост на писмената фаза на конкурса.

 14. 2
  шесторкаджия | нерегистриран
  28
  -4

  Освен, че тестовете не се взеха предвид е изключително "интересно" как се изкараха 13 пълни 6тици, при две максимум три в предходни години ... И то ще ме прощават колегите, ама как на изпит за кандидат за младши съдия получаваш 3,80, а на изпит за младши прокурор пълно 6? Явно скоростта на научаване е неимоверно бърза!

 15. 1
  Въпросче | нерегистриран
  16
  -2

  Тези тестове май не се взеха предвид? За един прЕател питам..

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.