Едва 7% от служителите на КПКОНПИ се занимават пряко с противодействие на корупцията

Едва 7% от служителите на КПКОНПИ се занимават пряко с противодействие на корупцията
Главният прокурор Сотир Цацаров на изслушването за председател на КПКОНПИ

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика на Народното събрание проведе изслушване на кандидатите за нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Претендентите са двама – депутатът от "Воля" Симеон Найденов и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, предложен от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и Атака.

Генерално място в изслушването очаквано зае представянето на "обвинител  №1" Сотир Цацаров. "При всички случаи нямам самочувствието, че, ако бъда избран, работата на тази Комисия тепърва ще започне. Всички изградени досега практики, въпреки спорните мнения относно резултатите на Комисията, трябва да бъдат отчетени на глас", започна изложението си Цацаров, като допълни, че в бъдеще е необходимо да се обособят конкретни задължения, свързани с работата на членовете на комисията, като предлага индивидуална преценка на подхода за това.

Намаляване на централизацията по звена – това е вторият акцент в концепцията на Цацаров, който той представи пред народните представители. "Комисията е колективен орган и работата на членовете й не бива да бъде пренебрегвана. Участието им, а и отговорността им, не бива да се свеждат само до участието им в Общите събрания на Комисията", посочи Цацаров и допълни, че вижда броя на членовете на администрацията в Антикорупционния орган като "прекалено раздут", а модела, по който е "закрепен" щатът като неефективен и не даващ възможност за реорганизация. Всички тези недостатъци, според главния прокурор, могат да бъдат отстранени с пренаписването на правилника за дейността на Комисията. Акцент в концепцията на Сотир Цацаров е поставен и на методите за проверки за почтеност и интегритет, обучения и подбор на служителите.

Специално внимание настоящият главен прокурор постави на съгласуването на предлаганите от законодателя законопроекти и оценяването на корупционния риск. "Предвиждам създаването на Консултативен съвет към Комисията, в който да са привлечени експерти и юристи, които да подпомагат тази дейност", изложи още той.

Единен регистър на всяко от предложенията на Комисията, както и реакцията на изпълнителната власт и резултатът, постоянен медиен мониторинг при напълно равно третиране на всички медии, иска още Цацаров. "По закон този медиен мониторинг се приравняват на сигнал по силата чл. 47 ал. 2 от закона. Разбира се всичко това ще наложи промени в състава на дирекция "Превенция на корупцията", каза Цацаров като посочи още, че ще работи и за активна комуникация и обмен на информация както с останалите органи на местно ниво, така и на международно.

По отношение на декларациите, които стоящите по върховете на властта попълват, настоящият главен прокурор се изказа критично. "Кое се попълва, кое не - не е ясно. Това води до немалък брой технически грешки. Второто "но" е по отношение на електронната форма на попълване на тези декларации", посочи главният прокурор.

Той планира още нови образци за сигнали, които да дават възможност за подаването им онлайн по електронна поща. Предвиждат се и мерки за защита на подателя на сигнала. "Отбелязвам необходимостта от кадровата обезпеченост на дирекция "Конфликт на интереси" с обучени юристи", заяви още Цацаров, като уточни, че не предвижда увеличаване на абсолютната стойност на щатовете в Комисията, а планува реорганизацията им през трансформация на такива. "Едва 7% от служителите на КПКОНПИ се занимават пряко с противодействие на корупцията. При всички случаи броят на служителите трябва да бъде увеличен, дирекция "Антикорупция" трябва да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната. Важно е създаването на териториални поделения на дирекция "Антикорупция". Тя работи със Специализираната прокуратура, на територията на цялата страна, но няма никъде в страната изнесени работни места. Териториалните дирекции на комисията се занимават само с производствата по отнемана не незаконно придобитото имущество.", каза още той.

Цацаров подчерта, че трябва да се запази добрата комуникация с прокуратурата, МВР и службите, като е необходим и електронен обмен на информация за улесняване на съвместната дейност. Той беше категоричен и, че КПКОНПИ се нуждае и от популяризиране и по-активна медийна политика, както и от промяна на визията на електронната страница. "Необходимо е сайтът да бъде допълнен с действаща информация, като единственото изключение следва да бъде това по отношение на класифицираната информация", каза още настоящият главен прокурор.

Кристина Сидорова попита Цацаров какво е становището му относно необходимите промени в закона. "Евентуалните промени в закона са ваше правомощие. Най-общо, ако тръгнем по хронологията на закона – на мен ми се струва, че кръгът от лица, заемащи "висши публични длъжности" е прекалено широко дефиниран. Отсъстват едни за сметка на други. За никой не е тайна, че параграф 2 на практически не работи. Той създава отговорност за деклариране на огромен брой лица и служители, система за проверка, която не работи, публичен регистър, който почти не съществува. Тоест, за мен този параграф в настоящия му вид се нуждае от коренна промяна. Премахването изцяло на задължението на общинските съветници да декларират не е подходящия модел. Второто ненормално е изискването за опит и стаж на членовете на комисията. Следващият момент, по който, според мен, е нужна промяна е парламентарният контрол. Има и други елементи, като например – лицата, които са в брак, фактическо съжителство и фактическа раздяла", посочи Цацаров.

На въпрос относно визията му за обученията на деца и студенти във връзка с антикорупционното законодателство и двамата кандидати се обединиха, че такова не е необходимо, тъй като децата трябва да се възпитават в "други ценности". "Нека не бъдем по-католици от Папата", коментира Цацаров.

"Неправилен е подходът да се мери какво един държавен орган "поглъща" и какво дава. КПКОНПИ не е търговска компания и смятам, че Комисията е ефективна във връзка с отнемането на незаконно придобитото имущество на фона на ресурса, с който разполага. Комисията трябва да бъде събудена не защото е неефективна, а защото от един момент тя остана без ръководство и изпадна в, така да се каже, административно замиране. Ще дам всичко от себе си да постигна резултати", каза настоящият главен прокурор на въпрос на Инициатива "Правосъдие за всеки", които очаквано се изявиха с поредица от провокативни въпроси.

След продължилото около два часа изслушване, Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика ще изпрати стенограмата от представянето до всички народни представители, като се очаква гласуването за двете номинации да се проведе през идната седмица.

Още по темата

Започна образователната програма в Окръжен съд-Велико Търново

Предишна новина

Съдът на ЕС отхвърли жалбата на Чехия срещу Директивата за засилване на контрола върху огнестрелно оръжие

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Най-добрият лек | нерегистриран
  3
  0

  Съживителният метод дишане уста в уста. И без това са си особено близки и единосъщни.

 2. 1
  Тъжен | нерегистриран
  3
  0

  Цирк. С посредствени непрофесионалисти. При това корумпирани. Силно търсещи мириса на пазарното стопанство... в ЦУМ.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.