Египет скандализира света като осъди трима журналисти от "Ал Джазира"


Египетски съд осъди трима журналисти от катарския тв канал "Ал Джазира" на по 7 години затвор по обвинения в подпомагане на тероризма, предаде ДПА.

Тримата са египтянинът Бахер Мохамед – продуцент, египтянинът с канадски паспорт Мохамед Фахми – шеф на кореспондентския пункт на англоезичния канал на телевизията в Кайро, и австралиецът Питър Грест – шеф на кореспондентското бюро на "Ал Джазира" в Кения.

Те са обвинени в сътрудничество със забранената ислямистка партия "Мюсюлмански братя" и излъчване на неверни новини, имащи за цел да изопачат имиджа на Египет в чужбина, предаде ДПА. Бахер Мохамед получава допълнително три години затвор по друго наказателно дело, свързано с незаконно притежание на оръжие.

И тримата не се признаха за виновни и заявиха, че само са изпълнявали служебните си задължения като журналисти.

Те бяха задържани през декември при полицейска хайка в хотелската си стая в Кайро, която използвали като офис, откъдето отразявали протестите на привържениците на сваления от военните египетски президент ислямист Мохамед Морси, отбелязва АП.

Други двама британци от екипа на "Ал Джазира" и холандски радиожурналист получиха 10-годишни задочни присъди, тъй като не са в Египет.

Освен това на по 7 години по същите обвинения бяха осъдени трима египетски студенти, които твърдят, че нямат нищо общо с "Ал Джазира" и се оплакаха, че са били малтретирани в ареста. Други двама студенти, включително синът на лидера на "Мюсюлманските братя" Мохамед ал Белтаги, бяха оправдани.

Всички присъди подлежат на обжалване. Половингодишният арест, следствието и самите присъди предизвикаха международен скандал. Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" и базираният в Ню Йорк "Комитет за защита на журналистите" заклеймиха присъдите и настояха журналистите да бъдат освободени.

През цялото време на процеса прокурорите не успяха да представят конкретни доказателства, включително и при кръстосани разпити, че журналистите са отразявали изопачено събитията в Египет. Конфискуваните при обиска на обвиняемите видеоматериали, показани в съдебната зала, по нищо не се различаваха от онези, които всеки журналист, отразяващ събитията в Египет, би снимал, каза адвокатът им Мохамед Лютфи, цитиран от ДПА.

От "Ал Джазира" заявиха, че обвиненията са "безпочвени, неприемливи и изцяло несправедливи" и нарекоха целия процес "съд над журналистиката изобщо". Единият от подсъдимите – Мохамед Фахми, каза на едно от предишните съдебни заседания, че той и колегите му са жертви на политическата вражда между Египет и Катар.

Египетските власти са явно притеснени от международния отзвук на процеса. Още през март временният президент Адли Мансур писа на семействата на Грест и Фахми с обещания "да не спести никакви усилия и да работи за бързо разрешаване на случая". Присъдата е доста по-мека от исканата от прокурорите – лишаване от свобода между 15 и 25 г. Австралийската външна министърка Джули Бишоп каза днес, че е ужасена от присъдите в Египет и че нейното правителство просто не може да разбере тези присъди, които не са подкрепени с никакви доказателства пред съда. Тя добави, че решението на египетския съд не кореспондира с обявеното начало на демократичен преход от новите власти в страната.

Холандският външен министър Франс Тимерманс заяви днес, че ще постави въпроса за осъдените в Египет журналисти пред своите колеги от ЕС, които се събраха днес в Люксембург, а също така ще повика за протест посланика на Египет в Хага.

Британският външен министър Уилям Хейг също привика за протест египетския посланик в Лондон. Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че се е обадил по телефона на египетския външен министър Самех Шукри, за да изрази "сериозното неодобрение" на САЩ по повод присъдата. "Днешното осъждане очевидно е смразяваща и драконовска присъда", каза Кери пред репортери в Багдад. "Когато чух съдебното решение, бях толкова разтревожен от него, честно казано, разочарован от него, че веднага вдигнах телефона и разговарях с външния министър на Египет, и изразих нашето сериозно неодобрение към това съдебно решение", заяви той.

Разкриха най-голямата телефонна измама в Горна Оряховица

Предишна новина

Георги Костов: Съдът и прокуратурата смятат за "маловажни" наказателните постановления за незаконна сеч

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.