ЕК благодари на Прокурорската колегия за информацията за предложеното закриване на специализираните органи

ЕК благодари на Прокурорската колегия за информацията за предложеното закриване на специализираните органи
снимка:БГНЕС

Европейската комисия е изпратила писмо до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод намеренията на част от депутатите от разпуснатото 45-то Народно събрание да закрият специализираните съдилища и прокуратури.

На 29 април Прокурорската колегия прие декларация, с която се противопостави на миналите в Правната комисия на НС промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Сега от кабинета на Урсула Гертруд фон дер Лайен са изразили благодарност към членовете на ВСС за информацията, която са им предоставили по въпроса. „Комисията следи отблизо тези въпроси и насърчава върховенството на закона, съдебната реформа и борбата с корупцията. Разбираме, че тези предложения са отпаднали, поради края на мандата на 45-тото Народно събрание“, заявили са от ЕК.

Междувременно, след вълната от отводи на съдии от работната група за анализ на специализираните съдилища през последните две седмици, такъв е постъпил и от един от прокурорите, ангажирани в комисията за проверка на работата на специализираните прокуратури.

Както „Правен свят“ писа, комисия от 13 кадровици и действащи магистрати ще прави анализ на дейността на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. Анализът бе приет по предложение на служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов.

В комисията бяха избрани трима членове на Колегията – Стефан Петров, Евгени Иванов и Калина Чапкънова, както и 10 действащи магистрати- и.ф. ръководителят на СП Валентина Маджарова, заместникът й Калин Стоилов, от АСП – Даниела Димитрова и Мария Дойчева, Йордан Стоев пък предложи следните обвинители от ВКП - Ваня Илиева, Томи Наков, Зорница Таскова, Калина Серафимова, Величка Смилянова, Паолина Недялкова.

На заседанието на Прокурорската колегия в сряда обаче стана ясно, че Калина Серафимова от ВКП се е отвела от участие в комисията. На нейно място бе избрана Снежана Торбова, също от ВКП.

Още по темата

БСП вкара Модел 4 в предизборната си кампания

Предишна новина

Новият председател на Асоциацията на прокурорите стана окръжен прокурор на Плевен

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  1
  -7

  Нека се направи анализ, но да не се забравя, че решението за закриването на специализираното правосъдие ще е политическо. А едни хора каквото можаха, направиха, за да се закрие тази структура.
  И да не забравя - при проверката нека попитат как така се държат кеш едни пари, към 550 хиляди евро, и се връщат веднага на правоимащия, който чака с количка, за да си ги вземе. За "Осемте джджета" ми е думата, ама ние сме кибици и чуваме за тия неща само от медиите. А прокуратурата мълчи. Та, да попитат при проверката.

 2. 1
  | нерегистриран
  0
  0

  Поне едно "благодаря" са казали хората.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.