ЕК да спира еврофондовете на страни от ЕС с квалифицирано мнозинство, не с единодушие

ЕК да спира еврофондовете на страни от ЕС с квалифицирано мнозинство, не с единодушие
Гюнтер Йотингер, еврокомисарят по бюджета на ЕС, снимка: БГНЕС

Европейската комисия (EК) предлага занапред спирането на европейските фондове за държава от ЕС, в която върховенството на закона е под заплаха, да бъде предприемано не с единодушие, а с квалифицирано мнозинство. Това съобщи еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер.

"Съветът на ЕС и Европейският парламент разглеждат сега този въпрос. За мен той това остава много важен и ще продължа да се боря", добави еврокомисарят, който е излъчен от Германия. Йотингер отбеляза, че ако това предложение се приеме, "малцинства няма да могат да блокират" намерение за спиране на средствата от ЕС за дадена страна от Общността.

Еврокомисарят уточни, че има "широко мнозинство" за въвеждането на решения в тази област без единодушие. По общностните правила "квалифицирано мнозинство" за приемането на решение в Съвета на ЕС се постига с гласовете на 55 на сто от държавите, представляващи 65 на сто от населението.

Приемането на предложението на Йотингер, което е обект на обсъждане от около една година, би довело със сигурност до замразяване финансирането на Унгария и Полша, с голяма степен на вероятност и на Румъния. България също би могла да бъде обект на подобно гласуване, с оглед продължаващия мониторингов механизъм, който би трябвало да отпадне с края на мандата на настоящата Европейска комисия. 

На 24 септември ЕК съобщи, че предава Полша на Съда на ЕС заради нарушаване на правилото за независимост на съдебната власт.

На 12 септември Европейският парламент препоръча наказателна процедура срещу Унгария заради пренебрегване нормите на демокрацията, човешките права и заради корупция, като я заплаши с временно отнемане на на правото й на глас в ЕС. Чехия и Полша побързаха да защитят Унгария.

На 2 октомври пък ЕК предупреди Румъния, че заради отстъплението в борбата с корупцията не би могла да прекрати наблюдението по механизма за сътрудничество и проверка.

Още по темата

Година и половина условно за учителката, родила в парк и удушила бебето си

Предишна новина

Американският пастор Андрю Брансън получи свобода

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  Я па те, не могат и стигнат | нерегистриран
  1
  0

  Първо от БГ да започват! И сме най- красиви и сме най - добри ,-)))

 2. 4
  | нерегистриран
  3
  0

  С едно изречение: подготвят се да ни спрат еврокранчетата, макар че като се има предвид на какъв хал сме и квалифицирано мнозинство няма да ги спре да го направят.

 3. 3
  | нерегистриран
  7
  -4

  Това е добра идея! Всичко, което тия малоумни евробюрократи раждат като идеи напоследък, води до неизбежно излизане на още държави от ЕС и съответно до разпадането на това джендърско отвратително творение, надинало дори комунизма в желанието си да се налага с масилие и изнудване!!!! Дано продължат в този дух. До неизбежния край!!!

 4. 2
  Калин Калпакчиев | нерегистриран
  5
  -4

  Аз съм "ЗА"!

 5. 1
  112 | нерегистриран
  8
  -3

  Това са пълни глупости. Все едно аз да атестирам негативно съдебен служител за вероятното недаване на най-доброто от себе си в работата си утре.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.