ЕК наложи рекордна глоба на Google от 4,34 млрд. евро

ЕК наложи рекордна глоба на Google от 4,34 млрд. евро

Европейската комисия обяви официално, че е наложила на компанията Google рекордна по размер глоба от 4,34 млрд. евро (около 5,04 млрд. долара) заради неправомерно използване на нейната операционна система Android за мобилни телефони. Причината е, че по този начин световният технологичен гигант е засилил доминиращата си роля на пазара на общото търсене в интернет, съобщава агенция Франс прес, цитирана от БНР.

"Компанията Google използва операционната система Android като средство за укрепване на своето господстващо положение на пазара на интернет търсачките. Това е незаконно съгласно антимонополните правила на ЕС", заяви европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Посочва се, че от 2011 г. насам са обещавани "финансови стимули" на производители и оператори, за да бъде търсачката Google единствена инсталирана опция.

Обвинението, повдигнато официално през април, твърди също, че компанията не позволява на производителите да продават смартфони, които работят с конкурентни операционни системи, базирани на кода на Android.

ЕК даде на Google срок от 90 дни, за да прекрати незаконните практики, свързани с нейната операционна система Android.

"Google трябва да бъде приведе в ред своето поведение в рамките на 90 дни, или ще бъде изправена пред допълнителни плащания в размер до 5% от среднодневния световен оборот на компанията-майка Alphabet", се посочва още в изявлението на Европейската комисия.

От компанията отричат обвиненията и заявиха, че ще обжалват наложената от европейския антитръстов регулатор глоба."Операционната система Android доведе до по-голям избор за всички, а не обратното", подчерта говорителят й Ал Верни.

Към април 2015 г. Android е операционната система в 64 на сто от европейските устройства. От тогава досега ръстът на устройствата е над 70%.

Избраха ръководители на РП-Костинброд и ОП-Благоевград

Предишна новина

Законът за адвокатурата е в разрез с правото на ЕС и Конституцията

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  бай Дончо | нерегистриран
  2
  0

  На Газпром за изрично самопризнати и доказани нарушения глобата е 0 (нула) евро, а на Гугъл, Амазон, Майкрософт - глобите са многомилярдни ...

  Не че нещо, ама нефт и газ може и от другаде, ама това дето го предлагат "гаданите хамериканци" няма откъде другаде да се вземе...

  После бай Тръмп бил лош и гаден...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.