Европейската комисия (ЕК) ще предложи законодателни промени, с които държавите-членки на Европейския съюз да бъдат задължени да признават родителски права на еднополови двойки, както й гей браковете. Това става ясно от стратегия за равнопоставеност на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните, небинарните, интерсексуалните и куиър индивиди (LGBTIQ), разписана от Комисията. 

"Поради различията в националното законодателство между държавите членки е възможно семейните връзки да бъдат невинаги признавани, когато семейства на LGBTIQ лица преминават вътрешните граници на ЕС. Комисията ще представи законодателна инициатива относно взаимното признаване на родителството и ще проучи евентуални мерки в подкрепа на взаимното признаване на еднополовите партньорства между държавите членки", пише в Стратегията.

Прилагане и подобряване на правната защита срещу дискриминация

"Правото на ЕС, гарантиращо правна защита срещу дискриминация, е от ключово значение за напредъка на LGBTIQ равенството, каквато е съдебната практика на СЕС. Такава защита попада в различни правни рамки в зависимост от това дали дискриминацията, която могат да претърпят LGBTIQ индивидите, е на основания за сексуална ориентация (антидискриминационна рамка) или пол", пишат от ЕК. 

Комисията се кани и да осигури стриктно прилагане от държавите-членки на правата, обхванати от Директивата за равенство в заетостта и заявява, че ще пише и доклад за спазването им до 2021г. Докладът също така ще проучи дали държавите-членки са следвали препоръките на Комисията да се помисли за определяне на орган по въпросите на равенството за справяне с дискриминацията в на основата на религия или убеждения, увреждане, възраст и сексуална ориентация. Комисията предвижда законодателни изменения и в тази посока. Според, ЕК, право на ЕС, потвърдено от Съда на ЕС (СЕС), също така предвижда правото човек да не бъде дискриминиран въз основа на пола, включително и след промяна на пола, в достъпа до стоки и услуги, достъпни за обществеността и в закона за социално осигуряване. Комисията ще поиска законови изменения в държавите членки и в тази връка. 

Насърчаване на приобщаването и разнообразието на работното място

Комисията ще насърчава създаването на национални харти за многообразието и уастието в тях на LGBTIQ индивидите, както и за това такива хора да бъдат включени в разнообразни професии. Комисията ще насърчава използването на Европейския социален фонд плюс (ЕСФ +) до подобряване на социално-икономическото положение на "най-маргинализираните LGBTIQ хора и развитие инициативи, фокусирани върху конкретни групи, като гей, лесбийки, бисексуални, транс и интерсексуални подгрупи". Комисията ще събира доказателства относно пречките пред пълното равенство както по отношение на заетостта, така и на социалната защита.

Борба с неравенството в образованието, здравеопазването, културата и спорта

В стратегията на ЕК е предвидено още да се осигури и равен достъп до права, защита и услуги за LGBTIQ деца по отношение на образователните услуги. "Нагласите към пола и други стереотипи са сред основните двигатели на негативното или враждебното отношението към LGBTIQ хората в много общности. По-специално, те могат да доведат до изключване и заклеймяване на всеки, който не отговаря на фиксираните норми и представи за жени и мъже, като небинарни и странни хора. Медийният, културният и спортен сектор са мощни инструменти, променящи нагласите и предизвикващи неравенство между половете и други стереотипи", пише в Стратегията на ЕК.

Поддържане на правата на кандидатите за международна закрила от групата на LGBTIQ

Комисията настоява и за реформа на общата европейска система за убежищата, като иска повече "устойчиви и ефективни механизми, чрез които да се зачитат нуждите  от защита на тези хора". Европейската служба за подкрепа в областта на убежището ще обучава служителите по защита и устни преводачи, за да се гарантира, че разглеждането на заявленията на хора от LGBTIQ общността за международна закрила не се влияят от стереотипите и са "в съответствие с международното право и правото на ЕС". 

Засилване на правната защита на LGBTIQ хората срещу престъпления от омраза, реч на омразата и насилие

Комисията планува да организира целенасочени дискусии с националните власти и гражданското общество в държавите-членки за обмен на практики по прилагане на националното законодателство в тези области, гласи още Стратегията. "Комисията също ще предприеме действия за справяне с насилието, основано на пола, както беше обявено в стратегия за равенство между половете. Програмата "Правосъдие" ще предостави възможности за финансиране за популяризиране на права на жертвите на престъпления, включително LGBTIQ хора", пише още в документа.

Още по темата

Турци, превозвали половин милион евро - задържани за пране на пари на Дунав мост 2

Предишна новина

ВАС вече няма да гледа никакви дела на затворници против администрацията

Следваща новина

Коментари

26 Коментара

 1. 26
  | нерегистриран
  1
  -1

  Европарите на България ще бъдат спрени заради липсата на върховенство на закона, а не защото отказваме да легализираме гей-браковете.
  Да не говорим, че социалистическият граждански брак вече е почти напълно изчезнал у нас дори при хетеросексуалните двойки.

 2. 25
  | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #12 от " | нерегистриран":
  Това, че времената се менят, не е аргумент. Утре някой ще каже, че е влюбен в мечка и че са си семейство. Какво следва от това? "Народе????" (по В. И. Кунчев - Левски)

  Глупав си човеко от частта на "народа" единствената визия е просто семействата да бъдат разнообразни. И добре гледани а не хвърлени от хомосексуални двойки които правят секс и после има едно създание не виновно за това, че е родено да живее с майка и баща които го правят на нищо.

 3. 24
  max | нерегистриран
  0
  -3

  Полигамията е широко разпространен устойчив модел на социално възпроизводство от хилядолетия в редица общества и култури. Може би най-популярна от които към съвременната епоха е мюсюлманската цивилизация, която обаче остава проблематична заради дисбаланса в правата между жени и мъже. Повече информация за балансирани модели на това възпроизводство може да откриете в Интернет, ако търсите напр. "Group marriage" wiki. Социолог съм и се занимавам с тези проблеми от професионална гледна точка, с оглед просперитета в развитието на обществото. Избягвайте да грешите в обръщенията си към мен

 4. 22
  Аха | нерегистриран
  7
  -3

  ЕвроПедерасите са десетото чудо на света, не могат да раждат но непрекъснато броя им се увеличава !

 5. 21
  Ахаа | нерегистриран
  6
  0
  До коментар #4 от "max | нерегистриран":
  Забравете. България не е единствената държава в ЕС, където това не се приема, и подобно задължаване, просто, ще си остане в мечтите и сънищата на хората, които се опитаха да го прокарат и с т.нар. Истанбулска конвенция. Не може да се признават и дори да се води дебат за узаконяване на еднополови бракове, а същевременно да не говорим напр. за груповите семейства, където разнополови двойки са свободни да имат деца от различни партньори и същевременно всички заедно се грижат за тяхното отглеждане. Това е значително по-здравословно за израстването на децата като личности, отколкото другото, с лабораторно производство и възпитание от две лесбийки или двама гейове. Израстването на деца в групови семейства е по-добре за тях в редица отношения дори в сравнение с обикновените семейства от двама разнополови родители

  Колонтай, кой те научи на тия извратени ценности. В прайдове казваш а, колективно съешаване ,възпитание,прехрана,къпане и лечение. Сичко общо, а ? Ей за това, след дни на разврат в ума, идат дни на ковид.

 6. 20
  GAYQUEEN29 | нерегистриран
  5
  -4

  LOVE WILL ALWAYS WIN

 7. 19
  ппп | нерегистриран
  11
  -1

  Нито ни задължава, нито има право да ни задължи.
  Унгарците и чехите показаха, че ЕС не им е началник. Но у нас такива мъже няма. У нас има просто изпълнители на поръчки. Като им поръчат - и осиновяването от еднополови двойки ще признаят. Само и само да ги държат на власт и да им плащат. Нищо, че така се вижда сметката окончателно на нацията и държавата ни. Пука им.

 8. 18
  възмутен | нерегистриран
  20
  -8

  Като знам,колко много са обратните след нас,и вече ме напуска всякаква тюрелантност и търпение.Каго ще намери сили да кажем твърдо НЕ,НА ПРОТИВОЕСТЕСТВЕНОТО!Давате ли си сметка,че признаването там,на някакви си сбърканяци,може да доведе до край на човешкия род?

 9. 17
  Ай сиктир | нерегистриран
  7
  -4

  Тъ сифилистика Ленин не е бил интелектуалец докато е обикалял.Европа с 50 банкови сметки в Швейцария Маркс от Трир ли не е бил интелектуалец докато бобайко му дъртия еврейн не е трупал печалби на гърба на работещия германец Или Фиркал го Енгелс не е бил ителектуалец докато баща му е изцеждал потта на работниците в тъкачните му фабрики в Манчестър Юнайтед Много ителектуалец.брей много нещо Малка е земята на Майка България да изхрани интелектуалците по нашите земи За туй вземайте си партакешите и си търсете други интелегентуални земи Оставете ни тук ние с мотиките да си копаме земята и раждаме чедата като нащите деди Ибахти интелигентните интегелуални тъпаци Беж доде не са заиграли сопите Оня ватмана ша ва води

 10. 16
  Анонимен | нерегистриран
  18
  -9

  ЛГБ обществото не искат права. Те ги имат. Искат власт, влияние, пари, да определят дневния ред на обществото. И да създадат една аристократична каста, която да си прави каквото си иска. Това е.

 11. 15
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 14
  112 | нерегистриран
  18
  -2

  Моралната деградация не е по-малко страшна от социалната, Райкова. Даже е стъпка към нея. Опасни са, даже доста.

 13. 13
  Райкова | нерегистриран
  10
  -24

  Добре, че 400 000 души присъстващи в ЛГБТИ+ общността са предимно интелектуален тип и желанията им се свеждат до семеен живот, кариера, спазване на законате и развитие на държавата.

  Какво ли щеше да бъде, ако всичките тия хора бяха агресивни като Нео-нацистите/скиари и псевдонационалистите, които сега увреждат именно напредъка на държавата ни.

 14. 12
  | нерегистриран
  26
  -11

  Това, че времената се менят, не е аргумент. Утре някой ще каже, че е влюбен в мечка и че са си семейство. Какво следва от това? "Народе????" (по В. И. Кунчев - Левски)

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.