ЕК предупреди България, че не е приела евромерки срещу прането на пари


Европейската комисия изпрати допълнителни мотивирани становища до България, Кипър, Полша и Словакия за това, че не са транспонирали напълно в националното си законодателство директивата за борбата с изпирането на пари от 2015 година. "Навременното и правилно транспониране на правилата е от решаващо значение за ефективната борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма, както показаха няколко неотдавнашни скандали за изпиране на пари в ЕС", се твърди в становище на Комисията, която подчертава, че пропуските в една държава членка могат да се отразят върху всички останали. 
 
Също така Комисията изпрати мотивирани становища до 7 страни, след които и България, че не са изпълнили Директивата за правоприлагането в областта на защитата на данните. "Правилата на ЕС гарантират, че личните данни на жертвите, свидетелите на престъпления и заподозрените лица са надлежно защитени", се казва в становищата. Комисията прикани България да преразгледа и правилата си за това как търговците могат да събират вземания от потребителите, за да бъдат в съответствие с европейското право за неравноправните клаузи в потребителските договори и да се осигури подходяща защита на потребителите в подобни случаи. 
 
Еврокомисията призова България, Германия и Италия да спазват задълженията си за опазването на естествените местообитания и защитените видове, включени в мрежата "Натура 2000". България е определила само 9 от 230 територии и не е посочила специфични за тях подробни цели и мерки за опазване. 
 

Адвокатът на Вълчо Арабаджиев си изпусна нервите и обиди съдия Галя Георгиева

Предишна новина

Задочна присъда срещу бившия украински президент Виктор Янукович

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.