EК предупреди Румъния заради съдебната реформа

EК предупреди Румъния заради съдебната реформа
Жан-Клод Юнкер и Франс Тимерманс излязоха със съвместно изявление срещу правосъдната реформа на Букурещ

Румънският парламент трябва да преосмисли промените в съдебната система, да организира дебати, обсъждайки насоките на Европейската комисия (ЕК) за тази реформа и да намери широк консенсус. Това заявиха председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и неговият заместник Франс Тимерманс в съвместна декларация, цитирана от пресслужбата на ЕК.

В края на 2017 година румънският парламент прие редица закони, свързани с реформа на правосъдието, които доведоха до нови протести. Според опозицията и експертите на Брюксел, новите текстове ще намалят възможностите на правосъдните органи да се борят с корупцията.

"Независимостта на румънската съдебна система и възможността за ефективна борба с корупцията са от ключово значение за една силна Румъния, част от ЕС", пише още в декларацията на Юнкер и Тимерманс. В нея се припомня, че страната е поставена под наблюдението на Механизма за сътрудничество и проверка. В последния доклад от Брюксел поискаха румънските власти да гарантират пълната прозрачност и провеждането на консултации при процедурата за приемането на законите в тази област. Темата бе коментирана и от еврокомисаря по правосъдие Вера Йоурова: "Винаги казваме и за Румъния, и за България, която не беше обсъждана днес, че реформите трябва да са постоянен и стабилен процес и да са необратими."

В изявлението на ЕК се отбелязва още, че Брюксел ще анализира внимателно въздействието на финалните изменения в Съдебния закон, Наказателния кодекс и Закона за борба с корупцията и конфликт на интереси, за да оцени как те ще повлияят върху независимостта на съдебната система и борбата с корупцията.  

Румънската опозиция определи като безпрецедентно по сериозност предупреждението на ЕК и призова управляващите сериозно да преосмислят това, което смятат да направят. "Букурещ е изправен пред реална опасност да загуби позициите си в ЕС", предупреди бившата правосъдна министърка и настоящ евродепутат Моника Маковей. На този фон румънци протестираха за пореден път в центъра на столицата. 

Още по темата

До 60 дни спешна защита на застрашени по наказателни дела

Предишна новина

Три месеца и половина съдът блокира делото срещу депутата със суджука

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  1
  0

  "еврокомисаря по правосъдие Вера Йоурова: "Винаги казваме и за Румъния, и за България, която не беше обсъждана днес, че реформите трябва да са постоянен и стабилен процес и да са необратими."

  Да се радваме, че еврокомисарите по правосъдие ги сменят. Иначе като приемането на Закона "Наглите" е необратимо, тежко и горко на българския народ, че дори да хванат килърите и да ги вкарат в затвора, те ударно ще могат да излязат и да подновят дейността си!

  Може би сериозно трябва да се помисли дали еврокомисаря по правосъдие за в бъдеще трябва да се избира измежду представителите на бившите комунистически страни. Защото тамошните кадри, които са расли и са се развивали в "държава на мафията" не са много наясно с туй, що е то правосъдие.

 2. 2
  Ама | нерегистриран
  2
  -1

  нали Лозан каза,че трябвало да се учим от румънещите?

 3. 1
  Присмял се хърбел | нерегистриран
  2
  0

  на щъркел. Старият истанбулски конвектор като финансов на офшорката Люксембург въобще няма наклонности към насилие... над деца. Не че не са прави за мамалигата.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.