ЕК започва ново антимонополно разследване на "Епъл"


Европейската комисия е готов да започне ново разследване на американския технологичен гигант "Епъл" (Apple Inc) във връзка с предполагаема антитръстова политика, свързана с неговата платформа за четене на електронни книги Apple Books, съобщи във вторник "Файненшъл таймс", позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Финансовото издание съобщава, че голямата японска медийна група за електронна търговия Rakuten се присъединила към сайта за стримийнг музика Spotify в искането европейските власти в Брюксел да разследват App Store на Apple Inc.

Дъщерното дружества Kobo на Rakuten е заявило, че Apple действа антиконкурентно, като начислява 30-процентна комисионна за електронните книги на японската фирма, продавани през App Store, докато в същото време американският технологичен гигант популяризира собствения си продукт Apple Books.

С оглед на това клиентите на Kobo са принудени да купуват електронни книги директно през уебсайта на компанията, стремейки се по този начин да избегнат плащането на висока комисионна, се посочва в информацията на "Файненшъл таймс".

Този случай е аналогичен на жалба от март 2019 г. от компанията Spotify, в която се казва, че таксите в електронния магазин App Store на Apple поставят конкурентите в неравностойно положение и водят до предпочитание на собствената музикална услуга на американския технологичен гигант.

"Файненшъл таймс" на помня, че Европейската комисия все още не е взела решение по жалбата на Spotify.

На този етап Европейската комисия отказа коментар, като компаниите Apple и Kobo също засега се въздържат от коментар.

Официалната жалба, изпратена до Европейската комисия през март, е поне третата в Брюксел срещу бизнес практиките на Apple.

През миналия месец производителят на приложения за проследяване Tile аргументира в писмо, изпратено до Комисията, че Apple злоупотребява с властта си, за да облагодетелства несправедливо един от собствените си продукти.

Валери Симеонов: Бъдещето на Божков е в затвора

Предишна новина

И омбудсманът видя нарушения на конституционни права в проверките за глоби по границите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.