Екатерина Захариева: Мониторинг няма, чака се решение на ЕК

Екатерина Захариева: Мониторинг няма, чака се решение на ЕК
Екатерина Захариева, вицепремиер и минист на външните работи; снимка: БГНЕС

Не изпращаме никакви доклади, де факто няма механизъм за мониторинг над България, но обаче процедурата не е приключила и трябва да се вземе финално решение на Европейската комисия (ЕК). Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Народното събрание по време на парламентарния контрол след въпрос на Крум Зарков от БСП. Забавянето на решението за отпадане на мониторинга е свързано с
пандемията от COVID-19.

"Еврокомисията ни увери, че не планира нов доклад. През годините бяха извършени редица реформи и тези усилия цяха оценени в докладите от 2018 и 2019 г., когато ЕК заключи, че страната ни е изпълнила всички ангажименти по механизма. Положителната оценка за страната ни е потвърдена и от външната комисия на ЕП. Това не ни отказва да продължаваме с реформите, те трябва да се правят не заради Брюксел, Берлин, Хага или Париж, а заради българските граждани", уточни още Захариева.

По думите й ще има нов механизъм за всички държави - членки на ЕС. Той обаче ще е с превантивен, а не
със задължителен характер.

"Скандали, предизвикани от един човек, който се укрива, не може да се отразят на решението на ЕК", допълни още Захариева.

Още по темата

Заради лекарска грешка: Жена осъди УМБАЛ "Канев" за 50 000 лева

Предишна новина

Бойко Борисов: Повече няма да се затваря нищо

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Естестевено, че мониторинг има | нерегистриран
  7
  0

  Тя просто не го знае, понеже е неудобно да го знае. Да речем, че не е информирана. Както и че е омъжена за Алепу. Откъде ще знае?

 2. 2
  shadow of the eagle | нерегистриран
  5
  -1
  До коментар #1 от "Въпрос | нерегистриран":
  И защо се чака решение, след като мониторинг няма?!?

  Не разбираш, жената се придържа към това, че мониторинг няма. Старите хора едно време разказваха как се криел щрауса-завирал си главата в пясъка и смятал, че се е скрил. Казано без сарказъм, за Европа сме просто територия и това което можем да откраднем от тях те дори не могат да го видят.

 3. 1
  Въпрос | нерегистриран
  6
  -3

  И защо се чака решение, след като мониторинг няма?!?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.