Екатерина Захариева опроверга медийни интерпретации: Отпада мониторингът върху България

Екатерина Захариева опроверга медийни интерпретации: Отпада мониторингът върху България
Екатерина Захариева, министър на външните работи, снимка: БГНЕС

Отпада европейският мониторинг върху правосъдието в България. Тази информация съобщи в социалната мрежа министърът на външните работи Екатерина Захариева. 

Коментарът й идва само ден след като определени медиите у нас, които в последните месеци дават гласност основно на обвиняеми и подсъдими лица, както и на техните адвокати, съобщиха, че Брюксел продължава да следи под лупа съдебната система у нас, а мониторингът, който тегнеше над страната ни в продължение на 12 години, ще продължи да действа. Днес външният министър опроверга изнесените данни с цитат на председателя на Европейската комисията Жан-Клод Юнкер по повод констатациите в 18-ия доклад по Механизма за сътрудничество и оценка (МСО), които показват, че страната ни е изпълнила всички препоръки на Комисията и затова се очаква това да е последният доклад.

"В изпълнение на препоръките на Комисията, през последните години България постигна впечатляващ напредък. Предизвикателствата остават, осъществяването на необходимите реформи трябва да продължи, но напредъкът в България вече е достатъчен, за да се отиде отвъд Механизма за сътрудничество и оценка и вече да се приложат новите инструменти за наблюдение както на национално, така и на ЕС равнище", заяви тогава Юнкер, припомня  Захариева.

Външният министър прави и уточнението, че ще продължава и следенето на борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебните системи във всички държави-членки, а това ще се извършва от бъдещия Механизъм за върховенство на закона, който "предстои да бъде създаден, въз основа на нова идея на ЕК, работата по която все още продължава в Съвета на ЕС".

Захариева припомни още, че на 22 октомври 2019 година Европейската комисия прие последния си доклад за стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност по отношение на Механизма за сътрудничество и оценка. В него беше отразен напредъкът на страна ни по линия на МСО, който беше определен като "достатъчен за изпълнението на ангажиментите на България, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС".

Като извод Захариева итъква, че позицията на Европейската комисия по отношение на изпълнението от страна на България на всички нейни ангажименти в контекста на МСО, остава без промяна.

Ето и пълния текст на външния министър Екатерина Захариева във Фейсбук:

"Винаги реагирам с радост, когато европейски теми намират място в българските медии. Тази вечер обаче трябва да отбележа, че понякога интерпретациите на новините от Брюксел не отговарят на нивото на разбиране за ЕС, до което би трябвало да сме достигнали след 13 години членство.

Ето някои уточнения по една “новина”".

1. Европейският семестър, Механизмът за сътрудничество и оценка и бъдещият Механизъм за върховенство на закона са три различни инструмента. Европейският семестър е цикъл на координиране на икономическите и фискалните политики в ЕС. Той е част от рамката на Европейския съюз за икономическото управление.

2. По отношение на Механизма за сътрудничество и оценка (МСО), на 22 октомври 2019 година Европейската комисия прие последния си доклад за стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. В него се казва, че напредъкът на България по линия на МСО е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС. Констатациите в 18-ия доклад по Механизма за сътрудничество и оценка сочат, че България е изпълнила всички препоръки на Европейската комисия и затова тя препоръчва това да е последният доклад.Тогава председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер каза: "В изпълнение на препоръките на Комисията, през последните години България постигна впечатляващ напредък. Предизвикателствата остават, осъществяването на необходимите реформи трябва да продължи, но напредъкът в България вече е достатъчен, за да се отиде отвъд МСО и вече да се приложат новите инструменти за наблюдение както на национално, така и на ЕС равнище".

3. Бъдещият Механизъм за върховенство на закона ще следи борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебните системи във всички държави-членки. Той все още предстои да бъде създаден, въз основа на нова идея на ЕК, работата по която все още продължава в Съвета на ЕС.

4. В обобщение: Няма промяна в позицията на Европейската комисия по отношение на изпълнението от страна на България на всички нейни ангажименти в контекста на МСО."

Още по темата

Диана Ковачева официално положи клетва като омбудсман

Предишна новина

Единадесет членове на стария ВСС, избрал Лозан Панов за председател на ВКС, искат оставката му

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    ? | нерегистриран
    8
    -2

    Може ли Захариева да посочи с кое решение на Съвета на ЕС е гласувал за отпадане на Мониторинга? Защото Комисията на Юнкер обяви, че това е условия за прекратяване на Механизма

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.