Еколози обжалваха прекратяването на делото за чист въздух в София

Еколози обжалваха прекратяването на делото за чист въздух в София

Неформалната група "За чист въздух" обжалва пред Софийския апелативен съд прекратяването на делото срещу Столичната община за замърсения въздух в София. Внасянето на жалбата беше предшествано от акция "Зимнина за софиянци".

На преминаващите пред столичната Съдебна палата бяха предлагани буркани с чист въздух от различни места в България, за да имат какво да дишат в студените месеци. Основанията на Софийския градски съд да откаже да арбитрира спора между колектива от граждани с претенции към качеството на въздуха и Столичната община бяха, че жалбоподателите нямат експертна компетентност, за да преценят какво е съдържанието на онова, което дишаме, и че нямат достатъчно средства, за да платят евентуални експертизи, които трябва да бъдат назначени, ако се стигне до съдебен спор. Какъв въздух дишаме според жалбоподателите:

Със сигурност недостатъчно чист, коментира Ивайло Христов от "За Земята".

От групата за чист въздух очакват от съда да отмени прекратеното дело и да го реши по същество:

Съдът трябва да бъде да установи истината, а не да разгледа формално някакви документи и да каже: "Ами съжалявам. Тези документи не са достатъчни. Прекратявам делото", каза юристът Димо Господинов, цитиран от БНР.

Още по темата

ВКС сезира Конституционния съд за промяната на подсъдността на корупционните дела

Предишна новина

ВСС ще се занимава с "доклада" на НАП - Бургас

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Справедливост, а ...!? | нерегистриран
  3
  -3

  Долу-у Еколозите... Искаме си въздуха (от Тодорживково време)

 2. 1
  Dx | нерегистриран
  6
  -2

  Жалбоподателите може и да са прави , но трябва да се съсредоточат в правни доводи и компетентна защита вместо да раздават буркани по улицата....Ако все пак целта е да е води дело , а не шоу , защото подозирам , че целта е точно шоу и начало на политически проект .

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.