Екоорганизация и граждани атакуват в съда програмата срещу мръсния въздух в София


Една екологична организация и няколко граждани обжалват програмата срещу мръсния въздух в София с мотива, че тя няма да постигне нужния положителен ефект. Това е втората подобна гражданска жалба в съда по проблема със смога в столицата в рамките на по-малко от месец.

В понеделник (19 юни) "За Земята-Достъп до правосъдие" заедно с трима граждани на София са внесли жалба в Административен съд — София, срещу приетата на 18 май Програма за управление качеството на атмосферния въздух на Столична община за периода 2015 - 2020 г.

Според жалбоподателите дългоочакваната програма, която трябваше да влезе в сила още преди две години, няма да доведе до необходимото по-добро качество на въздуха в столицата. Лошото качество на въздуха се свързва с множество здравословни проблеми, включително рак и сърдечни заболявания.

"От изключителна важност е отговорните институции да предприемат мерки, които дават реални резултати в най-кратък срок, както изисква европейското законодателство", подчертават от "За Земята".

Освен забавянето, което не е компенсирано с предложения за наваксване, значителен пропуск според тях е, че програмата не включва анализ и мерки срещу фините прахови частици с размер 2.5 микрона, които са по-същественият фактор, влияещ върху човешкото здраве, за разлика от тези с размер 10.

Ивайло Хлебаров, съветник към екологичната организация, посочва, че Столичната община даде 30 дни за коментари по предложената програма, но въпреки това тя не представи и коментира публично получените предложения от заинтересовани граждани и организации. "Версията, която беше гласувана, не беше обществено достъпна и отново не адресира адекватно двата източника на замърсяване — отоплението с въглища и дърва и автомобилния транспорт", твърди той.

"Чистият въздух е едно от основните човешки права. С участието си в тази жалба аз изразявам гражданската си позиция и несъгласие с начина, по който Столична община решава проблема със замърсения въздух в столицата", посочва Меглена Антонова, един от жалбоподателите.

За последните 13 години това е третата програма за качество на въздуха на Столичната община. В края на май група НПО и адвокати под името "Група за чист въздух" излязоха с колективен иск срещу бездействието на Столичната община по замърсяване на въздуха в София. Те твърдят, че в периода 2015 - 2017 г. въпреки сериозните нива на замърсяване с фини прахови частици от общината не предприемат никакви мерки, за да предпазят населението на града.

"Дневник" изпрати запитване до общината с молба за коментар за съдебните обжалвания срещу програмата й.

12 години затвор за мъж от Пещера, заклал баща си

Предишна новина

Правната комисия в парламента ще гледа идеята за преместването на делата за корупция в специализирания съд

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.