Ексхумираха тялото на Тодор Димов-Чакъра и отново огледаха вилата му

Ексхумираха тялото на Тодор Димов-Чакъра и отново огледаха вилата му
Архивна снимка на останките от къщата на Чакъра след края на полицейската операция и обстрелването гранатомет.

Екип от военни прокурори и следователи, съдебни медици и други експерти са ексхумирали тялото на Тодор Димов – Чакъра, погребано в Харманли, съобщи пресцентърът на прокуратурата днес. Направен е и допълнителен оглед на вилата му край Харманли, където преди 10 години – на 10 срещу 11 декември 2003 г. Тодор Димов бе намерен мъртъв в резултат на проведена специализирана полицейска операция под прякото ръководство на Бойко Борисов, който по това време е героичен главен секретар на МВР.

Ексхумацията и огледът са извършени в рамките на два дни – 13 и 14 ноември (сряда и четвъртък) в рамките на възобновеното наказателно производство за смъртта на Чакъра. Наказателното производство бе възобновено от Върховния касационен съд по искане на главния прокурор, изготвено след осъдително решение на Европейския съд по правата на човека срещу България от 6 ноември 2012 г. В решението на ЕСПЧ по делото "Димов и други срещу България" Бойко Борисов е споменат поименно, при това не просто като участник, а като ръководител и идеолог на страховитата полицейска операция, чиято кулминация бе обстрелването с гранатомет на къщата на Чакъра, където той се бе затворил сам, отказвайки да влезе в затвора за изпълняване на влязла в сила присъда.

България бе осъдена за нарушение на правото на живот - заради отказа да разследва адекватно прекомерната и ненужна употреба на сила. Разследването на българска почва тогава прие, че Чакъра е успял сам да се взриви с ръчна граната, а не е убит при масирания обстрел на къщата му.

След възобновяването на разследването с постановление на главния прокурор то е възложено на Военноокръжна прокуратура-София.

В днешното съобщение на пресцентара на прокуратурата се казва, че на 13 и 14 ноември т.г. екип от военни прокурори и военни следователи, съдебни медици, други експерти и технически помощници са извършили допълнителен оглед на вилата на Тодор Димов край гр. Харманли, местността "Юрутлука", като "предмет на допълнителния оглед са били помещения, части от тях, вътрешни стени, както и запазени следи (поражения) от огнестрелно оръжие, които не са били документирани при началния оглед".

По предложение на експертите по възобновеното наказателно производство, екипът е извършил и ексхумация на тялото на Димов, погребано в гробищния парк на община Харманли. С оглед необходимостта от експертно изследване от останките са били иззети съответните проби. Ексхумацията и изследванията са необходими за изясняване на причините и обстоятелствата, довели до смъртта му.

"Всички действия бяха извършени при стриктно спазване на НПК, със съгласието и в присъствието на наследниците на починалия - неговата сестра и един от синовете му", пише в съобщението.

Още по темата

Наложена от съд извън ЕС глоба се съобразява с предвижданата в НК

Предишна новина

Имущество за 3.36 млн.лв. е конфискувано от осъдени за трафик на хора в периода 2012 – 31.10.2013 г., съобщиха от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Имуществото е отнето на основание 11 влезли в сила съдебни решения. За същия

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.