Експерти отложиха делото за избора на членове на ВСС от съдийската квота

Експерти отложиха делото за избора на членове на ВСС от съдийската квота

Върховните съдии ще имат само два дни, за да решат делото за избора на членове на следващия Висш съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота. Това стана ясно днес след като смесеният петчленен състав с председател Дария Проданова, въпреки усилията си да намери по-ранна дата, беше принуден да насрочи заседание по делото на 28 септември заради пътувания в чужбина на едно от вещите лица.

Мандатът на действащия съвет изтича на 3 октомври и самият състав от върховни съдии вече обяви, че след встъпването в длъжност на новите съдебни кадровици, произнасянето му ще е безпредметно.

Делото е по жалба на бившия председател на Софийския районен съд Методи Лалов, който беше един от кандидатите за членове на Съдийската колегия на ВСС от професионалната квота. Той изразява съмнения в надеждността на системата за електронно гласуване. По негово искане беше назначена експертиза, която да отговори на четири въпроса - извършен ли е нерегламентиран достъп до системата за електронно гласуване; ако е извършен, в какво се изразява и дали достъпът се е отразил на резултатите; имало ли е теч на информация от електронната система; да дадат и заключение за невалидните талони за електронно гласуване.

Заключението на вещите лица трябваше да бъде изслушано днес, но това не се случи заради забавяне на експертите. Оказа се, че въпреки указанието на съда, експертизата, която е от съществено значение за изхода на делото, да бъде готова най-късно до началото на септември, тя е внесена на 11 септември. Така, освен това не е спазено и изискването на закона заключенията на вещите лица да бъдат представяни най-малко една седмица преди съдебното заседание.

Искането заключението на експертите да не се приема днес направи Методи Лалов. Той настоя да не се дава ход на делото и защото не е ясно каква е квалификацията на вещите лица. Освен това заяви, че иска да бъде допуснат разпит на трима свидетели.

Смесеният петчленен състав имаше трудности да намери експерти, които да отговорят на въпросите, поставени от Лалов. От "Информационно обслужване" и от "Борика" отказаха да пратят специалисти, така да дадат заключение по делото се съгласиха проф. Красен Стефанов от катедрата "Информационни технологии" на Факултета по математика и информатика на СУ и двама експерти от Държавната агенция "Електронно управление" Красимир Грозев и Бисерка Радева. Днес те разясниха пред съдебния състав каква квалификация и специализации имат.

Смесеният петчленен състав, в който участват трима съдии от ВКС (Дария Проданова, Бойка Спасова и Зоя Атанасова), и двама от ВАС (Илиана Славовска и Любомир Гайдов) допусна трима свидетели на Методи Лалов.

"Първият е колега съдия, който е гласувал електронно и изслушването му е във връзка с начина на запазване на тайната на вота", обясни Лалов. Върховните съдии поискаха да разберат защо се налага някой друг да им обяснява как протича електронното гласуване, като самите те също са участвали в изборите за ВСС на 17 и 18 юни. "Всички ли сте гласували електронно?", попита Лалов. А съдия Славовска му каза: "Всички са грамотни хора, могат да четат, Методи".

Накрая председателката на състав Дария Проданова заяви, че двама от членовете му са гласували електронно, а останалите с хартиена бюлетина, но са запознати с методиката, по която следва да протече гласуването, но, "за да се даде възможност на Методи Лалов да установи тезата си, допуска свидетел при довеждане".  

Другите двама свидетели, които ще бъдат изслушани на 28 септември, са експертите Росен Радонов и Радослав Йошинов, които ВСС е наел за анализ на системата за електронно гласуване след като беше тествана. Тогава те са направили редица препоръки и забележки, които да подобрят функционалността и степента на защита на системата. Лалов обясни, че иска да се установи първо какви пропуски са констатирали и дали ВСС ги е отстранил. 

Още по темата

Галя Георгиева поиска Лозан Панов да обясни как управлява администрацията в съда

Предишна новина

Председателят на СГС Калоян Топалов подаде оставка

Следваща новина

Коментари

47 Коментара

 1. 48
  възмутен | нерегистриран
  1
  -1

  Учуден съм от редицата процесуални нарушения по време на делото и също от липса на задълбочено разглеждане мотивите на жалбата на Лалов. Същото е от изключително важен характер. Тат това е избор на Правителство на съдебната система, което ще кадрува всички магистрати. За какво говорим. Безобразие.

 2. 47
  свидетел | нерегистриран
  1
  0

  Съдебния състав, който води делата се държи безобразно. Просто иска да претупа делото и толкоз.Може би така им е наредено и слушкат.

 3. 46
  гражданин | нерегистриран
  1
  0

  Наблюдавайте делото на 28.09., и поради обстоятелството, че новия ВСС застъпва на 3.10., делото го прекратяват. Така четох някъде.И аз не виждам логика.

 4. 45
  юрист | нерегистриран
  1
  -1
  До коментар #17 от "логично | нерегистриран":
  Има ли такъв наивник, да повярва ,че на едно такова значимо дело, експертизата ще се предаде 11 дни по-късно от крайния срок и вещото лице ще замине в чужбина?? Плюс много други процесуални процедури.Всичко това е сценарий, само и само делото да се отложи и се прекрати.Друга логика отсъства.Явно е извършена манипулация на електронната система.И наистина ако това е така, не ми се мисли.

  При 20 г. юридически стаж, всички в сферата на административното правораздаване, не разбрах как стигнахте до извода, че делото може да се прекрати???!!! Бихте ли се аргументирали...защото иначе звучи като "пълни глупости".

 5. 44
  | нерегистриран
  1
  -1
  До коментар #40 от "???? | нерегистриран":
  Съставът си е виновен. Трябваше по АПК да конституират избраните, те да дойдат с адвокатите си и да изядат Лалов и адвокатка му, а състава да е само конферансие на цирка.

  Ти явно си наказателен или граждански съдия /адвокат евентулано/ и не разабираш от административно право и процес

 6. 43
  боец | нерегистриран
  3
  -5

  Методи, следвай принципите си смело. Със сградния фонд на СРС се справи отлично, сега и другите проблеми един по един. Вярвам в теб!

 7. 42
  до 41 | нерегистриран
  6
  -4

  Никой не се опъва. Прочети закона.Обжалват се решенията на комисията с които тези хора са избрани. Те може да се отменят или ако комисията е сгафила или ако данните посочени в решенията са манипулирани. Значи конкретните данни в конкретните решения. Виж задачата на експертизата. Всичко друго е неотносимо.

 8. 41
  до 40 | нерегистриран
  3
  -6

  В делото никъде не се споменава да е някой против избраните и качествата им членове на ВСС. Които и да са те. В него на прицел е сигурността на електронната система за гласуване. И в случая те нямат отношение, въпреки , че некоственно ги засяга.Учудващо е, защо се опъват и не искат професионално да се провери? Това е въпроса.

 9. 40
  ???? | нерегистриран
  15
  -1

  Съставът си е виновен. Трябваше по АПК да конституират избраните, те да дойдат с адвокатите си и да изядат Лалов и адвокатка му, а състава да е само конферансие на цирка.

 10. 39
  до 29 | нерегистриран
  11
  -4

  Интересно, съдиите от състава пишат ли на страниците си във Фейсбук коментари за адвокатката?

 11. 38
  поговорка | нерегистриран
  6
  -1

  Има една поговорка:" Не искам я да съм добре,а язе искам он да е зле".

 12. 37
  феномен | нерегистриран
  3
  -4

  В България съществува някакъв феномен. Всички мъркат, че трябва да има промени, а когато се появи човек, който иска да ги направи, започват да го оплюват и се нахвърлят върху него като чакали. Е няма да стане така.

 13. 36
  | нерегистриран
  7
  -1

  До 32

  Просто го познаваме и не вярваме в мотивите му. Не можеш да подкрепяш човек, който не харесваш. Факт е обаче, че това дело е полезно. Мотивите на Лалов в случая са без значение.

 14. 35
  До Президента | нерегистриран
  6
  -1

  Лалов да изпрати документи и факти до Президента Радев! Този случай е част от националната сигурност на страната. Да видим реакцията на Президента.

 15. 34
  до трезво мислещ. | нерегистриран
  3
  -6

  Напълно съм съгласен с написаното по- долу. И вместо държавата да се заеме с този скандален случай, Методи плаща от джоба си изготвянето на експертизите. Е, кажете, това държава ли е?? Страсбург, само там е истината.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.