Експерти ще решават споровете за Калиакра


Експерти от екоминистерството ще се включат в работни групи на местно ниво в Каварна по изчистване на спорните точки от Плана за управление на защитената местност "Калиакра". Това стана ясно след среща на екоминистъра Нено Димов с местната общност, предаде бТВ.

Екоминистърът обеща, че ще бъде направено и ново картиране на защитените зони, както искат местните хора. То обаче ще се случи след изчистване на спорните въпроси около Плана за управление.

"Проблемът е набъбвал през последните 12 години, още от 2005-2006 година, когато се очертават териториите на екологичната мрежа "Натура-2000". Още тогава е трябвало да бъде воден диалог. Затова трябва да видим какви възможности има в днешния ден и в бъдеще. Трябва да намерим решение, което да е приемливо за различните интереси, и, ако постигнем такова решение, ще успея да го защитя", каза министърът.

Преди началото на срещата граждани издигнаха пред общината в Каварна лозунгите "Върнете ни парите за закупените земи", "Да на екологията, не на рекета", "Добруджа ви храни, вие я предадохте","Милиони от "Натура" за вас. Кредити и мизерия за нас".

Малко след края на срещата екоминистерството обяви, че работните групи в Каварна вече са определени и действат за разглеждането на плана за управление на защитената зона. Групите са четири - земеделие, енергетика, лов и риболов и строителство/туризъм. Целта им е да се намери балансирано решение по казуса. До средата на другата седмица работните групи те ще дават становища по плана за управление.

По-късно Нено Димов обясни, че прекартиранетона територията не е бърз процес.

"За прекартирането ще бъдат привлечени международно признати учени, за да бъде прецизиран процесът – да се изясни спазени ли са изискванията, какво е необходимо да бъде направено още, но всичко това в средносрочен план", каза той и напомни, че в краткосрочен план трябва да се работи върху плана за управление.

Кметът на Каварна Нина Ставрева по-късно е показала на министър Димов действащо гробище в село Топола, което влиза в НАТУРА 2000.

Решенията на Европейския съд за Калиакра задължават България да възстанови унищожените степи и коридори за миграция на птици. Това включва демонтаж на част от ветрогенераторите и едно голф игрище, защото българското правителство ги е разрешило незаконно.

Ако България не се съобрази със съда, първоначалната глоба може да е 1.5 млн. евро, а всекидневната - 20 хил. евро до отстраняване на нарушенията. Еврокомисията е дала срок до края на септември да е приет въпросния оспорван план за управление на защитената територия. В този план трябва да са записани мерките за защита на територията.

Синдромът, при който невинни признават убийства

Предишна новина

Изнасилвачът Кольо Джуджето си обръснал брадата, за да не го разпознаят

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.