Експертиза потвърди: Огнян Донев е укрил данъци за 63 млн. лв.

Експертиза потвърди: Огнян Донев е укрил данъци за 63 млн. лв.
Оправданият на първа инстанция Огнян Донев и Даниела Доковска, един от адвокатите му по делото за неплащането на близо 63 млн. лв. данъчни задължения, снимка: в-к "Монитор"

Изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев е укрил данъци за 63 млн. лв. Това потвърди съдебно-икономическа експертиза, свързана с декларираните от подсъдимия доходи от 2007 г. и съответно размера на данъците, които е трябвало да внесе в хазната. Вещите лица, потвърдили експертизата, бяха изслушани пред Софийския апелативен съд (САС), пред който в момента делото срещу Донев и неговия съдружник Борис Борисов е висящо. Според експертите освен Донев и Борисов е укрил данъци в особено големи размери, само че на стойност над 7 млн. лв.

От САС съобщиха, че от заседанието е отсъствала една от адвокатките на Огнян Донев - Даниела Доковска - по медицински причини, поради което следващото заседание на съда е отложено за 11 февруари 2021 г. от 10.00 часа, когато се очаква да започнат и пледоариите.

Припомняме, че през февруари 2019 година съдия Даниела Борисова от Софийския градски съд (СГС) оправда напълно изпълнителния директор на "Софарма" Огнян Донев и неговия съдружник Борис Борисов.  Разследването срещу Огнян Донев стартира преди седем години. Когато се разбира, че прокурорите възнамеряват да внесат обвинителен акт и да търсят съдебна отговорност за неплатените данъци, собственикът на приватизирания фармацевтичен гигант "Софарма" стартира издаването на сайт и месечно списание, като голяма част от съдържанието им е насочено срещу работата на правоохранителните институции в държавата и обратното – в защита на дейността на определени съдии, които могат да бъдат групирани условно в три групи – първата – членове и/или ръководство на Съюза на съдиите в България, втората – близки до председателя на Върховния касационен съд и/или самия Лозан Панов, третата – градски съдии, близки до преждевременно напусналия поста си бивш председател на СГС и/или самия Калоян Топалов. Оправдалата Огнян Донев съдия Даниела Борисова е последният заместник-председател на СГС, който запази поста си след напускането на Топалов преди година и половина, чието управление бе съпътствано от множество публични скандали и съмнения за зависимости при кадровите назначения.

Мотивите на съдия Борисова пък бяха прелюбопитни, като в тях магистратът изложи твърдението, че Донев е невинен, тъй като нямал специфично счетоводно образование и поради тази причина не бил способен сам да изчисли какъв е размерът на дължимите от него данъци.

Огнян Донев, който е защитаван от адвокатите Даниела Доковска и Ина Лулчева, бе обвинен, че е продал при седем блокови сделки голямо количество акции на "Софарма" на свързани с него дружества ("Телсо" АД "Телекомплект" АД, "София" АД, и "Софстрой" АД) извън регулирания пазар на цена от един лев за акция, вместо на пазарните цени, които са били около девет пъти по-високи. Според държавните обвинители сделките са сключени през пролетта на 2006 г., но година по-късно Донев не ги е декларирал. Според прокуратурата – Донев е трябвало да декларира над 400 млн. лв., на които да плати близо 63 млн. лв. данък, но не го е направил.

Още по темата

Мобилните приложения за избор на TAXI може да се считат за услуга на информационното общество

Предишна новина

Пиян шофьор уби полицай на пътя край Нова Загора

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  | нерегистриран
  2
  -2
  До коментар #4 от "Talasam | нерегистриран":
  Много изразителна снимка. Надменният престъпник и надничащото чучело, което го защитава.

  Чучелото си ти.
  Адв. Доковска е доказан юрист .

 2. 7
  Здравко | нерегистриран
  4
  -1

  До "защитниците":
  Да си обикновен човек и да защитаващ престъпниците по сайтовете е аболютно падение!

 3. 6
  | нерегистриран
  4
  -10

  От статията става ясно, че вдействителност го съдят заради сайта и списанието ClubZ.ч, които са на много високо ниво.

 4. 5
  | нерегистриран
  12
  -11

  Лошото е, че на тези престъпници сугуват съдии от СГС, като въпросната Даниела Борисова. Вземат много пари от тях.

 5. 4
  Talasam | нерегистриран
  13
  -11

  Много изразителна снимка. Надменният престъпник и надничащото чучело, което го защитава.

 6. 3
  Смешен свят | нерегистриран
  4
  -9

  Некадърност и/или слугинаж

 7. 2
  1 | нерегистриран
  18
  -8

  Е....ако не се установява с експертизи, с какво очаквате да се установи? С интервюта на подсъдимия пред собствени и приятелски медии може би?!

 8. 1
  Ха, ха | нерегистриран
  6
  -16

  Значи укриването на данъци се установява с експертиза?!? Каквато каскетатурата, такъв и органът й.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.