Експертизите на състоянието и състава на настилката на пътя край Своге, които ангажират досъдебното производство, предстоят

Експертизите на състоянието и състава на настилката на пътя край Своге, които ангажират досъдебното производство, предстоят
Близки на загиналите в трагичната катастрофа полагат цветя на лобното им място, снимка:БГНЕС

Една седмица след тежката катастрофа край Своге, в която загинаха 17 души, а десетки други бяха ранени, разследването по случая продължава по всички възможни версии – както относно отговорността на водача, така и относно състоянието на пътя и начина на изпълнението му, като фактор, допринесъл за произшествието, уточняват от държавното обвинение.

Веднага след инцидента, редица експерти и специалисти от различни организации, независими от официалното разследване, изложиха тезите си относно причините и факторите, довели до трагедията. Категорично становище обаче все още не може да бъде дадено. Вследствие на огромния обществен интерес и вълната от разнородна информация по случая, от прокуратурата предоставиха информация за хронологията на действията на разследващите органи до момента.

С постановление на главния прокурор, разследването е възложено на Националната следствена служба. Сформирани са екипи от следователи, както и екип от наблюдаващи прокурори от Окръжна прокуратура София. До настоящия момент  са проведени разпити на над 60 свидетели. Назначени са 22 експертизи, извършени са 7 огледа на местопроизшествието и е приобщена документация от над 120 класьора.

Като свидетели са разпитани всички пострадали лица, чието здравословно състояние позволява това, всички членове на Държавната приемателна комисия за установяване на годността на строежа /пътя/, служители на Агенция "Пътна инфраструктура" /вкл. председателя на УС на АПИ и член на УС на АПИ, към момента, както и бивш председател на УС на АПИ/. Разпитан е и министърът на регионалното развитие и благоустройството, който е предал за нуждите на разследването значителен обем относими документи. Проведени са разпити на управителя на дружеството, упражнявало строителен контрол на обекта, на управителя на дружеството, изготвило проектната документация, както и на упълномощения представител на ДЗЗД " Трейс - Своге". Проведен е разпит и на управителя на "Мегаинвест холд" ЕООД.

Досега са назначени 20 съдебномедицински експертизи, включително такава експертиза за установяване на здравословното състояние и вида на телесната повреда на обвиняемия водач на автобуса, както и съдебно-химическа експертиза за определяне наличието алкохол и упойващи вещества в кръвните проби на обвиняемия. Назначена е и експертиза за установяване на техническата изправност на автобуса към момента на възникване на ПТП, като при необходимост вещите лица ще ползват съдействие от представители на фирмата – вносител на тази марка автобуси.

След първоначалния оглед на местопроизшествието /в деня на произшествието/, там са извършени и 3 допълнителни огледа, при които са иззети веществени доказателства - сравнителни образци от пътната настилка и от мантинелата. Извършени са също 3 огледа на веществени доказателства – на двата леки автомобила, участници в ПТП, и на автобуса. Превозните средства са иззети още с първоначалния оглед", отчитат от прокуратурата.

Изисканите и получени досега документи от органите на досъдебното производство са:

- от Агенция " Пътна инфраструктура": всички документи в оригинал по възлагането и изпълнението на строеж: "Проект "България - Транзитни пътища V - ЛОТ 17", рехабилитация на пътни участъци: път II – 16 " Мездра- Елисейна" от км 0+ 000 до км  22+ 544.90, път II – 16 " Елисейна- Своге" от км 22+ 544.90 до км 50 + 790л53, път II – 16 " Своге- Нови Искър" от км 50+790.53 до км 81 + 778.84 в трите му участъка;

- от "Трейс Груп Холд" АД: всички документи по изпълнението и разплащането на проекта, във връзка с участието им като партньори в ДЗЗД "ТРЕЙС – СВОГЕ"- изпълнител на обекта по договора;

- от "Мегаинвест холд"  ЕООД : същите документи по участието им посоченото ДЗЗД;

- от Министерството на транспорта;

- от Министерството на регионалното развитие и благоустройството;

- от Началника на РПУ Своге;

- от Изпълнителна агенция " Автомобилна администрация";

- от " Пътконсулт – 2000" ЕООД: документи по строителен надзор.

- от дирекция" Национална система 112"- МВР

- от кмета на Община – Своге;

- от Областна дирекция на МВР София - сектор " Пътна полиция";

- от Български институт по стандартизация;

- от всички лечебни заведения, в които са настанени пострадалите лица и др.

Изземването на относима документация продължава. Предстои назначаването на експертиза за съответствието на асфалтовата настилка и действителното състояние на пътя с установените изисквания и проектното задание, в хода на която ще бъдат изследвани иззетите при огледа проби /сравнителни образци/ от пътната настилка /състав, физикомеханични показатели, полируемост на твърдия материал и т. н./. Ще бъде назначена също и експертиза относно съответствието на мантинелата на пътя с установените стандарти, както и комплексна експертиза за причините за настъпилото произшествие. Експертизите относно състоянието и състава на пътната настилка и съответствието й със стандартите и заданието, както и относно съответствието на мантинелите на този път със стандартите за тях, ще бъдат възложени на вещи лица и съответни лаборатории, които не са в служебна зависимост с държавни органи /МРРБ, АПИ и др./ и не са свързани с търговски дружества, участвали в проектиране, изпълнение и надзор на пътния участък.

По повод изнесена информация относно причини за забавяне на ремонта на пътния участък, Пресцентърът на ПРБ съобщава, че започването на такива действия вчера не е било поставяно в зависимост от "разрешение" от органите на досъдебното производство, при положение, че при допълнителния оглед на пътя на 31.08.2018 г. проби /сравнителни образци/ от настилката  вече са били иззети.

По повод изявления на представители на неправителствена организация за осъществявано от тях  "независимо разследване" на причините за тежкото произшествие, следва да бъде направено уточнението, че такава дейност няма характер на разследване по смисъла на НПК и всякакви изявления и обявени констатации в този смисъл нямат официален характер и не ангажират органите на досъдебното производстов, уточняват от държавното обвинение.

Още по темата

Започва изслушването на номинирания за член на Върховния съд на САЩ Брет Кавано пред Сената

Предишна новина

Бивши министри на Сакскобуррготски се събраха във Врана

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.