Експертът по делото “Еделвайс”: “Луковмарш” е срам и позор за България

Експертът по делото “Еделвайс”: “Луковмарш” е срам и позор за България
Доц. Михаил Груев, снимка:БГНЕС

Kaто срам и позор за България – така експертът доц. Михаил Груев, който е дал мнението си по делото за заличаването на смятаната за антисемитска организация БНС- “Еделвайс”, определи организирания от нея “Луковмарш”. В интервю за в-к “24 часа” доцентът бе категоричен, че заради историята, на подобен феномен не бива да се гледа лекомислено и да се помни.

“Едната е историческата страна на нещата, а другата е чисто правната, която е и по-сложна. Прокуратурата се опитва да докаже изповядването от БНСЕ на фашистка идеология, позовавайки се на организирането на “Луковмарш” и почитането на паметта на ген. Христо Луков. Но това са две различни неща. Ответната страна твърди, че почита Луков като български патриот, герой от войните и пр. В този смисъл чисто правно е доста трудно да се докаже, че едното е експлицитно съотносимо към другото”, коментира в интервюто доц. Груев.

И допълва: “Решението на съда е добър повод да започне дебат в българското общество. Такъв отдавна се води, но по-скоро с емоционални аргументи. А сега се дава възможност такъв дебат да започне да се води по¬професионално - и в историческата гилдия, и в научните среди, и в обществото като цяло, не с емоция, а с факти и документи”.

Според него, oт историческа гледна точка няма съмнение в пронацистката ориентация на ген. Луков и на ръководения от него Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) в годините на Втората световна война. Той разказва още, че при възникването си през 1930 г. СБНЛ може да бъде характеризиран като авторитарна дясно¬радикална организация. С течение на времето обаче той еволюира по посока на засилване на антидемократичните и антисемитските тенденции в него. “Тази еволюция представлява пряка функция от идването на Хитлер на власт в Германия и постепенното засилване на германското политическо и културно влияние в България. В началото на Втората световна война СБНЛ може да бъде вече окачествен като квазинацистка организация от лидерски тип. Трансформацията му до голяма степен е свързана и с оглавяването на съюза от ген. Луков. Самият той е разглеждан от официален Берлин като своеобразен контрапункт на монарха и правителството в случаи на опити от тяхна страна за едностранно напускане на Оста. Ген. Луков не е уникален феномен. Той е един от многото подражатели на германския националсоциализъм. Такива като него е имало във всяка от европейските страни. Но чисто правно вероятно е доста сложно да се докаже връзката между ген. Луков и БНСЕ”, разказва доцентът.

“За мен е безспорен факт, че организирането на това шествие е срам и позор за България. И ние ставаме много уязвими, гледани и отвън. Впрочем този проблем с чисто правната и с конституционната съвместимост на подобни организации не е само български феномен. И в Германия в момента с партията “Алтернатива за Германия” неколкократно се възбужда такова наказателно преследване, но все още решение на въпроса няма. Неслучайно ЕК отново сигнализира за началото на наказателна процедура срещу България именно по отношение на лекомисленото и лежерно отношение към такива феномени и въобще към проявите на антисемитизъм, на расова ненавист. Защото мнозинството от нас пасивно наблюдават как това нещо се случва, разраства, търсейки легитимация в личността на ген. Луков, но и в други фигури, които са абсолютно ирелевантни към този феномен. Създава се опасен прецедент, свързан с неглижирането на този проблем”, казва още Груев.

По думите му българите, като нация и общество, няма какво позитивно да извлечем от тези примери-от историята на легиона, от личността на Луков. “Дори обратното, това по някакъв начин засенчва името, което сме си извоювали - на действително толерантна нация, с реален принос в спасяването на българските евреи, в превръщането на България във втора родина на десетки хиляди арменци, бягащи от арменския геноцид, на десетки хиляди белогвардейци, които бягат от Гражданската война в Съветска Русия, и т.н.”, коментира още той.

Доц. Михаил Груев е завършил история в СУ “Св. Кл. Охридски”, доцент, преподавател по съвременна българска история и етнология на етническите групи Бил е ръководител на Катедрата по история на България в Историческия факултет Автор е на три монографии и на студии и статии по проблемите на възродителния процес, колективизацията на българското село, комунистическия елит и др. От 5 март 2015 г. е председател на Държавна агенция “Архиви”.

Още по темата

Арестът на Пламен Узунов е незаконен

Предишна новина

Съдийската колегия на ВСС не избра председател на Окръжен съд - Русе

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  до 5 | нерегистриран
  1
  0

  Не само това. Има срамен, съвместен Германо -Съветски парад на победата в Брест-през 1939, след като СССР и Германия си поделят полша. Може да го видите и в ютюб-напишете в търсачката-joint soviet german parade. Това е историята, и не трябва да се подменя!
  Кадрите са потресаващи, и дори плашещи-съветски солдати маршируват редом до германски войници на Вермахта, а техните офицери си отдават взаимно чест под съветското и немското знаме по време на "съвместният парад на победата" -септември 1939г.

 2. 5
  Джони, дето кара | нерегистриран
  6
  -1

  Само може да се съжалява за подобни ГЕРБ-ерски "калинки" в архивите на държавата!
  Останалите протести в страната, вкл. тези на гейските организации са много по-опасни за реда отколкото Луковмарш. Да не говорим за червените малоумници, които продължават да разнасят по манифестациите си плакати и надписи с възхвали на старапа Сталин,пред който Хитлер изглежда като недорасло джудже по злодейство. Впрочем защо се премълчава участието на СССР в подпалването на 2СВ, а ги турят до победителите въпреки зверства като това в Катинската гора, прибалтийските републики, Гладомора и прочие достижения на комунистическата идея?
  Явно опитът да запомним все пак нещо от историята си чрез такива поряви явно не е угодно на либерастите и ненормалниците от Запада, където гласят трета тоалетна, викат на майката и таткото "те", сменят текста на химна си и хулят Линкълн, че бил робовладелец.
  О, времена, о, нрави! Началото на края... и то не от КОВИД-19, а от тъпанарщина и либеразия*!

  * Опасна ментална болест по съвременните хора на основата на крайната простотия, свързана със самоотричането, когато всичко друго вече е отречено.

 3. 4
  теоретични размисли по историята | нерегистриран
  5
  -1

  Не разбрах-идеологията на движението фашистка ли е ,или е национално-социалистическа, според лицето?
  Защото има огромна ,драстична разлика-между фашизъм и национален социализъм, и е недопустимо да са твърди,че е едно и също.
  Национален социализъм има в Германия-по времето на Хитлер.
  Фашизъм има в Португалия до 1974г-по в ремето на Салазар-и този фашистки омразен режим е търпян от западните демокрации-нито САЩ, нито Великобритания правят нещо, за да прогонят фашистите от Португалия, а е било въпрос 1 самолетоносач да пристигне в което и да е португалско пристанище, без каквито и да е бойни действия-САЩ са доказали,че могат да демократизират който и да е тоиталитарен режим. Фашизъм има и в Италия, по времето на Мусолини. режимът на Хитлер е национално -социалистически-крайно ляв, а не фашистки-тоест крайно десен-няма как крайно ляв режим, да е едновремонно и крайно десен.
  Профашистки режим има в Испания по времето на режимът на Франко, режимът му също търпян от западните демокрации...

 4. 3
  С сега, де... | нерегистриран
  10
  -1

  Какъв експерт /вещо лице/ е бил по делото, след като е предубеден? Чл. 391 от НК го зове.

 5. 2
  Пфу, | нерегистриран
  15
  -1

  още един джендър! А ЛГБТ парадите, кажинещо за тази отврат, а?

 6. 1
  Трънков | нерегистриран
  12
  0

  "Големият" историк Груев. Михаил Груев не е Стефан Груев. Единият е създал "Корона от тръни", а другият "Тръни от тръни".

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.